Recente medische vooruitgang houdt zich bezig met problemen die enkele tientallen jaren geleden nog dodelijk waren. Er doen zich echter ook steeds nieuwe aandoeningen voor, over de ernst waarvan er nog maar weinig bekend is, zoals insulineresistentie.
In dit artikel leggen we uit waarom deze aandoening zich steeds vaker voor begint te doen. Ook vertellen we je iets meer over de risico’s en oorzaken ervan en hoe je dit probleem tijdig kunt voorkomen.
Wat is insulineresistentie?
Insulineresistentie is een aandoening die zich steeds vaker voordoet. We spreken ervan wanneer het lichaam niet meer reageert op insuline. De alvleesklier scheidt insuline af om glucose te verdelen en de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
Zodra dit mechanisme faalt, stijgen de bloedsuikerwaarden. Hierdoor krijgt het lichaam meer behoefte aan insuline. Dit resulteert vervolgens in een vicieuze cirkel die schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid.
Hoewel insuline het lichaam helpt om glucose opnieuw te stabiliseren, kan een verhoogd niveau van dit hormoon andere effecten hebben in het lichaam. Insulineresistentie verschilt van diabetes. Het kan er wel een voorbode van zijn, maar het kan er ook volledig onafhankelijk van zijn. In principe is het zelfs zo dat de bloedsuikerspiegel in het geval van een insulineresistentie normaal is.
Waarom doet het zich zo vaak voor?
Hieronder delen we een overzicht van de vijf voornaamste redenen waarom insulineresistentie tegenwoordig een van de meest voorkomende ziekten is.
1. Obesitas
Vetcellen zijn verbonden aan insulineresistentie. Obesitas lijkt dus een zeer belangrijke factor te zijn. Dit is met name het geval wanneer het lichaam vet voornamelijk op de buik opslaat.
Tegelijkertijd is het vrijwel altijd zo dat iemand last heeft van insulineresistentie als die persoon, naast overgewicht, ook last heeft van:
- een hoge bloeddruk
- hoog cholesterolgehalte
- leververvetting
- polycysteus-ovariumsyndroom
- een donkere huid in de nek en onder de oksels
2. Slecht dieet
Daar insulineresistentie verbonden is aan obesitas, kan ook een slecht dieet ermee te maken hebben. Dit betekent echter niet dat slanke mensen er immuun voor zijn.
Welk voedsel maakt ons gevoelig voor insulineresistentie?
- Suiker
- Snoepgoed
- Geraffineerde koolhydraten – koekjes, gebak, enz.
- Zoet fruit
3. Sedentaire leefstijl
Als je langdurig een sedentaire leefstijl hebt (gehad), kan dit ook een rol spelen bij het ontstaan van insulineresistentie. Kantoorwerk en dagelijks uren achter de computer of voor de tv doorbrengen, zorgt ervoor dat ons lichaam vet opslaat op onze buik. Bovendien leiden deze zaken ook tot een slechtere bloedsomloop.
Deze factoren kunnen iemands aanleg voor insulineresistentie vergroten. Dagelijks aan lichaamsbeweging doen en sporten helpen het lichaam om insuline te gebruiken. Daarnaast stellen ze het in staat om vet te verbranden en een evenwichtig gewicht te behouden.
4. Stress
Zoals je kunt zien, zijn deze factoren momenteel zeer gebruikelijk en zijn ze bovendien onderling aan elkaar verbonden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over stress. Terwijl stress een van de grootste kwaden van deze tijd is. Het is een zeer complex probleem dat onze lichaamsfuncties volledig verandert.
Constante stress verandert ook hoe het lichaam reageert op insuline en verhoogt tevens de bloedsuikerspiegel.
5. Medicijnen
- Omdat de moderne geneeskunde steeds meer vooruitgang boekt, zijn steeds meer mensen geneigd om te veel medicijnen te gebruiken.
- Zelfs gezonde mensen slikken medicijnen. Denk hierbij aan de anticonceptiepil, allergiemedicatie, slaapmiddelen, enz.
- Overmedicatie is echter nog een factor die het risico op insulineresistentie vergroot, vooral in combinatie met andere factoren.
Symptomen waar je op moet letten
Zoals we hierboven ook al aangaven, is de bloedsuikerspiegel in het geval van insulineresistentie vaak gewoon stabiel. Het heeft dus niet veel zin om de bloedsuikerspiegel te meten om vast te stellen of iemand er last van heeft of niet.
Deze symptomen kunnen echter wel helpen om je bewust te maken van het gegeven dat je een gezondere leefstijl zou moeten aannemen om bepaalde chronische aandoeningen in de toekomst te voorkomen.
- Onverklaarbare, frequente vermoeidheid
- Stemmingsstoornissen, met een neiging naar depressie of prikkelbaarheid
- Haaruitval en een overtollige talgproductie (vooral bij vrouwen)
- Acne
- Onvruchtbaarheid en miskramen tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap
- Heesheid
- Hoog cholesterol- en triglyceridengehalte
- Kleine wratten in de nek en onder de oksels
- Hoge bloeddruk
- Zoete trek in de avond