Seks is heel leuk en kan ons zelfvertrouwen een boost geven. Daarom zou het absurd zijn om de lustgevoelens te onderdrukken, er niet van te genieten of helemaal geen seks te hebben. Hoewel we kunnen blijven aanhalen hoe positief seks kan zijn, aan elk verhaal zit ook een negatieve zijde en dat is hier niet anders.
Situaties die je niet met seks moet oplossen
1. Als iemand een affaire heeft
Of jij nu de persoon bent die ontrouw is of bedrogen bent, als je ontrouw binnen een relatie niet kan aanvaarden, moet je er een punt achter zetten.
Ontrouw binnen een relatie tast je zelfbeeld aan. Je zal je triest en slecht voelen ten opzichte van de andere persoon. Als je bovendien een affaire tolereert zonder dat je er mee toestemt, zal dit wrok en haat binnen je relatie creëren.
Daarom moet je eerlijk kunnen zijn en alle kaarten op tafel leggen. Misschien is er wel ruimte om te praten over een open relatie of kan er een oplossing gevonden worden. In elk geval is het slechtste wat je kan doen een affaire verbergen. Vanaf dag één moet je transparant zijn als koppel.
Er zijn mensen die niet monogaam kunnen zijn en zij kunnen hier maar beter eerlijk over zijn in plaats van monogamie te faken.
2. Om affectie te krijgen
Heb je je ooit emotioneel afhankelijk gevoeld? Heb je een moeilijke jeugd achter de rug waarbij er weinig ruimte was voor affectie?
Mensen die geen stabiele thuissituatie gekend hebben, hebben later ook vaak problemen in hun relaties. Dit wil niet zeggen dat je niet van seks houdt, maar je doet het meer om de ontbrekende affectie te krijgen. Het wordt als een drug, een verslaving die angstgevoelens opwekt als je het plots niet meer krijgt.
Zo’n soort situatie creëert emotionele afhankelijkheid, verslaving en zelfs de eerder aangehaalde ontrouw. Want als onze partner ons plots niet meer de affectie geeft die we zo hard nodig hebben, gaan we die zoeken bij andere personen.
In dit geval moet je teruggaan naar de basis van het probleem, in plaats van de leegte die je voelt tijdelijk te compenseren met seks.
Realiseer je hierbij ook dat iemand die seks ziet als een manier om affectie te krijgen een relatie giftig maakt, want hij geeft geen liefde, hij heeft enkel liefde nodig van de ander. Dit kan er op de langere termijn zelfs voor zorgen dat het probleem alleen maar groter wordt.
3. Je bent seksverslaafd
Net als bij alle verslavingen moet er een oplossing voor het probleem gevonden worden. Bij een verslaving aan seks is er sprake van hyperseksualiteit. Hyperseksuele mensen krijgen maar niet genoeg van seks. Daardoor zijn ze eigenlijk bijna altijd op zoek naar lust.
Dit aanhoudende gevoel kan schuldgevoelens, een gevoel van leegte, frustratie en een verlaging van het zelfbeeld opwekken. De verslaafde kan zelf niet genieten, want als iets een gedwongen activiteit wordt, is er geen sprake meer van plezier.
4. Om problemen te vermijden
Ooit gehoord dat vele koppels ruzie maken terwijl ze seks hebben? Het wordt vaak gebruikt als middel om problemen op te lossen, maar het is een grote leugen dat je een ruzie kunt oplossen met seks. Het probleem wordt gewoon bedekt met een bevredigende ervaring en ettert door.
Als je aan seks begint te denken als je ruzie maakt met je partner, moet je gauw je zinnen proberen verzetten. Het zou alleen maar de relatie op de lange termijn aantasten, want wat gebeurt er als seks niet langer een oplossing kan zijn om problemen op te lossen?
Heb je ooit seks gehad om een van de hierboven vernoemde redenen? Seks mag de problemen misschien we op korte termijn lijken op te lossen, maar op de lange termijn zullen de consequenties duidelijk worden. We moeten waken om ons niet op seksueel gebied te laten verleiden als we in één van deze situaties komen.
Heb jij nog een andere reden om de lijst aan te vullen?