6 tips voor een sterkere moeder-kindrelatie

Een goede band met haar kinderen is een droom van bijna elke moeder. Daarom doen de meesten van hen hun best om een sterkere moeder-kindrelatie te krijgen.


De liefde tussen een moeder en haar kind is oprecht en onvoorwaardelijk, daar bestaat geen twijfel over. Relaties zijn echter niet altijd even makkelijk. Om deze reden delen we in dit artikel een aantal tips, zodat je je kind zo goed mogelijk kunt begrijpen en je een sterkere moeder-kindrelatie kunt ontwikkelen.

Wil je een sterkere moeder-kindrelatie hebben?

1. Houd tijd vrij voor elkaar

Laat al je taken en verantwoordelijkheden even voor wat ze zijn en breng wat ‘quality time’ door met je kind. Ga iets doen dat jullie allebei leuk vinden. Ga naast je kind zitten op de bank en vraag hoe het gaat in zijn persoonlijke leven, hoe het gaat op school en kijk daarna gezellig samen een film.

De vakanties zijn een geweldige gelegenheid om tijd met je kind door te brengen.

Zelfs als je tijdens de vakanties moet werken kun je je weekenden vrij houden om leuke dingen met elkaar te doen. Leer echter ook om de momenten waarop je kind bezig is te respecteren. Laat hem daarnaast weten dat hij het ook moet respecteren als jij het druk hebt. Jullie zouden beiden moeten begrijpen dat er een moment is voor alles, en dat als iets vandaag niet lukt, je morgen gewoon weer een nieuwe kans krijgt.

2. Weet wat je kind leuk vindt

Ontdek wat je kind leuk vindt om te doen. Op die manier krijg je namelijk een beter beeld van wat jullie samen kunnen doen. Let op wat je kind doet, maar overdrijf het niet. Kijk wat voor soort dingen hij regelmatig doet, wat zijn favoriete hobby is, van welke kleuren hij houdt, wat voor soort programma’s hij graag kijkt op televisie. Zorg er ook voor dat je goed oplet wanneer je kind tegen je praat.

Observeer je kind om ervoor te zorgen dat hij geen vriendschappen ontwikkelt die negatief gedrag stimuleren. Als je je kind iets ziet lezen, vraag dan wat hij aan het lezen is en waarom hij het leuk vindt. Wanneer je kind filmpjes bekijkt op het internet, kijk dan even mee, zodat jullie er samen van kunnen genieten. Als je je kind ziet spelen, vraag dan wat hij speelt en waarom hij het zo leuk vindt.

Op deze manier krijg je beter inzicht in de smaak van je kind en zal hij blij zijn dat je geïnteresseerd bent in de dingen die hij leuk vindt. Tegelijkertijd zal hij blij zijn dat je bereid bent om deel te nemen aan zijn favoriete activiteiten.

3. Help je kind met zijn huiswerk

Je kind helpen met taken die hij moet uitvoeren voor school of iets anders, is een essentiële stap in het ontwikkelen van een sterkere moeder- kindrelatie. Het ondersteunen van je kind bij het uitvoeren van zijn taken is een gebaar dat hij zich de rest van zijn leven zal herinneren. Ga met je kind zitten en doe samen zijn huiswerk. Als moeder moet je deelnemen aan de opvoeding van je kind en al je steun geven. Zeg de antwoorden niet zomaar voor, maar help je kind om ze te vinden.

Feliciteer je kind als hij een goed cijfer heeft gehaald op school en laat hem weten dat je trots op hem bent. En als je kind geen goede dag heeft gehad, laat hem dan weten dat hij met elk probleem naar je toe kan komen. Zorg ervoor dat leren niet vervelend is. Help je kind te studeren voor examens door hem te overhoren of door hem te vragen om dingen uit de les uit te leggen.

4. Praat met je kind en luister naar hem

Communicatie is de basis van elke relatie, dus ook van een sterkere moeder-kindrelatie. Je moet naar je kind luisteren, hem laten weten dat hij altijd bij je terecht kan als hij iets nodig heeft. Zorg ervoor dat je kind begrijpt dat je altijd bereid zult zijn om naar hem te luisteren, begrip voor hem op te brengen en hem advies te geven.

Wanneer je met je kind praat, wees dan zo vriendelijk mogelijk en richt je op het belangrijkste punt van het gesprek. Door dit te doen zal je kind zich niet vervelen of denken dat je hem een preek probeert te geven. Kijk je kind in de ogen aan en zorg ervoor dat hij hetzelfde doet.

Wees geïnteresseerd in de dingen waar je kind interesse in heeft. Als je kind bijvoorbeeld gezellig met een paar vrienden naar de bios wil gaan, zeg dan niet tegen hem dat hij niet mag gaan. Zoek uit welke films er op dat moment allemaal draaien en met wie hij van plan is te gaan.

5. Steun je kind

De juiste steun bieden is een essentiële stap in het ontwikkelen van een sterkere moeder-kindrelatie. Als je weet waar de talenten van je kind liggen, moedig hem dan aan deze te ontwikkelen. Natuurlijk moeten deze activiteiten wel overeenstemmen met jouw voorkeuren. En als dit zo is, steun je kind dan bij elke stap die hij zet.

Doe er alles aan om zijn belangrijke evenementen of activiteiten bij te wonen en hem de juiste aanmoediging te geven. Laat hem weten dat het niet uitmaakt hoe het zal gaan. Zeg dat je altijd trots op hem zal zijn en dat je er altijd zult zijn om naar hem te glimlachen en hem toe te juichen.

Als je een belangrijke gebeurtenis niet kunt bijwonen, maak dan duidelijk dat het een van die situaties is waar je geen controle over hebt. Laat je kind echter weten dat hij altijd op je kan rekenen wanneer hij het nodig heeft. Zeg daarnaast dat je erop vertrouwt dat hij zijn best zal doen.

6. Vertrouw je kind

Kinderen liegen soms. Soms gebeurt dit echter omdat je als ouder zelf ook liegt. Hierdoor kan je kind dit gedrag als normaal gaan beschouwen. Wees eerlijk tegen jezelf en tegen de mensen om je heen. Kom je beloften altijd na en leer je kind om zich aan zijn woord te houden. Als hij zegt dat hij iets zal doen, zeg hem dan dat hij het ook echt moet doen.

Als je ziet dat je kind zijn taken op verantwoorde wijze uitvoert, kun je hem meer vertrouwen gaan geven. Stel je kind van tijd tot tijd gerust en beloon hem voor een goede houding.