Op sommige momenten kunnen bepaalde lichaamsdelen ontstoken raken, wat roodheid en pijn veroorzaakt.In dit artikel onderzoeken we enkele eenvoudige en natuurlijke manieren die je kunnen helpen zelf thuis ontstekingen te remmen.
Wat is een ontsteking?
Een ontsteking is de manier waarop je lichaam reageert op pathogenen, prikkels van buiten of een fysieke klap. Oftewel, een ontsteking is een van je lichamelijke verdedigingsmechanismes.
Enkele kenmerken van een ontsteking zijn onder andere roodheid in een bepaald gebied, zwelling, pijn, koorts en andere gerelateerde problemen.
Doorgaans is een ontsteking warm en kan deze ook een branderig gevoel veroorzaken. Wanneer de ontsteking echter chronisch wordt, kan het ontstoken gebied koeler aanvoelen en zal het gebied minder opgezwollen zijn.
In dit artikel richten we ons op ontstekingen die warm aanvoelen en gepaard gaan met symptomen als roodheid, pijn en zwelling.
Wanneer zou je deze behandelingen moeten toepassen om ontstekingen te remmen?
- Direct na een fysieke klap, wanneer er geen sprake is van een open wond.
- Op een gebied waar je chronisch pijn ervaart, vooral de rug of de gewrichten.
- In de nek, als gevolg van een keelinfectie.
- Op en rondom de plek waar de lever zich bevindt (aan de rechterkant naast de ribbenkast) als je pijn of congestie ervaart. In dit geval raden we niet aan de behandeling met ijs te proberen, maar liever een van de andere twee opties die we omschrijven.
- Rond de onderbuik, als deze opgezwollen lijkt of indien je last hebt van een bepaalde stoornis.
IJstherapie
Zoals we hierboven aangeven, is warmte het meest kenmerkende symptoom van de meeste ontstekingen. Daarom raden we een van de oudste en eenvoudigste remedies aan om ontstekingen te remmen, namelijk: ijs.
Onthoud dat je ijs niet direct aanbrengt op je blote huid, maar gebruikt maakt van een van de volgende opties:
- Een zak bevroren erwten of iets soortgelijks.
- Een handje ijsblokjes ingewikkeld in een doek.
- Een speciale zak die specifiek ontwikkeld is voor dit doeleinde.
Breng het ijs minstens twintig minuten aan op het aangedane gebied.
Chronische ontstekingen voelen bij aanraking doorgaans niet warm aan en kunnen juist zelfs kouder aanvoelen dan de rest van je huid.
Bij chronische ontstekingen die koud aanvoelen kun je daarom beter warmte aanbrengen (een warmwaterkruik etc.) om het aangedane gebied te ontspannen en kalmeren.
Klei en kurkuma
Ook klei is een oude remedie ontstekingen te remmen. Modder is namelijk al eeuwenlang kant-en-klaar beschikbaar voor verschillende therapieën en bovendien was het altijd geheel gratis.
Tegenwoordig is het beter om schoon kleipoeder te gebruiken die je kunt kopen bij reformwinkels of drogisterijen. Meng het poeder met een beetje water; voldoende water om een pasta te maken die je gemakkelijk op het aangedane gebied kunt aanbrengen, zonder dat het mengsel druppelt.
Wanneer je klei gebruikt, is het altijd belangrijk dat de klei niet in contact komt met keukengerei gemaakt van plastic of metaal. Deze materialen kunnen er namelijk voor zorgen dat de klei een deel van zijn geneeskrachtige eigenschappen verliest. Maak daarom altijd gebruik van materialen als glas, hout of keramiek.
Breng de klei aan op het ontstoken gebied en laat de klei opdrogen.
Om het effect die de klei kan hebben op ontstekingen te versterken, raden we aan om een beetje gemalen kurkuma aan het mengsel toe te voegen. Kurkuma kan namelijk niet alleen ontstekingen remmen, maar kan ook de pijn verlichten.
Koolkompres
Laten we de reeks eindigen zoals we hem begonnen zijn, met een goedkoop huismiddel om ontstekingen te remmen dat in dit geval gebaseerd is op kool. Elke keer dat je kool eet zal dit helpen ontstekingen te remmen. Je kunt de groente echter ook uitwendig aanbrengen op de huid om van dezelfde voordelen te profiteren.
Gebruik hiervoor twee of drie van de buitenste bladeren van een groene kool.
Hoe maak je dit kompres?
- Breng eerst een kleine hoeveelheid water aan de kook.
- Zodra het water kookt, dompel je de bladeren twee of drie keer in het water, zodat ze licht schroeien, maar niet gekookt zijn. Maal de bladeren daarna met een vijzel.
- Breng de gemalen koolbladeren vervolgens aan op het ontstoken gebied. Wikkel het gebied daarna in met een doek en plasticfolie.
- Laat dit koolkompres minstens een half uur zijn werk doen voordat je het verwijdert.