Goede voeding is de sleutel om gastro-oesofageale reflux (brandend maagzuur) onder controle te houden. Je zal ook andere maatregelen moeten nemen en bepaalde gewoonten moeten veranderen.
Met een gezond voedingspatroon kan je echter jouw verteringssysteem beheersen, vooral als je last van brandend maagzuur hebt.
Het ontwikkelt zich wanneer zuren in de maag richting de slokdarm en de mond bewegen. Dit is het gevolg van een verzwakking van de sluitspier onderaan de slokdarm.
Mensen beschrijven dit gevoel als een brandende gewaarwording onder het borstbeen. Het gaat soms ook gepaard met buikpijn en pijn in de maag.
Meestal is dit fenomeen mild. Het is ook heel zelden een teken van een ernstige ziekte. Toch moet je er aandacht aan schenken want het kan anders chronisch worden.
Het is dus belangrijk dat je naast het opvolgen van medisch advies bepaalde veranderingen in je voedingspatroon aanbrengt.
Wat veroorzaakt gastro-oesofageale reflux?
De voornaamste oorzaak van gastro-oesofageale reflux is buitensporige productie van maagzuren. Deze zuren veroorzaken een ontsteking en verzwakken de spier die zich tussen de slokdarm en de maag bevindt (de sluitspier).
Het gevolg is dat de zuren vanuit de maag omhoog kunnen komen, naar de slokdarm.
Risicofactoren
- Overgewicht of obesitas (stijging van de druk in de buik)
- Zwangerschap
- Problemen met het legen van de slokdarm
- Hernia diaphragmatica
- Een onderontwikkelde maagmond/ kringspier
- Een chirurgische ingreep aan de maag
- Stoornissen van het bindweefsel zoals sclerodermie
- Koffie en andere stimulerende stoffen drinken
- Bepaalde medicijnen zoals aspirine.
De symptomen van gastro-oesofageale reflux
Het meest voorkomende symptoom van gastro-oesofageale reflux is een fel brandend gevoel in de borst. Meestal treedt het op na het eten. Dit gaat echter ook vaak gepaard met andere symptomen die urenlang kunnen blijven aanhouden.
- Pijn op de borst
- Problemen met slikken
- Oprisping van bittere maaginhoud
- Het gevoel hebben alsof een knoop in je keel zit
- Chronische hoest
- Slaapproblemen (als de reflux ’s nachts optreedt)
Hoe kan je door middel van je voedingspatroon gastro-oesofageale reflux behandelen?
Je eetgewoonten veranderen kan je helpen om gastro-oesofageale reflux te voorkomen en te behandelen.
We kunnen het feit immers niet negeren dat het vaak veroorzaakt wordt door een ongezond voedingspatroon dat te veel zure en irriterende voedingsmiddelen bevat.
Wat moet je dan wel eten en drinken? Lees snel verder om hierachter te komen.
1. Drink aloëverasap
Aloëverasap bezit een verzachtende maagzuurremmende eigenschap. Het kan dus helpen om gastro-oesofageale reflux op een natuurlijke manier te behandelen.
Aloëverasap neutraliseert de zuren in jouw verteringssysteem. Het helpt ook om de juiste zuurgraad te herstellen.
Aloëvera heeft onder andere ook ontstekingsremmende en herstellende effecten die de irritatie van de maagwand verminderen. Dit is belangrijk als je complicaties zoals maagzweren en gastritis wil voorkomen.
- Je mag aloëverasap slechts met mate innemen want het werkt ook laxerend.
2. Beperk je inname van irriterende voedingsmiddelen en dranken
Een voedingspatroon vol irriterende voeding is een veel voorkomende oorzaak van gastro-oesofageale reflux. Als je het wilt behandelen en verhinderen dat het terugkeert, dan moet je de inname van dit soort voedingsmiddelen zo veel mogelijk beperken.
De meest voorkomende voedingsmiddelen die dit veroorzaken, zijn:
- vleeswaren
- geraffineerde bloem
- zoetigheden en gebak
- pittige kruiden
- producten uit blik
- gebakken voedingsmiddelen en chips
- knoflook en uien
- citrusvruchten en tomaten
- koffie en andere bronnen van cafeïne
- volle zuivelproducten
- boter en plantaardig vet
3. Eet vijf keer per dag
Vijf kleine maaltijden per dag eten is een goede gewoonte. Ook deze gewoonte is verbonden met een verbetering van de symptomen van gastro-oesofageale reflux.
Kleinere hoeveelheden in één keer eten maakt de vertering ervan gemakkelijker. Er wordt in dit geval ook minder zuur aangemaakt.
4. Kauw je voeding goed
Je moet langzaam eten en je voedsel goed kauwen. Dat vormt namelijk een belangrijk onderdeel van de behandeling van gastro-oesofageale reflux.
Vele mensen zien deze eenvoudige tip over het hoofd. De voeding in grote stukken doorslikken maakt de vertering echter moeilijker. Het verhoogt ook de zuurgraad in de maag.
5. Eet probiotische voedingsmiddelen
Voedingsmiddelen met probiotica bevatten ‘levende culturen’ van bacteriën. Dit helpt om de zuurgraad van de maag in evenwicht te houden. Wanneer het maagzuur reflux veroorzaakt, dan is het dus een uitstekend idee om meer probiotica te eten.
Dit zijn enkele mogelijkheden:
- Kefir
- Natuurlijke yoghurt
- Zuurkool
- Gefermenteerde ananas
- Lacto-gefermenteerde uien
6. Drink water met citroen op een lege maag
Eén van de oudste huisremedies bij gastro-oesofageale reflux is het drinken van warm water met citroen op een lege maag. Eigenlijk heeft men altijd geweten dat dit middeltje zeer behulpzaam kan zijn bij problemen van de vertering. Het alkaliserende effect kan helpen de zuren te neutraliseren en om de voeding te verteren.
Let op: deze tip werkt niet voor iedereen. Sommige mensen krijgen juist meer last van hun maag. Als dit bij jou het geval is raden we aan dat je een afspraak maakt bij je huisarts.
7. Vermijd eten vlak vóór je gaat slapen
Er bestaat één gewoonte die gastro-oesofageale reflux opwekt. We hebben het hier over het eten van grote, vette of irriterende maaltijden vóór je gaat slapen.
Het lijkt misschien onschadelijk. In werkelijkheid kan dit ervoor zorgen dat je moet boeren. Daarbij kunnen de maagzuren mee omhoog komen. Dit soort maaltijden kunnen ook leiden tot andere verteringsproblemen.
Wanneer je slaapt, bevindt je lichaam zich in een horizontale positie. De zuren kunnen dus gemakkelijker naar je slokdarm stromen. Je kan dus best 3 uren vóór je gaat slapen niet eten. Het is ook beter om altijd een lichte avondmaaltijd te eten.
Heb je vaak last van reflux? Volg dan deze tips op. Vergeet bovendien niet om stress aan te pakken en niet te roken. Als het probleem niet verdwijnt, dan moet je een arts raadplegen. Die kan dan nagaan of er sprake is van een andere onderliggende oorzaak.