Vele mensen schenken op de eerste dag van buikgriep geen aandacht aan de symptomen. Ze raadplegen ook geen arts. Braken, mogelijk diarree en buikpijn die komt en gaat zijn tekenen die hen laten geloven dat ze gewoon iets gegeten hebben dat hun maag verstoord heeft.
Uiteindelijk denken ze dan dat dit ongemak tijdelijk is en dat het vlug voorbij zal gaan. Ze beseffen echter na verloop van tijd dat ze de symptomen al een aantal dagen na elkaar ervaren. Wanneer ze een scherpe pijn beginnen voelen, beslissen ze te reageren en hun arts te raadplegen.
De tijd tussen het oplopen van de infectie en de eerste dag van buikgriep (de incubatieperiode) is afhankelijk van het soort infectie. Het kan een uur of vele weken duren. Meestal duurt het echter tussen twee en drie dagen.
Wat is buikgriep?
Het is een ziekte die de maag aantast. De meest voorkomende oorzaak is de aanwezigheid van bacteriën. Meestal heeft de zieke die bacteriën ingenomen door wat besmet voedsel te eten. Deze bacterie beschadigt het maagslijmvlies (de voering van de maag) en veroorzaakt ontsteking en een opgeblazen gevoel.
Soms wordt deze ziekte veroorzaakt door het gebruik of het misbruik van pijnstillende medicatie tegen virussen of parasieten. Het kan ook het gevolg zijn van cocaïnegebruik, alcohol of stress.
De symptomen van buikgriep
De meest voorkomende symptomen zijn:
- een brandend gevoel in de maagingang. Dit is het bovenste deel van de buik.
- oprispingen
- de hik
- misselijkheid en braken
- diarree
- een ‘te vol’ gevoel na het eten
- verlies van eetlust
Deze symptomen kunnen vanaf de eerste dag van buikgriep optreden. Dit kan tegelijkertijd gebeuren of met slechts één van de symptomen. Je moet je symptomen in het oog houden. Ze zijn immers een aanwijzing dat de ziekte zich ontwikkeld heeft. Er zijn patiënten die aan heel milde symptomen lijden terwijl anderen ondraaglijke pijn hebben.
Waarop moet je letten op de eerste dag van buikgriep?
Zodra je de eerste symptomen merkt, is het belangrijkste advies dat je jouw arts moet raadplegen. Je moet echter al enkele maatregelen nemen tot de arts de diagnose kan stellen en een behandeling voorstellen. Dit zijn enkele voorbeelden:
- Eet beetje bij beetje. Begin met natuurlijke voedingsmiddelen en remedies zoals suikervrije natuurlijke yoghurt. De lactobacilli helpen om de darmflora bij te vullen. Het is beter dat de voeding geen suiker bevat. Het is ook een goed idee om rijst en gewoon brood (in kleine porties) te eten.
- Drink veel water. Neem kleine slokjes wanneer je drinkt. We bevelen aan dat je elke vijf minuten twee slokjes water drinkt. De kleine hoeveelheden water zullen het lichaam op een doeltreffende manier hydrateren.
Zodra de ziekte voorbij is raden we aan dat je kleine maar frequente maaltijden eet. Het is belangrijk dat je geen pittige gerechten eet. Vermijd bijvoorbeeld kruidige, zure en gefrituurde voedingsmiddelen en drink geen alcohol. Infusies kunnen helpen om de pijn te kalmeren. Gebruik ook technieken om te ontspannen zoals meditatie en yoga.
Hoe verspreidt buikgriep zich?
Deze ziekte komt overal ter wereld voor. Het kan zich op vele verschillende manieren verspreiden:
- Besmet voedsel eten.
- Van de ene persoon op de andere. Dit gebeurt wanneer een besmette persoon naar het toilet gaat en de handen niet (goed) wast vóór hij voeding hanteert of andere mensen aanraakt.
- Besmet water drinken, vooral op plaatsen waar de kwaliteit van het water laag is en weinig geschikt voor menselijke consumptie. Dit kan in het buitenland ook om kraanwater gaan.
Buikgriep voorkomen
Hygiëne is een fundamentele factor in preventie. Stel dat er iemand bij jou thuis is die besmet is met buikgriep. Dan zijn hygiënische maatregelen de belangrijkste manier om te voorkomen dat het zich verspreidt. We stellen je enkele voorzorgsmaatregelen voor:
- Maak het toilet regelmatig schoon met een ontsmettingsmiddel.
- Vermijd om handdoeken en materiaal te delen met mensen die symptomen van buikgriep vertonen.
- Was regelmatig tussendoor je handen. Zorg dat de anderen in de familie het ook doen.
- Vermijd om voedingsmiddelen te eten die jou geen gezondheidsgaranties bieden zoals de voeding die je bijvoorbeeld op straat koopt. Denk hierbij op streetfood dat je op vakantie in het buitenland kan kopen.
- Drink altijd gekookt of flessenwater als je in het buitenland bent waar de kraanwater kwaliteit te wensen overlaat.
- Was groenten en fruit vóór je het eet of gaat bereiden.
- Bewaar voedingsmiddelen als kaas, melk, boter, room en vlees in de koelkast.
Het is belangrijk dat je de eerste dag van buikgriep zorg draagt voor deze aandoening. Volg strikt de behandeling die je arts jou voorgeschreven heeft. Doe je dit niet, dan kan het langer duren voordat je hersteld bent.