Meestal is het verdrijven van gassen uit je lichaam erg gênant, vooral wanneer je bij andere mensen bent. Op dat moment probeer je het misschien in te houden in plaats van dat beschamend gevoel mee te maken. Als je gas binnenhoudt, heeft dit een echter een negatief effect op je lichaam.
Plassen, ontlasten, braken en eigenlijk alles wat te maken heeft met de afscheiding van afvalstoffen uit het lichaam vinden we vervelend. Het doet ook niets om ons imago te verbeteren. Toch is het heel normaal.
Weinig mensen weten echt hoe schadelijk het effect van gas vasthouden is op het lichaam. De gevolgen voor je gezondheid en het effect op je lichaam variëren afhankelijk van hoe vaak je gas binnenhoudt. Hoe vaker je het doet, hoe meer schade het kan berokkenen.
Waarom is het slecht als je gas binnenhoudt?
Winderigheid kan veroorzaakt worden door de voeding die je eet. Zelfs de lucht die je inademt of de bacteriën die tijdens de vertering aangemaakt worden, kunnen leiden tot flatulentie.
Het is dus nodig dat je gas uit je lichaam verdrijft zodat je gezondheidsproblemen kan voorkomen.
Worstel je met het effect op je lichaam omdat je gas binnenhoudt?
Als iemand die altijd doet zou dit tot de volgende problemen kunnen leiden:
- Buikpijn
- Nare geur
- Maagpijn
Sommige mensen denken dat je zelfs een buikontsteking of peritonitis (in ernstige gevallen) zou kunnen krijgen.
Het is natuurlijk dat je gas laat ontsnappen. Iedereen zou het ongeveer 14 tot 18 keer per dag moeten doen. De kans is groot dat je meer gas zal binnenhouden als je iets gegeten hebt dat veel vezels of gas bevat, zoals frisdranken.
Gas binnenhouden heeft een negatief effect op je lichaam
Er zijn artsen die zeggen dat ze de toestand van het lichaam van iemand door middel van hun winderigheid kunnen vaststellen.
Zij kunnen de staat van je verteringssysteem alleen al bepalen op basis van de stank (de bestanddelen die de stank veroorzaken) en de hoeveelheid die je elke dag afscheidt.
Gas binnenhouden kan je ook belemmeren om symptomen op de juiste manier te herkennen. Koliek of een zwelling in de buik kan bijvoorbeeld door diverse problemen veroorzaakt worden.
Als je echter de slechte gewoonte hebt om gas binnen te houden, zal je niet in staat zijn na te gaan wat de oorzaak werkelijk is. Het effect van gas zou volgens bepaalde stromingen ook nog tot andere symptomen leiden zoals:
- Verandering in lichaamstemperatuur
- Huiduitslag
- Gewichtsverlies
- Vermoeidheid
Het is belangrijk dat je onmiddellijk een arts raadpleegt. Die kan de symptomen evalueren en de nodige onderzoeken uitvoeren en vaststellen of er sprake is van een ziekte.
Je kan het probleem ook op een andere manier oplossen. Door te voorkomen dat zich gas vormt, zal je geen gas binnen hoeven te houden. Deze aanpak wordt ook het meest aanbevolen. Je hoeft alleen maar enkele adviezen op te volgen.
Hoe kan je gas voorkomen?
1. Let op je voedingspatroon
Alle voedingsmiddelen produceren gas wanneer ze in het lichaam verteerd worden. Sommige voedingsmiddelen laten de vorming van gas echter flink stijgen. Ze zorgen ervoor dat de dikke darm harder moet werken.
Ten eerste kun je de inname van zuivelproducten zoals onder andere melk, kaas, boter en schepijs verminderen. Daarnaast kan je ook bepaalde groenten, vruchten en peulvruchten vermijden:
- Kool
- Komkommer
- Maïs
- Broccoli
- Ui
- Radijs
- Bloemkool
- Rozijnen
- Pruimen
- Peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen
Naast aanpassingen van je voedingspatroon zijn er nog andere manieren. Ze helpen je vertering en voorkomen overdreven winderigheid.
2. Eet niet te veel
Te veel eten kan de productie van gas verhogen. Dat gebeurt vooral bij het eten van:
- vette voedingsmiddelen
- spruitjes
- junkfood
- melk
- bonen of linzen
3. Vermijd frisdranken
Diverse drankjes zoals frisdrank en bier bevatten veel koolzuur. Dit gas gaat rechtstreeks naar de maag en wordt doorgestuurd naar de darm. Als je grote hoeveelheden van deze drankjes neem kan dit leiden tot gasvorming. Drink ze dus met mate. Gebruik geen rietje want op die manier krijg je nog meer lucht binnen.
4. Kauw goed
Het is het beste om niet te praten terwijl je eet. Wanneer je veel praat of drinkt tijdens het eten, slik je meer lucht in. Je zal je dan ongemakkelijk voelen.
5. Drink ’s avonds geen koude dranken
Het drinken van koude dranken zal je maag ‘afkoelen’. Het is dus beter dat je ’s avonds warme dranken of drankjes op kamertemperatuur drinkt.
Het is altijd belangrijk dat je naar je lichaam luistert. Laten we ons in dit geval allemaal op een volwassen manier gedragen. We zijn allemaal mensen. Het is dus natuurlijk dat gas ontsnapt.
Onthoud echter ook dat het een goed idee is om beleefd en attent te zijn. Verlaat de kamer even als je voelt dat je last hebt van gasvorming.
Laat echter niet toe dat het effect van gas binnenhouden de natuurlijke processen van je lichaam verstoort.