7 soorten ontrouw die je moet kennen

Er bestaan verschillende soorten ontrouw. Vanaf het moment dat het vertrouwen van een van de twee partners wordt geschonden, is er sprake van een vorm van bedrog. Simpelweg flirten met een ander, gesprekken hebben met anderen die vol vleierij zitten of alleen al seksuele spanning, wijzen op ontrouw.


Wanneer we denken aan ontrouw denken we eigenlijk meteen dat een van de twee partners is vreemdgegaan met een derde.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat er een hoop verschillende manieren bestaan waarop je je ​​partner kunt bedriegen.

Trouw in een relatie staat voor meer dan een wederzijdse verbintenis waarin twee mensen hebben besloten om geen seksueel contact te hebben met anderen. Trouw is een band die gebaseerd is op respect, intimiteit, persoonlijke en emotionele erkenning, toewijding, interesse en zorgzaamheid.

Het zijn kleine banden die twee mensen in een relatie uithoudingsvermogen en stabiliteit bieden. Wanneer een van deze aspecten faalt dan leidt dit ook meestal tot wantrouwen. 

Laat het ook duidelijk zijn dat zowel mannen als vrouwen ontrouw kunnen zijn. Er hoeft echter niet altijd sprake te zijn van een ‘seksuele’ component om te kunnen spreken van ontrouw. Er bestaan meerdere dynamica die het essentiële doel in een relatie kunnen beschadigen: vertrouwen.

De 7 soorten ontrouw

1. Emotionele ontrouw

We beginnen deze lijst met een van de meest voorkomende en tegelijkertijd meest dramatische soorten ontrouw.

We zijn ons ervan bewust dat het pijn doet als onze partner een affaire heeft met een andere persoon. In de meeste gevallen is dit een reden om de relatie te verbreken. Wat gebeurt er echter wanneer onze partner op emotioneel niveau een intensere band heeft met iemand anders dan met ons?

Er is geen sprake van fysiek contact, maar toch kan die band gebaseerd op wederzijds vertrouwen en intimiteit zeer onthullend zijn. Deze band kan zo intens zijn dat we het kunnen beschouwen als een ‘emotionele affaire’ en als een volwaardige vorm van ontrouw.


2. Relatie met een ander via nieuwe technologieën (cyberaffaire)

Dit is een van de nieuwe soorten ontrouw en iets dat tegenwoordig heel vaak voorkomt. Virtuele relaties, of relaties die online worden opgebouwd via social media of chatapps op je mobiele telefoon, creëren een heel nieuw universum waarin iemand één of meerdere parallelle relaties kan hebben.

In dit geval hoeft er helemaal geen sprake te zijn van fysiek contact of een seksuele relatie. Simpelweg het gegeven dat je partner vleiend contact heeft met een ander wijst al op ontrouw. Er worden foto’s uitgewisseld en gesprekken gevoerd. Ook zijn er andere vormen van contact heeft waarbij geflirt wordt of waarbij zelfs sprake is van seksuele spanning, 

3. Geheimzinnigheid en gebrek aan eerlijkheid

Kunnen we een gebrek aan eerlijkheid als een vorm van ontrouw beschouwen?

Natuurlijk!


We gaven dit aan het begin ook al aan. Wanneer het vertrouwen in een relatie wordt geschonden, beginnen bedrog en verraad de bovenhand te krijgen. 

Is je partner eraan gewend om te liegen, dingen verborgen te houden (de waarheid weg te laten) en is hij of zij bovendien voortdurend oneerlijk? Dan moet je op zijn minst eerlijk zijn tegen jezelf: je hebt een relatie met een trouweloos persoon.

4. De afwezige partner

De afwezige partner is de persoon die er niet is wanneer we hem nodig hebben. Die zijn tijd en interesse investeert in gebieden die verder gaan dan de reikwijdte van de relatie.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die veel te veel uren op hun werk doorbrengen. Ze doen dit omdat ze van de status houden die hun werkpositie hen verschaft. Dit zorgt ervoor dat ze hun werk altijd boven hun partner plaatsen.

We hebben het ook over mensen bij wie het ontbreekt aan loyaliteit. De mensen die er niet voor ons zijn als we steun nodig hebben. Die niet aanwezig zijn in het dagelijkse leven waarin koppels hun relatie opbouwen door middel van routines en de eenvoudige dingen in het leven.

5. Ontrouw via de band die jullie samen hebben

In dit geval is een van de partners niet meer verliefd op de ander. Hij houdt de relatie in stand uit gewoonte of uit angst voor eenzaamheid. Misschien durft hij niet eerlijk tegen zichzelf te zijn en de knoop door te hakken.

Dit zijn bedrieglijke situaties die zeer grote emotionele gevolgen kunnen hebben.

6. Ontrouw gebaseerd op minachting

Er zijn mensen die geneigd zijn om hun partner voortdurend te bekritiseren of te vernederen als er andere mensen bij zijn.

Of het nu op het werk is of tijdens een uitje met vrienden, iemand die slecht over zijn of haar partner spreekt veroorzaakt altijd bezorgdheid. Het is niet gepast, logisch of respectvol.

Als we van iemand houden, dan respecteren we diegene. Als we van iemand houden, verdedigen we en waarderen we diegene, of hij nou aanwezig is of niet. Doen we dit niet, dan zijn we ontrouw ten opzichte van de band die we met diegene hebben.

7. Ontrouw door middel van een seksuele affaire

Tot slot zijn we gekomen tot de meest klassieke vorm van  alle soorten ontrouw. Het is het soort ontrouw dat veel gebroken relaties op zijn geweten heeft en veel emotionele problemen met zich meebrengt. Vaak maakt dit het noodzakelijk om in therapie te gaan en de tijd te nemen om na te denken over wat er gebeurt is en om de pijn te overwinnen.

Het bedrog dat plaatsvindt wanneer een van de twee partners lange tijd of eenmalig vreemdgaat is iets waar we allemaal bang voor zijn.

Veelal zijn dit soort gebeurtenissen opzettelijk en gepland. In enkele gevallen kan het echter spontaan en ondoordacht voorkomen. Wat het ook is, de persoon is zich er altijd van bewust dat hij zijn partner verraadt en bedriegt met hetgeen hij of zij doet.

Het is geheel aan jou wat je moet doen in een dergelijke situatie. Niemand kan voor jou bepalen hoe je om moet gaan met een van deze soorten ontrouw.