4 kernwaarden om op je kinderen over te brengen

Educatie is een van de belangrijkste aspecten in het menselijk leven. Als je bijvoorbeeld een vader, moeder, grootmoeder of leraar bent, is het belangrijk jezelf af te vragen wat je op de kinderen in jouw omgeving over wilt brengen. In dit artikel bespreken we daarom vier kernwaarden, waarvan we graag zouden willen dat je ze overweegt.

Empathie

Wat kan er nu belangrijker zijn dan te leren jezelf in andermans schoenen te verplaatsen? Hierdoor krijg je namelijk beter begrip van jezelf en de mensen om je heen. Zo baseer je je leven op wederzijds respect, geluk en harmonie.

Van grote waarde

Empathie stelt immers mensen in staat ware vriendschappen op te bouwen, hun partners te respecteren en gelukkig te zijn met de mensen in hun leven. De wetenschap dat andere mensen ook gevoelens als angst, geluk of schaamte ervaren, verbetert onze maatschappij. Het begrip dat de dingen die wij doen anderen pijn kunnen doen, zorgt ervoor dat we respectvoller omgaan met andermans emoties.

Empathie is een zeer waardevolle waarde om op de mensen om je heen over te brengen.

Bescheidenheid

Het is belangrijk dat kinderen leren dat ze niet beter zijn dan iets of iemand anders. En dat ze niet zouden moeten opscheppen tegenover anderen, ongeacht waarover of ongeacht wat ze hebben. Bescheidenheid stelt ons in staat meer tevreden over onszelf te zijn, omdat we hierdoor de meest simpele en fundamentele dingen in het leven leren te waarderen, die in essentie het belangrijkst zijn.

Voor niets gaat de zon op

Om dit te bereiken moet je proberen jezelf niet al te veel te omringen met materiële rijkdom of goederen. Leer je kinderen dat alles in het leven moeite vereist en dat de kleinere en immateriële dingen vaak het belangrijkst zijn. Het beoefenen van bescheidenheid is een onmisbare waarde, die we soms weleens vergeten bij het opvoeden van kinderen. Zal jij het proberen?

Toewijding

Toewijding is een eigenschap die kinderen vaak met de tijd ontwikkelen, maar kan al van jongs af aan worden gestimuleerd. Naarmate kinderen opgroeien leren ze de verantwoordelijkheid te nemen voor hun dagelijkse handelingen en worden ze steeds volwassener. Door zichzelf te wijden aan bepaalde dingen zullen kinderen betere mensen, studenten, familieleden en vrienden worden.

Sterke banden en waarden worden op deze manier ingeprent.

Leer kinderen dat er belangrijke dingen in het leven zijn, die het waard zijn om voor te vechten en dat het daarom belangrijk is om verantwoordelijk te zijn en altijd bezig te zijn jezelf te verbeteren. Ze moeten leren dat elk uitgesproken woord een betekenis met zich meedraagt, zowel een letterlijke betekenis als een onderliggende betekenis.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is ten slotte een essentiële waarde die het leven van je kind vanaf dag één zal verrijken. Geef je kinderen steun en lof, leg de nadruk op de dingen waar ze goed in zijn en geef ze begeleiding om ze te laten leren van hun fouten. Moedig uitzonderlijk gedrag aan door te laten zien wat jij wilt dat ze doen, ze aan te sturen om kansen zelfverzekerd aan te grijpen en ze de wetenschap te geven dat het niet erg is om te falen.

Met zelfvertrouwen wordt een hoop mogelijk

Leer ze dat ze met een beetje moeite alles kunnen bereiken wat ze willen. Een persoon die veel zelfvertrouwen heeft, is sterk en zal minder snel anderen pijn doen omdat hij/zij gelukkiger is met zichzelf. Kinderen verdienen dit gevoel en het is iets waarbij jij ze kunt helpen het te ontwikkelen.

Kernwaarden

Onthoud dat je zelf het goede voorbeeld moet geven wanneer je deze kernwaarden op kinderen over wilt brengen. Wees consistent, standvastig en enthousiast, terwijl je tegelijkertijd veel genegenheid naar je kinderen toont.