Micra: ‘s werelds kleinste draadloze pacemaker

Men noemt het de Micra. De naam alleen al verwijst naar de geweldige technologie die achter deze revolutionaire pacemaker schuilgaat, een apparaat dat al snel het leven van duizenden mensen heeft veranderd.

Pacemakers zijn in de afgelopen jaren steeds kleiner geworden, maar worden nog altijd geïmplanteerd met het doel om het hartritme van de patiënt te controleren.


Eind 2013 presenteerde het bedrijf Medtronic iets zeer buitengewoons aan de wereld, iets dat vrij geavanceerd was en een ware revolutie op het gebied van de geneeskunde.

Dit was de Micra, de kleinste pacemaker ter wereld die een arts kon inbrengen zonder operatie. Het is een geweldige ontwikkeling die we graag met je willen delen.

Micra klopt met het leven

Hoewel dit apparaat al in 2013 bekend werd gemaakt, weten we vrijwel allemaal dat het behoorlijk lang duurt voordat een nieuwe technologie of een nieuw medicijn gepromoot en gedistribueerd wordt.

Micra kreeg in 2015 een CE-markering, het punt waarop dit apparaat binnen de Europese Unie gepromoot en gedistribueerd raakte.

Na vele strenge onderzoeken was men in staat met zekerheid te zeggen dat dit nieuwe apparaat in vergelijking met de traditionele pacemakers zeer efficiënt en betrouwbaar was.

Een revolutionaire uitvinding die sinds die tijd alleen maar hoop en goede resultaten heeft voortgebracht.

The Amerikaanse FDA keurde de Micra halverwege 2016 ook goed. De implantaties die tot nu zijn uitgevoerd, zijn erg positief geweest en deze kleine pacemaker wordt naar het schijnt gedekt door bijna alle zorgverzekeringspakketten.

Kenmerken van ’s werelds kleinste pacemaker

De Micra-pacemaker is maar vierentwintig millimeter groot. Deze grootte komt overeen met die van een euromunt.

In 2014 en 2015 doorstond deze kleine pacemaker tijdens een wereldwijd klinisch onderzoek alle experimentele tests, waarmee de innovatieve technologie van deze uitvinding effectief werd bevestigd.

’s Werelds kleinste pacemaker heeft de volgende eigenschappen:

  • Het is een onderhuidse capsule, die geen draden of batterij heeft.
  • Er is geen operatie nodig om deze pacemaker te implanteren.
  • De pacemaker plaatsen de artsen in het hart van de patiënt geplaatst door middel van transkathetertechnologie, waarbij de pacemaker via een ader in de lies van de patiënt tot de rechter hartkamer wordt geleid.
  • Deze innovatieve pacemaker blijft op zijn plek zitten doordat hij kleine tandjes of hechtingen in het hart zelf zet, zonder bedrading.
  • Daarna begint de pacemaker elektrische impulsen uit te zenden om de hartslag in stand te houden.
  • Het is niet nodig om een zakje (pocket) onder de huid te plaatsen. Dat wil zeggen, niemand kan zien dat de patiënt een pacemaker heeft, omdat de pacemaker onzichtbaar is. De capsule blijft stevig in het hart zelf zitten.
  • Insnijdingen, wonden die littekens veroorzaken of lange ziekenhuisverblijven zijn dus niet meer nodig.

Een grote verandering voor hartpatiënten

Deze nieuwe technologie is niet alleen een klinische vooruitgang. Vergeet namelijk niet dat de operaties die hartpatiënten voorheen moesten ondergaan om een pacemaker te laten implanteren een sterke psychologische impact op deze patiënten had.

  • Deze nieuwe pacemaker kan de arts op een zeer eenvoudige wijze plaatsen zonder de kans op littekens. Mochten er problemen ontstaan, dan kan de doter de Micra gewoon weer opnieuw plaatsen.
  • Deskundigen geven aan dat de Micro volledig stabiel is nadat hij eenmaal geplaatst is. In tegenstelling tot traditionele pacemakers beschadigt de Micra het hartweefsel op geen enkele manier.
  • Dit is een vooruitgang in de behandeling van hartziektes die zowel doktoren als patiënten een eenvoudige en veilige oplossing biedt.

Negatieve aspecten waar je rekening mee moet houden

De Micra-pacemaker is op dit moment een ware revolutie in de klinische wereld en voor hartpatiënten. Doktoren geven echter aan dat dit slechts het begin is.

Wij hopen dat dit systeem in de aankomende jaren oplossingen kan bieden voor allerlei gevallen. Men hoopt ook dat de duurzaamheid van dit apparaat in de toekomst zal verbeteren.

Op dit moment heeft de Micra de volgende beperkingen:

  • Het apparaat heeft een levensduur van tien jaar. Daarna moet een arts het apparaat vervangen.
  • Nog een detail waar een patiënt rekening mee moet houden, is dat de Micra niet geschikt is voor mensen met extreem overgewicht.
  • Wat we ook niet mogen vergeten, is dat de Micra niet geschikt is voor mensen die al een pacemaker hebben.

De patiënten die op dit moment nog niet van deze nieuwe technologie kunnen profiteren, moeten het blijven doen met de apparaten die op dit moment wel voor hen beschikbaar zijn om hun hartritme te controleren (die net zo effectief zijn).

Wij hopen in ieder geval dat de wetenschap in de aankomende jaren vooruitgang blijft boeken om eenvoudige en effectieve oplossingen te bieden voor problemen als hartziekte.