8 dingen die je nooit mag doen met een baby

Als een baby zich in de armen van zijn of haar moeder nestelt is dat een mooi moment. Het lijdt geen twijfel dat de moeder overweldigd zal worden met mooie gevoelens maar ze zal waarschijnlijk ook een beetje nerveus zijn. Vooral als ze voor het eerst moeder is geworden. Want er zijn dingen die je nooit mag doen met een baby. 

Ondanks al het advies van grootmoeders, zussen, tantes en vriendinnen die het moederschap al hebben meegemaakt, evenals de zwangerschapsgymnastiek en de honderden zoekopdrachten via internet, weet een nieuwe moeder misschien niet wat ze met al die informatie moet doen wanneer ze haar baby voor het eerst vasthoudt.


We zullen hier de basis samenvatten voor wanneer de baby al thuis is. De achterliggende gedachte is om het moederschap op de juiste manier te beginnen.

Hieronder beschrijven we acht dingen die je nooit mag doen met een baby.

Dingen die je nooit mag doen met een baby

1. Een baby alleen laten

Allereerst, laat je baby niet alleen. Verlaat het huis niet als je baby in bed, in de wieg of in een stoeltje ligt. Dat geldt ook als je baby op de commode ligt of je hem net in bad doet. Op geen enkel moment mag een baby alleen zijn zonder toezicht.

Huilen is een vorm van communicatie. Als je baby huilt is dat omdat hij of zij iets nodig heeft. Het is bijvoorbeeld tijd om te eten, of tijd voor een schone luier. Het kan zijn dat er iets pijn doet of je baby wil gewoon even lekker bij mama zijn.

Sommige mensen zeggen dat de baby moet leren om onafhankelijk te zijn. Ze zullen later in het leven echter leren hoe ze dit moeten doen.

Zoals bij alle zoogdieren is de baby afhankelijk van de moeder, die dichtbij moet zijn en op moet letten. Nadat ze 9 maanden in de baarmoeder van mama hebben gezeten, waar niets anders was dan de stem en de hartslag van de moeder, zullen baby’s huilen omdat ze bij haar willen zijn. Je baby alleen laten is dus een van de dingen die je nooit mag doen.

2.  Geplande borstvoeding

Ook al is het moeilijker, als je hebt besloten om borstvoeding te geven, is er niets te vergelijken met het moment waarop je baby drinkt terwijl hij naar je opkijkt. Gefeliciteerd!


Borstvoeding zou echter geen schema moeten hebben. Het moet gegeven worden wanneer erom gevraagd wordt. Met flesvoeding moeten baby’s elke 3 uur worden gevoed.

Een baby heeft niet alleen de moedermelk van zijn of haar moeder nodig als hij honger of dorst heeft. Het is namelijk ook de enige manier om contact te maken, om troost te vinden en de liefde van mama te voelen.

3. Laat een baby alleen huilen

Er zal altijd een grootmoeder of een tante zijn die je vertelt om je baby alleen in zijn wieg te laten huilen, ter educatie.

Manipulatie is echter een concept dat van toepassing is op volwassenen en niet op een baby. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: “Ga ik na 9 maanden wachten mijn baby alleen laten huilen?”

Een huilende baby waar nooit naar geluisterd wordt stopt uiteindelijk met huilen omdat hij of zij iets heeft begrepen: je geeft niet om wat er met hem of haar gebeurt.

Huilen is de enige vorm van expressie van een baby. Wanneer een baby huilt wil hij of zij je iets vertellen. Dus een van de dingen die je nooit mag doen is je baby alleen laten huilen.


4. Baby’s alleen laten slapen

Een baby slaapt niet zoals een volwassene dat doet. Elke twee of drie uur wordt de baby wakker om mama te zoeken om weer te kunnen slapen. Je kunt een baby niet leren om te slapen maar een baby zal van nature zelf gaan slapen.

Zelf in slaap vallen is een proces dat zich in de loop van tijd zal ontwikkelen naarmate ze opgroeien. Als je niet zeker weet of je met je baby in hetzelfde bed wilt slapen, hou dan de wieg dichtbij zodat je snel bij de baby kunt zijn als dat nodig is. Door dit te doen hoef je ’s nachts ook minder lang uit bed om je baby te verzorgen.

5. Baby’s hard door elkaar schudden

We kunnen stellen dat je na een lange nacht echt radeloos kunt zijn. Als je baby maar blijft huilen en niemand weet wat te doen of wat er aan de hand is. De ouders die zeggen dat ze nooit in de verleiding zijn gekomen om hun baby te schudden om het huilen te stoppen, liegen waarschijnlijk. Maar een van de dingen die je nooit mag doen is de baby hard door elkaar schudden.

Het agressief schudden zal je baby echter niet helpen om te kalmeren. Het zal hem waarschijnlijk alleen maar bang maken en hem zelfs nog meer laten huilen.

Bovendien zou je zijn kleine kwetsbare lichaam kunnen verwonden. Liefdevolle en frequente omhelzingen zullen hem de vreugde en rust brengen die hij nodig heeft om te kalmeren.

6. Ze nooit vasthouden

De veiligheid van de armen van een moeder ontspant baby’s. Als een baby niet regelmatig in de armen van zijn moeder ontspant zal de baby het moeilijk krijgen om te kalmeren en door het leven te gaan.

Baby’s kunnen niet voor zichzelf zorgen. Ze hebben zoveel mogelijk contact met hun moeder nodig. Ze moeten worden verzorgd, beschermd en de dingen krijgen die ze nodig hebben. Het vanaf het begin beperken van contact met de baby verzwakt de hormonale receptoren voor geluk (serotonine, endogene opioīden en oxytocine).

7. Ze straffen

Een klap leert een baby om de persoon die voor hem zorgt te wantrouwen. Bovendien leren baby’s zo hun behoeften in te houden, ze verliezen hun motivatie door de wereld om hen heen, ze verliezen het vertrouwen in zichzelf omdat ze hun impulsen onderdrukken en tenslotte accepteren ze hierdoor pijn en stress als de norm. Een van de dingen die je dus nooit mag doen is je baby een pak slaag geven!

Om gelukkige baby’s groot te brengen die weten dat in hun behoeften zal worden voorzien moet je geduld hebben. Natuurlijk is het gemakkelijk om af en toe hopeloos te worden. Het verzorgen van een baby is geen eenvoudige taak. Maar baby’s hebben de zorg nodig die voortkomt uit het geduld van een volwassene.

Onthoud: wanneer de meeste liefhebbende mensen hun negatieve emoties kunnen beheersen, zorgt dat voor meer empathische en coöperatieve volwassenen.

8. Je instinct niet vertrouwen

Er zijn veel meningen te vinden, variërend van wat de experts zeggen tegenover wat andere moeders je zullen vertellen. Een gemeenschap van andere vrouwen en moeders kan in het begin een grote hulp zijn. Maar als je hart echter zegt dat je een andere weg moet nemen, vertrouw daar dan op.

Moederschap verbindt een vrouw opnieuw met de natuur en haar zuiverste instinct.