Beter communiceren in je relatie, hoe doe je dat? Mensen verwarren ‘goede communicatie’ vaak met alleen maar praten. Natuurlijk is het belangrijk om goede gesprekken te voeren met je partner, maar het is niet de enige manier om je gevoelens te tonen en dichter bij elkaar te komen.
Om een solide basis op te bouwen en een fijne relatie te hebben, moet je eerlijk en aardig voor elkaar zijn, elkaar fouten accepteren en beter communiceren. Lees verder om te leren hoe je dat kunt doen.
7 manieren om beter te communiceren in je relatie
1. Wees eerlijk en heb geen geheimen
Er zijn altijd geheimen in relaties, zoals een cadeau dat je voor je partner verbergt omdat het een verrassing is. Of bijvoorbeeld gevoelige kwesties die je nog niet kunt delen. Dat is begrijpelijk. Verrassingen geven je relatie een oppepper. Wil je echter beter communiceren in je relatie, dan kun je beter geen geheimen uit je verleden verbergen.
Als je in het verleden gekwetst bent of er was een toestand waar je moeilijk over kunt praten, neem dan je tijd. Onthoud echter dat je het op een gegeven moment moet delen. Het is belangrijk dat je partner weet dat het een onderwerp is waar je nu moeilijk over kunt praten.
Je partner kan vragen stellen, dus bereid je daar op voor. Het is normaal. Misschien maakt hij zich alleen zorgen over wat er met je is gebeurd en hoe het je leven nu beïnvloedt.
2. Let op je toon
Discussies veranderen vaak in ruzies, niet om wat er gezegd wordt, maar de manier waarop het gezegd wordt, de gebruikte toon.
- Besteedt aandacht aan de manier waarop je dingen zegt, als je beter wilt communiceren in je relatie.
Je stem verheffen is in de meeste gevallen niet nodig. Je doet het misschien om gehoord te worden, maar bedenk hoe je partner het op zou kunnen vatten. Immers, als je je stem verheft, wil je eigenlijk zeggen dat wat je partner zegt er niet toe doet.
3. Let op hoe je je uitdrukt in berichtjes
Een ander aandachtspunt voor beter communiceren in je relaties is zijn berichtjes. Jij en je partner communiceren waarschijnlijk de hele dag door via sms en andere berichtjes om je ervaringen te delen. Jullie chatten wanneer het even kan.
Wees echter voorzichtig hoe je dit doet. Net als hierboven beschreven staat, kan een gedachteloos bericht tot ruzie leiden, als het verkeerd begrepen wordt.
- De oplossing is om na te denken voor je op ‘send’ drukt, en zorgt dat er ruimte is voor een verkeerde interpretatie.
4. Praten en vergeven
Als je partner een fout heeft gemaakt, praat er dan over om hem of haar te begrijpen en te vergeven. Het klinkt simpel, maar dat is het niet. Als je bereid bent je partner te vergeven, betekent dat ook dat je bereid moet zijn om te verbeteren.
- Dus moet je precies aangeven wie wat fout doet, en dit op een objectieve manier doen.
- Zodra je het eens bent met de oorzaak van het probleem, moet je met elkaar praten om manieren te vinden om te voorkomen dat het weer gebeurd.
5. Stel je kwetsbaar op
Een effectieve manier om beter te communiceren in je relatie, is om je een beetjes kwetsbaar op te stellen tegenover je partner. Met name als het gaat om het tonen van je gevoelens die je normaal gesproken verborgen houdt.
Niemand vindt dat fijn om te doen. Mensen zijn bang dat als ze hun angsten, frustraties of trauma blootleggen dit hen zwak maakt, als een makkelijke prooi. Als je je naar je partner niet kwetsbaar op kunt stellen, en hun steun krijgen, met wie kun je dat dan wel?
- Als je van je partner houd en je je beste jaren ermee wilt doorbrengen, moet je hem ook donkere, verborgen delen laten zien.
6. Breek het ijs met lichamelijk contact
Als je partner heel veel moeite heeft om te praten over wat er aan de hand is, kan het zijn dat alleen woorden niet genoeg zijn. Soms kun je het ijs zulke momenten breken met een knuffel, om te laten weten dat je:
- er voor hem bent
- naar hem luistert
- hem waardeert
Soms is de manier om beter te communiceren in je relatie gewoon luisteren, zonder te praten. Laat hem vertellen. Zelfs als je concreet niets kunt doen om te helpen, zal het je partner een beter gevoel geven.
6. Vul niks in
Neem niet aan dat je weet wat je partner gaat doen of zeggen. Als je iets als vanzelfsprekend aanneemt, stop je hem in een vakje en sluit je de mogelijkheid voor een verrassing af.
Trouwens, je vult dingen vaak in op basis van je eigen verwachtingen. Als je in deze val trapt, kun je je relatie, je partner en jezelf gaan saboteren. Zelfs als je partner herhaaldelijk iets op een bepaalde manier heeft gedaan, geef hem de kans om te veranderen.
Ben je op zoek om beter te communiceren in je relatie? Welke andere tips zou je iemand in deze situatie geven?