5 bijgerechten voor het kerstdiner

Gisteren liet ik je zien hoe je vlees bereidt voor het kerstdiner, maar daar moeten natuurlijk ook lekkere bijgerechten bij geserveerd worden. Ik vind het zelf altijd leuk om verschillende soorten groente en aardappel gerechten te maken. Om het jezelf makkelijk te maken kun je kiezen voor warme en koud gerechten. Of gerechtjes die je makkelijk van te voren kunt maken en later alleen even hoeft op te warmen.

Op mijn blog vind je al veel lekkere recepten. Om je wat inspiratie te geven voor kerst, hierbij mijn 5 favoriete bijgerechten.

Stoofpeertjes

stoofperen in rode wijnAls er iets is, dat bij kerst hoort zijn het stoofpeertjes. Het leuke van dit recept is dat het heel makkelijk om te maken is. Je kunt het ook prima een dag van te voren maken. Bewaar de peertjes in het vocht en zet de pan op een zacht vuur om de stoofpeertjes weer op te warmen.

Spruitjes met een twist

bijgerechten kerstNog iets kerstigs zijn spruitjes. Ik heb deze lekker gewokt met spekjes en mosterd. Ik weet zeker dat iedereen ze lekker vind. Verplicht ze gewoon om te proeven, want ook al hou je niet van spruitjes, deze zijn echt te lekker. En ik heb dat hier thuis bewezen, want Maurits wilde eerst ook nooit spruitjes eten.

Aardappelgratin

bijgerechten kerstLekker traditioneel maar het blijft gewoon heel lekker en feestelijk. Je kunt de gratin van te voren maken en voor de helft afbakken. De volgende dag, bak je hem dan helemaal af in de oven. Het voordeel is ook, dat je meteen een hele grote schaal kunt maken.

Salade

bijgerechten kerstHet is naast alle warme gerechtjes ook lekker om een koude salade te maken. Dit is lekker fris bij het diner. En daarnaast is het natuurlijk lekker snel klaar. Stop er in wat je lekker vindt, maar maak het niet te bont. Vaak staan er al zoveel smaken op tafel, dat een simpele salade met wat komkommer, tomaat, eventueel wat kaas en croutons al volstaat.

Aardappeltjes uit de oven

bijgerechten kerstIdeaal voor het kerstdiner. De aardappeltjes kun je van te voren snijden, of je kies voor krieltjes. Je gooit er wat kruiden over, wat boter en de oven doet de rest. Aardappeltjes met rozemarijn passen heel goed bij het kerstdiner, maar je kunt ook deze lekkere crispy Parmezaan aardappeltjes maken.

Voor nog meer lekkere bijgerechten kijk hier voor nog meer inspiratie.

fijnefeestdagen