Urine-incontinentie ontstaat wanneer de blaas ongewild urine los laat. Dit komt dan op regelmatige basis voor. Bijvoorbeeld wanneer je hoest, sport of enige vorm van kracht op je lichaam uit oefent.
1. Urine-incontinentie door de aandrang om te urineren te negeren
Een lange tijd ophouden van je urine is een erg gebruikelijke gewoonte en is direct gerelateerd aan urine-incontinentie.
Op eerste gezicht lijkt het geen negatieve gevolgen te hebben. Maar als de tijd verstrijkt, verzwakt het de blaas en geeft het meer druk op de urinebuis.
Dit lijdt tot onvrijwillig urineren, vooral tijdens sporten, lachen, hoesten of andere activiteiten die een klein beetje kracht kosten.
Veel experts zeggen dat de blaas elke 4 uur geleegd moet worden, omdat hij dan het maximale volume heeft bereikt.
2. Urine-incontinentie door verzwakte bekkenbodemspieren
Een van de redenen dat deze aandoening zich ontwikkelt is doordat veel mensen vergeten dat zij hun bekkenbodemspieren moeten trainen.
Op dit moment zijn er verschillende soorten sportroutines die de spierkracht en controle over dit gedeelte van het lichaam versterken.
Aan de andere kant is het ook belangrijk om te onthouden dat sommige high impact trainingen negatieve effecten kunnen hebben op urine-incontinentie.
Rennen, springen of verkeerde uitvoering van krachttraining kan de bekkenbodemspieren oprekken. Daardoor kunnen ze minder goed samentrekken.
3. Sommige voedingsmiddelen verhogen de kans op urine-incontinentie
Overmatig consumeren van bepaalde voedingsmiddelen is gerelateerd aan een verhoogd risico van dit gezondheidsprobleem.
Dit komt door dat de bestanddelen de blaas kunnen irriteren. Dat veroorzaakt dat deze vaker samentrekt om vloeistoffen kwijt te raken.
Deze aandoening kan ook verschijnen na het drinken van alcoholische dranken en vochtafdrijvend producten die de productie van urine verhogen.
Het gaat hier om producten zoals:
- Citrusfruit
- Tomatensap
- Thee
- Koffie
- Chocolade
- Frisdrank
- Energiedrankjes
- Hete pepers
4. Er zijn verschillende type urine-incontinentie
Urine-incontinentie kan zich ontwikkelen op verschillende manieren. Dit houdt in dat er verschillende soorten van deze aandoening zijn.
- Het type van urine-incontinentie dat verschijnt wanneer je niest, hoest of iets zwaars tilt, staat ook bekend als ”stress incontinentie” en is een van de meest voorkomende soorten.
- “Aandrang incontinentie” is wanneer er plotseling urine vrij gelaten wordt wanneer de persoon dit niet verwacht.
- Er is ook ”Psychogene incontinentie.” Dit type is gerelateerd aan de blaas die urine verliest wanneer de persoon in aanraking komt met een externe stimulans, zoals kou of water.
- Er er is ook een variant die “Neurologische incontinentie” wordt genoemd. Deze kan zich ontwikkelen zich bij patiënten met een aandoening aan het zenuwstelsel, zoals Alzheimer’s of Parkinson’s.
5. Mannen kunnen ook urine-incontinentie hebben
De vrouwelijke populatie heeft het hoogste risico op het ontwikkelen van urine-incontinentie. Dat houdt echter niet in dat mannen er geen last van kunnen krijgen.
De ontwikkeling kan worden veroorzaakt door schade aan de blaas of bepaalde aandoeningen aan de prostaat. Het komt vaak voor bij mensen die stress hebben of problemen hebben met diabetes.
6. Er zijn verschillende behandelingen voor urine-incontinentie
Het probleem kan niet volledig onder controle worden gehouden. Maar er zijn verschillende behandelingen die de symptomen verminderen.
Regelmatig spierversterkende oefeningen uitvoeren, zoals Kegel-oefeningen. Deze oefeningen verbeteren de kracht van de bekkenbodemspieren. Daarnaast verminderen ze het onvrijwillige urine verlies.
Technieken zoals “dubbel plassen” hebben ook interessante resultaten opgeleverd op het gebied van het controleren van de blaas.
Muscarinerge medicijnen die de blaas contracties blokkeren. Daarnaast kunnen alpha-adrenerge agonisten dienen om de sfinktersterkte te verhogen.
De laatste oplossing is een operatie, die bestaat uit het snijden in de vagina en het uitvoeren van een paravaginale reparatie.
Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat deze aandoening consequenties heeft voor je emotionele gezondheid, seksleven en je sociale omgeving.
Als je denkt dat je wellicht lijdt aan deze aandoening, is het essentieel om medische hulp in te schakelen en de urine-incontinentie onder controle krijgt.