Er is een hoog percentage ongelukkige koppels over de hele wereld. De paradox is dat bijna al deze mensen hun vrienden het advies kunnen geven om uit elkaar te gaan als ze hun relatieproblemen met hen delen.
Bijna allemaal kennen we dit soort koppels in onze vriendenkring. Niemand weet hoe ze bij elkaar kunnen blijven ondanks eindeloos geruzie en een voortdurend gebrek aan respect.
Wat beschouwen we als ongelukkige koppels?
Koppels waarbij ruzies de basis zijn van de ‘communicatie’
Elk woord, elk gebaar of elke pose van één partner leidt al snel tot een ruzie. Er komt een moment waarop ze alleen maar praten om een ruzie te beginnen of om de schuld op elkaar te schuiven.
Dit is een verspilling van energie voor hen en voor de mensen om hen heen, die zich blijven afvragen waarom ze nog steeds samen zijn.
Het is onmogelijk om een dialoog in stand te houden, omdat ze zich altijd richten op iets wat hun partner verkeerd heeft gedaan. Het maakt niet uit of het in het openbaar of privé is, ze hebben gewoon de gewoonte om op deze manier te communiceren.
Koppels waarbij leugens en ontrouw de relatie hebben overgenomen
Eén of beide partners leven achter een muur van leugens. Zelfs bedrog is gewoon dat iedereen het doorheeft, maar ze zullen de relatie toch nog steeds niet beëindigen.
Respect en vertrouwen lijken geen plaats te hebben in hun relatie. Ze weten dat dit het geval is en daardoor lijden ze er in stilte onder.
Koppels waarbij persoonlijke projecten eeuwige frustraties zijn
Over het algemeen kunnen de partners van ongelukkige koppels hun eigen doelen niet bereiken. Ze kunnen het niet eens worden over wat ze in de toekomst willen. Dan wordt één van de partners kwaad en deze wrok zal problemen in de relatie blijven veroorzaken.
Je verliest je interesse in de prestaties van je partner omdat hij zijn eigen weg volgt in een totaal ander tempo en zonder rekening te houden met wat jij wilt.
Iedereen kent wel één of meer ongelukkige koppels die nog steeds samen zijn, maar vandaag zullen we proberen te begrijpen waarom ze niet uit elkaar gaan. Ongelukkige koppels blijven bij elkaar en de redenen daarvoor zijn vaak aan de partners verbonden.
Ontdek de redenen waarom ongelukkige koppels bij elkaar blijven
1. Gezinsdruk of onwetende trots
Veel gezinnen moedigen hun kinderen aan om voor het leven te trouwen. Impliciet moet men dan alles wat er in een relatie gebeurt maar tolereren, zodat ze de familienaam niet verpesten met een scheiding.
Je kunt dus niet meer terugkomen op je beslissing als je eenmaal besloten hebt om met iemand samen te zijn. Hoewel dat misschien een ouderwetse overtuiging lijkt te zijn, zijn veel ongelukkige koppels nog steeds samen uit angst om hun families teleur te stellen.
Anderen hebben daarentegen het gevoel dat ze zo hard gevochten hebben voor hun relatie dat ze het zich niet kunnen veroorloven om uit elkaar te gaan. Ze weten dat hun ouders gelijk hadden, dat hun partner niet goed voor hen was, maar hun trots op korte termijn is belangrijker dan hun geluk op lange termijn.
2. Angst om alleen gelaten te worden
Eenzaamheid is net als een spook dat veel mensen angst inboezemt. Er zijn dus mensen die er voor kiezen om door te gaan met hun saaie en trieste leven omdat ze denken dat dat toch beter is dan tijd alleen door te moeten brengen.
Die angst werkt als een barrière die hen ervan weerhoudt om verder te kijken dan wat er voor hen ligt. Ze staan zichzelf niet eens toe om te denken dat er andere mensen zijn die wachten om hen gelukkig te maken.
3. Kinderen hebben een gezin nodig, wat er ook gebeurt
Eén van de ernstigste fouten die koppels maken is om bij elkaar te blijven gewoon omdat ze kinderen hebben. Ze denken dat een verblijf onder één dak garant staat voor gelukkige kinderen. Zij zijn verantwoordelijk voor het welzijn van hun kinderen.
Dat is echter een grove denkfout. Kinderen zullen gelukkig zijn zolang hun ouders dat ook zijn. Opgroeien in een vijandige omgeving, vol ruzie, zorgt voor een verschrikkelijke jeugd.
4. De tijd die in de relatie wordt geïnvesteerd heeft zijn prijs
Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat de jaren die ze aan de relatie hebben besteed en het geld dat ze erin hebben gestoken de inspanningen om bij elkaar te blijven rechtvaardigen.
Als ze zoveel moeite hebben gedaan om de relatie draaiende te houden, zou het zogenaamd ‘niet eerlijk’ zijn om er een einde aan te maken, ondanks hoe vervelend hun dagelijks leven kan zijn.
Ook is het pijnlijk om te beseffen dat ze zoveel tijd in hun leven hebben verloren om uiteindelijk te scheiden. En dus kiezen ze ervoor om de toekomst tegemoet te treden zonder veranderingen in de richting van een beter leven.
5. Emotionele of economische afhankelijkheid vormen een doorslaggevend argument
In giftige relaties zijn mensen vaak te veel afhankelijk van hun partner, zowel emotioneel als economisch. Ze kunnen zich niet eens inbeelden dat ze van hen zouden scheiden. Ze weten dat ze ongelukkig zijn in hun relatie, maar denken dat ze een breuk niet zouden overleven.
Als het koppel bijvoorbeeld aan het begin van de relatie besloot dat de ene partner zou werken en de andere voor de huishoudelijke taken zou zorgen, dan kan het koppel bang zijn om die afspraak te beëindigen.
De angst om opnieuw te beginnen met een nieuwe levensstijl en zich opnieuw te moeten vestigen op de arbeidsmarkt en de ‘sociale markt’ zou het een onmogelijk idee maken om te overwegen om uit elkaar te gaan.
Reflectie
Ongelukkige koppels blijven bij elkaar om verschillende redenen, die de meeste mensen om hen heen helaas niet altijd kunnen begrijpen.
Misschien proberen hun naaste vrienden met hen te praten over hun problemen en proberen ze hen advies te geven. De waarheid is echter dat alleen het koppel zelf iets kan doen om de situatie te veranderen.
Er zijn mensen die professionele hulp inschakelen om hun relatie te verbeteren of om de juiste beslissingen te kunnen nemen. En er zijn anderen die niets doen en gewoon verdergaan met hun leven in de hoop dat de toekomst beter zal zijn.