13 tips om uien te snijden zonder tranen

Certaines personnes commencent à se déchirer particulièrement fort en coupant des oignons. Alors on pourrait presque penser qu’ils sont tristes! Ce n’est bien sûr pas le cas, mais c’est plutôt irritant et agaçant. Essayez donc les 13 conseils de cet article pour couper des oignons sans larmes.

Pourquoi commencez-vous à vous déchirer en coupant des oignons?

Si vous coupez des oignons, vous cassez les cellules avec l’aliinase. Lorsque ces cellules se décomposent, le propananthial-S-oxyde est libéré, un gaz qui provoque une irritation des yeux et des larmes. Ce gaz est facilement capté dans le nez et irrite donc le mucus nasal .

Wanneer je propaanthial inademt, veroorzaakt dat vervelende tranen en een brandend gevoel in de ogen. Dat is vaak zo hinderlijk, dat je soms zelfs even de keuken moet verlaten om even te herstellen.

De meeste mensen hebbende neiging  om te huilen wanneer ze te maken hebben met uien. probeer Daarom eens de tips hieronder. Met deze tips kun je de irriterende stof vermijden of verminderen en dus ook de effecten ervan minimaliseren.

Loading...

De beste tips om uien te snijden zonder te huilen

Voorbereiding

 • De eerste tip die we aanraden is om de snijplank in te wrijven met een stukje citroen voordat je de ui snijdt. Dan kun je het makkelijk snijden en het ongemak voorkomen dat in je ogen ontstaat. Deze tip kan ook helpen voorkomen dat de sterke geur van de uien doordringt in de snijplank.
 • Als je tijdens het koken een ui moet snijden, probeer dan eens om het mes 15 minuten in de vriezer te leggen voordat je gaat snijden. Het moet behoorlijk koud zijn als je het gaat gebruiken.
 • Een goede optie is ook om de ui minstens een uur voor het snijden in de vriezer te leggen. De ui wordt dan koud, wat zeer nuttig is om te voorkomen dat de vervelende irritatie en tranen ontstaan.
 • Laat water koken in de ruimte waar je de uien gaat snijden, zodat de stoom de gassen uit de ui verspreidt als je ze snijdt.
 • Zorg ervoor dat je een goed mes gebruikt om de uien te snijden. Een gekarteld mes zal meer enzymen laten vrijkomen, die ervoor zorgen dat het brandende gevoel en de tranen ontstaan.

Tijdens het snijden

 • Een uitstekende tip die goede resultaten oplevert is om de ui te snijden met de afzuigkap ingeschakeld.
 • Een andere goede optie is om een ​​ui te snijden in een ruimte waar een goede luchtstroom aanwezig is, omdat zo de zuren die vrijkomen uit de ui zich zullen verspreiden. Deze zuren veroorzaken de tranen.
 • Houd terwijl je de ui aan het snijden bent het mes af en toe in koud water of azijn. Het is een heel eenvoudige tip, maar de tranen worden er een beetje minder door.
 • Water kan helpen om het gas dat de ui loslaat als je hem snijdt te verspreiden. Het beste is om een ​​bak met water te vullen en deze dichtbij de plek te zetten waar de uien gesneden worden.
 • Hoewel het  misschien grappig lijkt, kun je een zonnebril of een bril gebruiken terwijl je uien snijdt. Deze tip zal voorkomen dat het vervelende brandende gevoel en de tranen ontstaan en je kunt de uien snijden zonder enig probleem. Er zijn zelfs brillen ontworpen speciaal voor het snijden van uien, die in de winkels verkrijgbaar zijn voor ongeveer 20 euro.
 • Een andere tip die kan werken is om eerst de ui in grote stukken te snijden en deze gedurende een paar minuten te laten weken in kokend water voordat je deze weer in stukjes snijdt.

Als geen van deze tips werken, kun je overwegen de normale uien te vervangen door groene uien, hoewel deze je maaltijden niet dezelfde smaak zullen geven.