In de Westerse samenleving is depressie de meest voorkomende psychische ziekte. Ook is het de grootste oorzaak van verzuim op het werk.
Antidepressiva behoren dan ook tot de meest verkochte medicijnen ter wereld en volgens de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO stijgt dit aantal elke jaar met 10 tot 15%.
Wat is er dan toch aan de hand? Maakt onze steeds ingewikkelder wordende levensstijl ons alsmaar kwetsbaarder? De waarheid is dat er geen echt duidelijk aanwijsbare oorzaak te vinden is.
Geen persoon is hetzelfde
Het enige dat we weten is dat geen twee mensen identiek zijn. Bovendien is ook de oorzaak van depressie bij elke persoon anders.
Hoe kun je ermee omgaan?
Dat is dus de reden waarom het heel moeilijk is een kant en klare set van vaardigheden te helpen ontwikkelen. Zou het immers niet makkelijk zijn om daarmee elke persoon die te kampen heeft met depressie te kunnen ondersteunen. Er bestaan echter wel enkele eenvoudige universele waarheden die je kunt onthouden. Die zullen je zeker helpen op de dagen dat de zon even achter donkere wolken is verdwenen.
1. Gevoel van eigenwaarde is van het allerhoogste belang
Hoe je de wereld rondom je heen waarneemt en interpreteert, hangt vaak ook af van je mate van zelfvertrouwen. Je hebt het vast reeds gemerkt dat je op je sombere dagen soms dwangmatig bezig bent met wat degenen rondom jou van je vinden en dat iedereen wel méér lijkt te hebben dan wat jij graag zou bezitten.
Je raakt al met al in een stroom van negatieve gedachten. En je raakt er bovendien van overtuigd dat jij iemand bent die de goede zaken in het leven niet verdient. Of je raakt nog dieper verstrikt in de overtuiging dat jij helemaal niet goed genoeg bent om geluk te ontvangen in je leven.
Zelfvertrouwen
Gebrek aan zelfvertrouwen veroorzaakt ook weer gevoelens van innerlijke onrust, onevenwicht en conflict. Deze kunnen je langzamerhand overspoelen waardoor je de controle over je eigen leven dreigt te verliezen.
De gevaarlijkste vorm van depressie is inderdaad degene die van binnenuit gevormd wordt. Soms is er geen specifieke oorzaak aan te wijzen die leidde tot het ontstaan van de depressie. De wond bevindt zich binnenin en kan daar soms al sinds de kinderjaren aanwezig zijn.
Omstandigheden
Misschien had je te maken met een moeilijke familiesituatie, een geen al te beste band met je ouders en leidde dit tot de onmogelijkheid een volwassen emotioneel leven te ontwikkelen.
Waarschijnlijk dateert het gebrek aan zelfvertrouwen vanuit deze periode. Een onverklaarbaar verdriet vult je dagen, motivatie word je vreemd en een voortdurend gevoel van ontmoediging leidt je langzamerhand naar depressie.
Besteed daarom steeds aandacht aan je zelfvertrouwen.
2. Donkere wolken drijven voorbij
We beloven het je ten stelligste: depressie blijft niet voortduren. Ook de pijn van binnen, die voortdurend aanwezig lijkt te zijn, gaat op een bepaalde dag voorbij.
Experimenteer en probeer een nieuwe dag te benaderen met een gevoel van objectiviteit en geef de negatieve gedachten de kans niet om je geest binnen te dringen. Houd je dromen voor ogen en je zal merken dat de gevoelens van depressie stilaan moeten wijken, tot ze nog een schaduw aan de horizon zullen zijn.
3. Focus op het heden
Bedenk of het werkelijk nut heeft nog stil te staan bij wat vorig jaar of vorige maand gebeurd is. Het veroorzaakt enkel onnodige pijn en stress. Het herleven van het verleden is deze pijn niet waard, noch een fatalistische kijk vooruit naar de toekomst. De kristallen bol bestaat enkel in sprookjes. Niemand weet met zekerheid wat de toekomst brengt.
Wat voorbij is, is voorbij
Het verleden is voorbij, wat er ook gebeurd is. Laat jezelf toe in het hier en nu te leven met alle intensiteit en plezier die je verdient. Dat is immers het enige dat je inspanningen de moeite waard maakt.
4. Vraag om raad – maar aan de juiste mensen
Ken je het advies om allereerst hulp en raad te zoeken bij je familie in periodes waar het iets minder goed met je gaat? Hopelijk gaat deze raad op voor jou, maar het gebeurt vaak dat hulp zoeken bij familieleden meer schade berokkent dan goed doet.
Ook degenen die menen dat een depressieve aandoening het gevolg van een zwak karakter of negatieve ingesteldheid is, laat je beter helemaal links liggen.
Neem je tijd en ga op zoek naar professionele hulp. Vertrouw die vrienden en familieleden die werkelijk naar je verhaal luisteren, open staan voor je verhaal en je de juiste woorden op het juiste moment kunnen aanreiken.
5. Je depressie komt niet graag buiten
Een waarheid die staat als een huis. Je depressie houdt van donkere kamers met de gordijnen dicht en de deuren gesloten. Ze wentelt zich in de stilte waar je negatieve gedachten en gevoelens de vrije teugels krijgen en met jou een loopje nemen.
Ga naar buiten. Start elke dag met een kleine wandeling of doe vanaf nu je boodschappen met de fiets.
6. Depressie verlangt naar junkfood
Taartjes, snacks, diepvriesmaaltijden, fastfood… deze voedingsmiddelen brengen je gespannen zenuwen tot rust en geven je een kort moment van genot, maar eigenlijk maken ze het chemisch onevenwicht, dat kenmerkend is voor depressie, nog groter.
Maak jezelf de belofte verse groenten en fruit te eten en drink water en thee. Volg een gezond dieet dat helpt om je beter in je vel te voelen en overtollige gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.
7. Beslis om “nee” te zeggen tegen je depressie
Je denkt vast: makkelijker gezegd dan gedaan. “Nee” zeggen tegen je depressie is niet vanzelfsprekend en vraagt moed en doorzettingsvermogen. Overtuig jezelf ervan dat “Jijzelf” niet de depressie bent.
Je bent een wonderbaarlijk menselijk wezen dat opnieuw geluk verdient, dat enthousiast en gelukkig in het leven staat. Neem de eerste stap naar geluk met bovenstaande tips en werp de schaduw van je af die je tegenhoudt om ten volle in het leven te staan.