10 tips voor de perfecte aardappelpuree

Aardappelpuree kan een sterrengerecht zijn bij familiegelegenheden en dinertjes. Je kunt dit populaire bijgerecht op tientallen verschillende manieren bereiden en het gaat heerlijk samen met een verscheidenheid aan recepten voor vrijwel elke gelegenheid.

Hoewel aardappelpuree op het eerste gezicht misschien eenvoudig te bereiden lijkt, komt er eigenlijk wel een goede kennis van de juiste techniek bij kijken. Er zijn echter een aantal trucjes die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je aardappelpuree elke keer perfect en heerlijk wordt.


Lukt het meestal niet zo goed als je had gehoopt? Indien je weleens hebt geprobeerd aardappelpuree te maken en er niet in bent geslaagd een heerlijke romige en gladde brei te krijgen, dan nodigen we je uit om de volgende tien tips eens te proberen om de perfecte aardappelpuree op tafel te kunnen zetten.

Kies de juiste aardappelsoort voor de perfecte aardappelpuree

Hoewel je het subtiele verschil niet altijd kunt merken, zou je moeten weten dat er drie soorten aardappelen bestaan:

  • vastkokende
  • bloemige
  • kruimige

Als je er zeker van wilt zijn dat je aardappelpuree glad en romig wordt, zou je moeten kiezen voor bloemige of kruimige aardappels.

Deze aardappelsoort is gemakkelijk breekbaar, waardoor de aardappelpuree erg romig wordt.


Snijd de aardappelen in even grote stukjes

Als je de aardappelen niet in stukjes snijdt die allemaal even groot zijn, dan zullen deze stukjes allemaal een andere kooktijd hebben. De kleinere stukjes zullen sneller gaar zijn dan de grotere stukjes.

Dit betekent dat het eindresultaat van je aardappelpuree niet zo consistent zal zijn als wanneer je de stukjes allemaal even groot snijdt.

Probeer de aardappelen in kleine stukjes te snijden om er zeker van te zijn dat ze gelijkmatig zullen koken en een goede consistentie hebben.

Zorg dat de aardappelen niet vochtig zijn

Er is een verscheidenheid aan manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat je aardappelpuree licht en luchtig is. Een van de bekendste trucjes is om je aardappelen goed uit te laten lekken nadat je ze gekookt hebt en ze vervolgens terug in de pan te doen terwijl het fornuis nog heet is.

Wees er zeker van dat alle overbodige vochtigheid verdampt is. Is dit namelijk niet zo, dan kan dit ervoor zorgen dat je aardappelpuree vochtig en waterig zal zijn.


Gebruik een aardappelstamper

Gebruik geen blender, keukenmachine of handmatige mixer. Als je de aardappelen namelijk te veel opklopt, dan zal het zetmeel in de aardappelen afbreken en krijg je uiteindelijk een plakkerige aardappelpuree.

Daarom kun je beter een aardappelstamper gebruiken. Dit vergt inderdaad wat meer moeite, maar het eindresultaat zal het waard zijn.

Meng de ingrediënten niet te lang

Soortgelijk aan de situatie die we hierboven omschrijven, is het ook belangrijk dat je nadat je de aardappelen handmatig hebt gestampt zorgvuldig de room, melk of boter er doorheen mengt.

Voeg geen koude room of melk toe

Wanneer je de room of melk aan je aardappelen toevoegt, zorg er dan voor dat deze eerst is warm geworden, zodat het gemakkelijk door de aardappelen kan worden geabsorbeerd. Hierdoor vermijd je de noodzaak het geheel te lang te moeten bewerken.

Voeg niet te veel vloeistof toe

Hoewel je inderdaad room, melk of mayonaise (en nog veel meer!) aan je recept kunt toevoegen, is het toch beter om niet te grote hoeveelheden van deze ingrediënten toe te voegen, zodat je aardappelpuree niet te waterig wordt.

Heb je wel per ongeluk te veel vloeistof toegevoegd, dan is de enige oplossing hiervoor om nog meer aardappelen toe te voegen.

Met een beetje boter kom je een heel eind

De beste chef-koks raden aan om 200 gram boter te gebruiken per 450 gram aardappelen, zodat de twee ingrediënten in balans blijven. Dit zal ervoor zorgen dat je aardappelpuree heerlijk zacht wordt.

Vergeet het zout niet

Wanneer je aardappelen kookt is het belangrijk om, net als bij het koken van pasta, wat zout aan het water toe te voegen. Hierdoor absorberen de aardappelen het vocht sneller en zal het makkelijker zijn om ze te stampen.

Niets – zelfs niet de boter – kan je aardappelen zoveel smaak geven als de smaak die je vanaf het begin toevoegt.

Wacht niet tot het laatste moment

Net als veel andere voedingswaren is aardappelpuree het lekkerst wanneer deze net gemaakt is, niet wanneer hij voor het serveren weer is opgewarmd.

Een goede tactiek is om de ingrediënten een dag voor de maaltijd voor te bereiden, zodat je op de avond zelf alleen nog de aardappelen hoeft te koken, te stampen en te mengen met de overige ingrediënten.