4 oorzaken van gewichtstoename na een dieet

Is dit jou wel eens overkomen, een gewichtstoename na een dieet? Je bent drie maanden lang op een streng dieet geweest, misschien als voorbereiding op de zomer of misschien gewoon om een beter figuur te hebben door een paar kilo af te vallen. En het lukt! Je hebt eindelijk je ideale gewicht bereikt, maar na een paar weken merk je dat je toch weer aankomt.

Gewichtstoename na een dieet

Waarom komt dit zo vaak voor? Hebben we toch iets verkeerd gedaan? We willen in dit artikel uitleggen wat de meest voorkomende oorzaken zijn van gewichtstoename wanneer we het het minst verwachten.


1. Maaltijden overslaan leidt tot gewichtstoename

Hier is een simpel voorbeeld om te begrijpen waarom: Stel je voor dat je vriendin snel wil afvallen voor de zomer. Om dit te doen begint ze met haar eigen regime, wat niet meer is dan het avondeten overslaan, weinig ontbijten en gedurende de dag alles snacken wat ze tegenkomt, zodat ze niets eet als ze thuis komt.

Maar als het lichaam weer naar de normale status terugkeert, gebeurt het tegenovergestelde.

Energiereserves

Je lichaam zal al snel de energiereserve die het was verloren weer aanvullen om een nieuwe situatie waarbij het lichaam in status van alarm gaat te voorkomen. Dat betekent dat wat onze vriendin aan het doen is niet gezond is. We moeten niet zomaar de hele dag niets eten of het houden bij twee maaltijden per dag.

Ons lichaam ziet dit als een bedreiging en onze hersenen geven daar een reactie op.


2. De gevaren van diëten met weinig calorieën

In dit geval hebben we het klassieke geval van deze strenge diëten waar ze dan wel vijf maaltijden per dag adviseren, maar de maaltijden die ze aanraden zijn niet in balans en hebben bijna geen voedingswaarde.

Dit is erg ongezond voor onze gezondheid. Normaliter doe je deze diëten alleen maar voor een korte tijd, twee of drie weken bijvoorbeeld. Daarna komt het vaak voor dat je nadat je je ideale gewicht hebt bereikt op magische wijze toch weer aankomt.

Als je bijvoorbeeld weer calorieën gaat eten, zelfs als je alleen maar een beetje ervan binnenkrijgt.


Let op waarom dit gebeurt

Dit soort strenge diëten verlagen het glycogeenniveau van het lichaam, waardoor het lichaam deze stof op andere plaatsen gaat zoeken. En weet je waar het gevonden wordt? In onze spieren, in ons kraakbeen… Vanuit deze gebieden kan een bepaalde hoeveelheid energie worden getrokken en door dat te doen komt er water vrij, samen met mineralen en giftige substanties zoals ureum en urinezuur.

Dit tekort zorgt er ook voor dat het weefsel gaat zoeken naar manieren om gehydrateerd te blijven en gaat zodra je weer aan je normale eetgewoonten begint vet en calorieën opslaan. Daarom komen de verloren kilo’s weer snel terug.

3. De noodzaak om gezonde gewoonten in ons dieet op te nemen

Als je je beter voelt door een bepaald dieet, waarom zou je er dan mee stoppen? Vaak komen we aan omdat we eetgewoonten hebben opgedaan die niet alleen verkeerd zijn, maar ook ongezond.

Daarom moet je om gewichtstoename te voorkomen zorgen dat je dit dieet opneemt in je eetgewoonten. Dit wil niet zeggen dat je nooit meer iets zoets mag eten of een stuk taart kunt nemen. Ook al weet je dat je daarna die calorieën weer gaat verbranden door wat aan beweging te doen.

Raadpleeg een voedingsdeskundige

Het is in het algemeen een goed idee om een voedingsdeskundige te raadplegen als je wilt afvallen. Soms zorgen sommige voedingsmiddelen ervoor dat we ons ziek voelen of dat bepaalde combinaties niet goed voor ons zijn. Het is zonder twijfel in de eerste plaats belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te leren het te begrijpen.

Als je merkt dat iets goed werkt, dat goed is voor de gezondheid en helpt gewicht te verliezen, moet je het altijd opnemen in je dagelijkse eetgewoonten.

4. Veranderingen in je routine

Dit gebeurt vaak. Een van de meest voorkomende oorzaken van gewichtstoename is een verandering in gewoonten. Maar het kan ook iets zijn dat in ons leven gebeurt waardoor we weer aankomen. Wil je wat voorbeelden? Je herkent sommige van deze aspecten vast wel.

  • Je bent een paar kilo’s kwijt, maar op je werk is er een verandering in je rooster, wat betekent dat je leefgewoonten ook veranderen en na een korte tijd komen de kilo’s die je kwijt was weer terug.
  • Relatieproblemen houden je bezig.
  • Je begint je angstiger te voelen over de problemen op je werk en thuis.
  • Je bent voor de zomer afgevallen, maar soms ontspannen we zoveel tijdens de vakantie en gaan we op stap naar cafés en feestjes… En als gevolg komen de kilo’s weer terug.