Het kan zijn dat je wil stoppen met het drinken van koemelk, omdat je je er niet goed bij voelt. Misschien ben je lactose-intolerant, of misschien heb je er andere, persoonlijke redenen voor.
Er zijn echt er een paar dingen die je moet weten, zodat je niet aan een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen komt te lijden en zodat je recepten kunt blijven gebruiken die melk bevatten.
Ontdek de zeven basistips die je zullen helpen stoppen met het drinken van koemelk, maar nog steeds een voedzaam, evenwichtig dieet kunt volgen zonder een tekort aan calcium of andere belangrijke voedingsstoffen.
We bieden enkele simpele en originele ideeën om koemelk te vervangen in je gewoonlijke yoghurts, sauzen en andere recepten.
7 tips om te stoppen met het drinken van koemelk
1. Probeer plantaardige dranken
Als je hebt besloten te stoppen met het drinken van koemelk, zijn er veel plantaardige dranken die gemaakt zijn van noten, granen en fruitsoorten die je kunt proberen.
Dit zijn de meeste populaire koemelkvervangers:
- Kokosmelk lijkt het meest op koemelk als het gaat om textuur, consistentie en smaak. Het is zeer voedzaam.
- Havermelk is één van de meest populaire plantaardige dranken van dit moment. Het is rijk aan vezels en helpt het zenuwstelsel in balans te brengen. Je zal je energieker voelen.
- Rijstmelk heeft een milde en zoete smaak. Het is geschikt voor mensen met een gevoelig spijsverteringsstelsel of mensen die graag melk drinken met een neutrale smaak.
- Amandelmelk is één van de meest voedzame en romige dranken. Het is rijk aan calcium en vitamine E.
- Sojamelk raden we in mindere mate aan omdat het menselijke lichaam dit moeilijk kan verteren. Het kan in sommige gevallen tot hormonale stoornissen leiden. Je moet sojabonen altijd gefermenteerd consumeren.
Er zijn nog veel plantaardige dranken, gemaakt van producten zoals:
- hazelnoot
- spelt
- kamut
- aardamandel
- gierst
2. Smoothies zonder melk
Als je een alternatief ontbijt of snack wilt maken voor drankjes met melk, kun je een smoothie maken van plantaardige melk met fruit en/of groenten. Je zal een extra doses vitamines krijgen en je urenlang vol voelen.
Ingrediënten
- 1 rijpe banaan
- 5 rijpe aardbeien
- 1/2 biet
- 250 ml plantaardige melk
Bereiding
- Meng alle ingrediënten totdat je een romige textuur krijgt.
- Als je wilt, kun je het zoeten met honing of stevia
3. Ontdek de heerlijke tahini
Voor mensen die zich zorgen maken over een gebrek aan calcium door het niet drinken van koemelk, zijn er plantaardige voedingsmiddelen die veel van dit mineraal bevatten.
Eén daarvan is sesam, wat je op verschillende manieren kan consumeren, zoals:
- rauw
- geroosterd
- als olie
- als plantaardige melk
- in tahini, een smeerbare crème
4. Vermijd producten die je lichaam decalcificeren
Behalve het consumeren van plantaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium, moet je ook de inname verminderen van voedingsmiddelen die je ervan weerhouden om dit mineraal te absorberen. Er zijn zelfs voedingsmiddelen die het calcium uit je lichaam kunnen halen.
Dit zijn onder andere:
- witte suiker
- geraffineerd zout
- koffie
- chocolade
- frisdrank
5. Maak je eigen yoghurt
Als je van yoghurt houdt, zijn er twee manieren waarop je het zelf kan maken met plantaardige dranken.
- Maak de drank dikker door agar te gebruiken.
- Fermenteer de drank met probiotica (zoals die je als supplement neemt) op een hoge temperatuur, zoals je zou doen met yoghurt van koemelk.
Bovendien kun je fruit en noten aan deze yoghurt toevoegen, wat tot heerlijke en voedzame resultaten leidt.
6. Breng je gerechten op smaak met biergist
Bij gerechten die je normaal gesproken met kaas eet, raden we aan om een vegetarisch, koemelkvrij alternatief te gebruiken: biergist.
Dit voedzame supplement zorgt niet alleen voor een zoutachtige smaak die lijkt op die van kaas lijkt voor pizza’s of pastagerechten, maar het levert je ook veel vitamines en mineralen.
Het is een heel nuttig superfood voor je huid, haar en zenuwstelsel, want het kalmeer angstgevoelens en verbetert je stemming als je last hebt van een depressie.
7. Bechamelsaus met havermout als basis
Eén van de meest voorkomende problemen in de keuken is het vervangen van melk als je de beroemde bechamelsaus maakt. Je kunt hiervoorechter prima havermelk gebruiken.
Het smaakt niet alleen heerlijk, maar zorgt ook voor de juiste consistentie en romigheid voor de saus. Je zult dus een goed verteerbare en gezonde bechamelsaus krijgen.