Je darmgezondheid en dus ook problemen met je darmen kunnen invloed hebben op diverse lichaamsprocessen. Zoals de afscheiding van bepaalde hormonen en je immuunsysteem. Daarom kan het zich ook manifesteren in andere delen van je lichaam als er iets mis is met je darmen.
Darmstoornissen veroorzaken vaak spijsverteringsklachten die je dag kunnen onderbreken en je ziek kunnen maken. Het is heel gewoon om buikpijn, ontstekingen en andere maagproblemen te hebben. Deze klachten kunnen chronisch worden, afhankelijk van wat deze klachten veroorzaakt.
Daarom verwarren mensen hun gezondheidsproblemen soms met bepaalde aandoeningen, terwijl het probleem eigenlijk afkomstig is uit hun darmen. Vandaag willen we 8 symptomen met je delen die kunnen aangeven dat er iets mis is met je darmen.
1. Angst en depressie door problemen met je darmen
Het lijkt misschien wel vreemd om je darmen met je emoties te associëren, maar zo vreemd als het misschien klinkt, is het niet. Je emoties en je darmen hebben eigenlijk heel veel met elkaar te maken.
Serotonine is het gelukshormoon dat je zelf aanmaakt. Ongeveer 70% van de serotonine in je lichaam wordt geproduceerd in je darmen.
Een verlaagde hoeveelheid van deze chemische stof zorgt ervoor dat je je neerslachtig voelt. Daarnaast beïnvloedt het ook de fysiologische functies van je lichaam, zoals je spijsvertering.
2. Hoge glucosespiegels
Prediabetes en diabetes zijn chronische aandoeningen die voortvloeien uit een te grote ophoping van suiker in je bloed.
Ze kunnen worden veroorzaakt door het slecht functioneren van de darmen. Dat komt omdat de bacteriën die in dit deel van je lichaam leven, kunnen worden beïnvloedt. Daardoor leidt het tot problemen in de metabole processen die suiker omzetten in energie.
3. Huidproblemen door problemen met je darmen
Aandoeningen zoals acne en eczeem kunnen gekoppeld zijn aan het feit dat er iets mis is met je darmen. Dat geld in het bijzonder bij veranderingen van de bacteriën die in de darmen wonen.
Denk bijvoorbeeld een aandoening die bekend staat als ‘het lekkende darm syndroom’. Deze ziekte wordt gekenmerkt door problemen om bepaalde voedseldeeltjes te verteren. Dat leidt tot een ontstekingsreactie die vaak aan je huid te zien is.
4. Spijsverteringsproblemen
Ontstekingen in buikregio, gasvorming en diarree zijn duidelijke tekenen van veranderingen in de bacteriële flora die je darmen beschermen.
Hoewel deze symptomen kunnen voortkomen uit diverse verschillende maagproblemen, moet je onthouden dat ze ook veroorzaakt kunnen worden doordat er iets mis is met je darmen.
Deze veranderingen kunnen worden veroorzaakt worden door een ophoping van afval, maar het kan ook zijn dat bepaalde voedingsmiddelen slecht verteren.
5. Slechte adem
Een slechte adem is een aandoening die we ook onder de naam halitose kennen. Het kan afkomstig zijn van een microbiële disbalans in je darmen.
Hoewel deze problemen in de maag beginnen, verplaatsen ze zich vaak naar andere delen van je lichaam, inclusief je mond. Als mondspoelen en externe remedies je niet van je slechte adem verlossen, kan het zo zijn dat er iets mis is met je darmen.
6. Problemen met slapen
Als je problemen hebt om in slaap te vallen, is dat een teken. Het is een waarschuwing voor je dat er sprake is van een onbalans in de chemische substanties die door je hersenen worden afgescheiden.
Deze substanties helpen je om goed te slapen. Een van deze substanties is serotonine, een neurotransmitter die, zoals gezegd, ook in je darm wordt geproduceerd.
Wanneer de hoeveelheid van deze substanties naar beneden gaat of op een of andere manier niet normaal is, kan dat slapeloosheid en slaaponderbrekingen veroorzaken.
Misschien ook interessant om te lezen:
Kan je beter met een lege of een volle maag slapen?
7. Behoefte hebben aan zoetigheid
Als de bacteriën in je darm uit balans zijn door het regelmatig gebruik van suiker en snoep, kan dat tot problemen leiden. Soms vertaalt zich dat in de wens om dit soort voedsel te blijven eten.
De bacteriën passen zich aan aan de brandstof die hen voedt. Als de niveaus dan naar beneden gaan, nemen ze brandstof weg die je nodig hebt voor je hersenen. Als gevolg hiervan, heb je een grotere eetlust. Bovendien zal het op de lange termijn je gewicht laten oplopen.
8. Voedselintoleranties
Voedselintoleranties, zoals een lactose– of glutenintolerantie, zijn een bijwerking van de problemen die je darmen hebben met het volledig verteren van deze stoffen.
Met het lekkende darm syndroom leidt dit probleem bij het afbreken van voedsel tot een ontstekingsrespons. Deze reactie beïnvloedt niet alleen je spijsvertering, maar ook je immuunsysteem.
Het is essentieel om te identificeren wat het probleem is, omdat het kan leiden tot ernstigere problemen als het niet behandeld wordt.
Tot slot: hoewel het normaal is om soms maagproblemen te hebben, kan als je problemen met je darmen hebt dat ook je emotionele en metabolische gezondheid en je huid beïnvloeden. Het direct bezoeken van een arts is erg belangrijk, vooral als de symptomen niet weg gaan of zich blijven herhalen.