6 tips om artrose te voorkomen

Artrose is een aandoening aan het kraakbeen en de gewrichten die zowel mannen als vrouwen treft. Het komt vaker voor bij ouderen. Bij deze aandoening slijt het kraakbeen en het aangrenzende bot weg. Gelukkig bestaan er enkele tips om artrose te voorkomen.

Slijtage aan het kraakbeen manifesteert zich bij mensen tussen de 50 en 55 jaar oud, en kan op die leeftijd ernstigere symptomen veroorzaken.


Kraakbeen bestaat uit collageen. De functie van deze eiwitstructuur is om ervoor te zorgen dat de botten niet over elkaar heen schuren.

Wanneer je kraakbeen verdwijnt of degenereert, begint dat pijn te veroorzaken door de wrijving tussen je botten. Dat is trouwens ook de belangrijkste oorzaak van ontstekingen en vervormingen van de gewrichten.

Als deze ziekte een chronische aandoening wordt, kan het schade toebrengen aan de mobiliteit van de patiënt. Het moet dus op tijd behandeld worden. In die zin mag je het belang van gewrichtspijnen of krakende gewrichten niet negeren. Voorkomen is namelijk beter dan genezen!

Dit artikel is geschreven aan de hand van wetenschappelijke bronnen. Toch kun je het best eerst bij je dokter langsgaan voordat je vertrouwt op de informatie die je online vindt en de tips om artrose te voorkomen die je in dit artikel vindt probeert te gebruiken.

Hoe weet ik of ik artrose heb?

Hoewel het bij jongeren moeilijker is om de symptomen van artrose vast te stellen, beginnen ze in de meeste gevallen vooral in sommige gewrichten te verschijnen. Daarom moet je goed letten op je:

  • Handen en vingers
  • Wervelkolom
  • Heupen
  • Knieën
  • Ellebogen

Tips om artrose te voorkomen

1. Neem meer calcium in

De consumptie van calcium is van vitaal belang voor de gezondheid van je botten. Daarom moet je dit in gedachten houden wanneer je je dagelijkse voeding kiest.


Calcium zou niet alleen kunnen helpen om artrose te voorkomen, maar kan ook het ontstaan van andere degeneratieve ziekten zoals osteoporose voorkomen of vertragen. Deze aandoening komt veel voor bij vrouwen.

Overweeg dus of een calciumsupplement voor jou misschien een goede keuze is.

2. Houd een dieet aan dat rijk is aan groenten

Kies het liefst voor een dieet dat rijk is aan groenten en fruit om artrose te voorkomen. Die leveren veel vitaminen en mineralen, zowel aan de botten als aan het lichaam in het algemeen.

Onder de voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan vitamine C vinden we:

  • Citrusvruchten (sinaasappel, grapefruit, mandarijn)
  • Aardbeien
  • Selderij
  • Wortelen
  • Kool
  • Broccoli

3. Probeer af te vallen

Obesitas is een gezondheidsprobleem dat vandaag de dag veel aanwezig is en een andere oorzaak van deze aandoening kan zijn.

Overgewicht kan veel druk uitoefenen op de knieën en heupen en die dienen ter ondersteuning van het lichaam. Daardoor kan er kraakbeenbeschadiging ontstaan.

4. Doe aan lichaamsbeweging

Dagelijks aan lichaamsbeweging doen is een manier om het risico op dit soort ziekten te verkleinen, zolang je het maar correct doet. Als je naar de fitness gaat, dan moet je een zeer goede houding aanhouden, zodat je de botten en dus het kraakbeen niet aantast.

Ook moet je in gedachten houden dat als je gaat joggen, je dan heel bewust moet zijn van de looptechniek en de afstanden moet berekenen op basis van je gewicht. Enkele voorbeelden van bewegingsvormen die we ook aanraden:

5. Werk aan een goede lichaamshouding

Dit is vooral een tip voor degenen onder ons die de hele dag zittend werken. Je moet er zeker van zijn dat de stoelen ergonomisch zijn en je manier van zitten corrigeren als je ziet dat je niet in de ideale houding zit.

Het is aan te raden om elk uur of vijftig minuten een actieve pauze te nemen en stretchoefeningen te doen en daarna door te gaan met het werk. Wanneer je een slechte houding hebt, door je werk of een sport of andere vorm van lichaamsbeweging, zul je misschien gevoeliger zijn voor artrose.

6. Bezoek de dokter

Zodra je een symptoom zoals pijn opmerkt, is het een goed idee om naar een gespecialiseerde arts te gaan. Die zal vaststellen of je aan artrose lijdt en kan je vertellen hoe ernstig jouw geval precies is.

Daarnaast weet hij of zij welke behandeling je nodig hebt om de symptomen te verlichten. Daarna is het goed om regelmatig langs te gaan, zodat je dokter de ziekte kan opvolgen.

Als je ooit een botbreuk of trauma hebt gehad dat niet goed genezen is, dan kan artrose ontstaan door een slecht herstel dat rechtstreeks van invloed is op het kraakbeen.

7. Voed het kraakbeen

Vandaag de dag bestaan er veel voedingssupplementen die je kunnen helpen om je lichaam te voeden. In dit geval adviseren wij het gebruik van glucosamine, gehydrolyseerd collageen en hyaluronzuur. Met deze supplementen zou je het kraakbeen dat de botten van je lichaam beschermt kunnen voeden.

In dit artikel gaven we je al wat tips, maar wat belangrijk is voor een goede gezondheid is een gezond leven, met goede voeding en goede gewoonten.

Vertrouw dus altijd op je arts om je te voorzien van het beste advies voor jouw unieke situatie.