“Mijn baby is net gevallen! Wat moet ik doen als mijn baby zijn hoofdje bezeerd?” Zo’n situatie komt vaker voor dan je misschien denkt.
De tijd dat baby’s leren kruipen en lopen is het moment waarop ze de meeste risico’s nemen. Dit is zeer zorgwekkend voor heel wat ouders. Doordat ze niet elke beweging van onze baby in de gaten kunnen houden, worden de kleintjes aan bepaalde risico’s blootgesteld.
Het is dus normaal dat ze zich op die leeftijd soms per ongeluk pijn doen. Ze zijn zich niet bewust van de gevaren om hen heen. Ze struikelen gemakkelijk over meubels en zien speelgoed op de vloer niet meteen liggen.
Het riskante stadium valt meestal tussen de zes maanden tot vier jaar, wanneer het kind de wereld op zijn eentje begint te ontdekken.
Misschien klinkt dit vertrouwd: “Mijn kind stopt niet met huilen. Ik denk dat hij zijn hoofdje bezeerd heeft.” Een klap op het hoofd kan ernstig zijn, afhankelijk van de omstandigheden en de symptomen die het kind laat zien.
Het is belangrijk om te weten welke plekken in het huis potentieel gevaarlijk zijn. Op die manier kun je helpen voorkomen dat je kind valt en zichzelf pijn doet.
Hoe help ik mijn baby als hij zijn hoofdje bezeerd?
Nu je weet hoe groot de kans is voor je kind om zichzelf pijn te doen, is het belangrijk dat je weet welke acties je moet ondernemen wanneer je baby zijn hoofdje bezeerd.
De meeste ongelukken veroorzaken alleen oppervlakkige verwondingen aan het hoofd, zoals blauwe plekken, wonden en pijn op de plaats waar ze zich hebben bezeerd.
De stappen die je moet volgen zijn zeer eenvoudig:
- Breng je baby eerst op een rustige en kalme plaats.
- Hef het hoofdje op terwijl je ijs in een handdoek gewikkeld aanbrengt op de plaats waar hij zich heeft bezeerd.
- Geef hem vervolgens een beetje water.
Het belangrijkste is om rustig te blijven en je baby te kalmeren. Dat zal je helpen om de situatie beter onder controle te krijgen. Afhankelijk van het type en de intensiteit van de klap kun je andere acties als eerste hulp ondernemen.
Wat doe je bij snijwonden?
Als je baby een snee heeft dan moet je de wond met schoon water wassen. Als er bij het ongeval een voorwerp gebroken is, controleer dan of er geen stukken in de snee zijn achtergebleven.
Gebruik een met waterstofperoxide doordrenkt gaasje om het bloeden te stoppen. Dep het op het gebied. Als het een diepe snede is, kan het nodig zijn dat de wond gehecht moet worden. Dan moet je dus naar je huisarts gaan.
Wat doe je bij blauwe plekken?
Als je kind kneuzingen heeft, is de procedure eenvoudiger, maar ze vereist evenveel zorg en aandacht.
Bij het aanbrengen van ijs op het gebied moet de grootte van de blauwe plek of zwelling afnemen. Als dit echter niet helpt, kun je het beste naar de dokter gaan. Die kan je helpen om ernstige problemen te voorkomen.
Symptomen waar je op moet letten
Hoofdwonden zijn één van de ernstigste verwondingen voor zowel kinderen als volwassenen. Aangezien de schedel de hersenen beschermt, is het belangrijk om te observeren hoe je baby het maakt in de uren na het ongeval.
Eén van de symptomen waar je op moet letten is slaperigheid. Velen denken dat je je kind niet mag laten slapen nadat het zijn hoofdje bezeerd. Je mag je baby echter niet wakker houden. Als het tijd is om te slapen, laat hem dan rusten. Als hij wakker wordt, kijk dan of hij zich normaal gedraagt.
Misselijkheid, wazig zicht of desoriëntatie zijn andere symptomen om op te letten. Deze situaties moeten zorgvuldig in de gaten worden gehouden en je moet het opschrijven wanneer je een symptoom waarneemt. Noteer ook het tijdstip.
Controleer of de baby nog gevoel heeft in zijn ledematen en of hij hoofdpijn heeft. Dat kan het gevolg zijn van een soort letsel aan de hersenen.
Als één van deze symptomen zich voordoet, ga dan onmiddellijk naar de dokter. De arts moet het bewustzijnsniveau en de algemene toestand van het kind beoordelen. Door dit zorgvuldig te bekijken, zal hij bepalen welke tests nodig zijn om de kans op hersenbeschadiging te evalueren.
Conclusie
Het is belangrijk om op te merken dat als de algemene toestand van je kind verslechtert, je meteen naar een arts moet gaan. Dat is van cruciaal belang, dus wacht zeker niet te lang om de hulp van professionals in te schakelen.
Houd er rekening mee dat als je wilt voorkomen dat je kind dit soort ongelukken krijgt, je naar hun speelruimte en de plekken waar ze veel tijd doorbrengen moet kijken. Vergeet niet dat een kind zich niet bekommert om zijn omgeving en de gevaren die kunnen ontstaan.
En als iemand zegt: “Mijn baby heeft zijn hoofdje bezeerd”, dan weet je nu hoe je die andere betrokken moeder kunt helpen!