Veel vrouwen gebruiken een tampon. Dankzij hun eenvoudige gebruik en gemak voor vrouwen tijdens “die tijd van de maand” zijn tampons erg populair in het aanbod aan vrouwelijke hygiëneproducten.
Elk pakje tampons komt echter met een belangrijke waarschuwing op de verpakking: een tampon kan het toxischeshocksyndroom veroorzaken.
Dit syndroom is een bacteriële infectie en kan, al gebeurt dat slechts heel zelden, dodelijk zijn wanneer de patiënt niet op tijd behandeld wordt.
In een vrij recent geval van het syndroom verloor een succesvol Amerikaans model haar been doordat de ziekte niet op tijd ontdekt werd.
Lees straks het verhaal van Lauren Wasser.
Hoe veroorzaakt een tampon het toxischeshocksyndroom?
Het toxischeshocksyndroom ontstaat onder bepaalde omstandigheden door gebruik van een tampon. De ziekte wordt veroorzaakt door een bepaalde soort bacterie, beter bekend als de staphylococcus aureus. Deze bacterie kan gevonden worden op de huid, de oksels, de vagina, het perineum en in de keelholte.
Het is zelfs zo dat men schat dat deze bacterie bij een derde van de wereldbevolking in het lichaam voorkomt, zonder dat ze daardoor een negatief effect op de gezondheid ervaren. Maar een infectie kan ervoor zorgen dat deze bacterie in grootte toeneemt.
Die groei vindt met name plaats in een warme omgeving. Wanneer dat gebeurt, kan het virus giftige stoffen afgeven waardoor het lichaam aangetast wordt.
De geschikte, warme omgeving ontstaat als een vrouw een tampon te lang laat zitten. Een tampon neemt immers vocht op. En binnen in het lichaam is het lekker warm. Hierdoor wordt de groei van de bacteriën gestimuleerd.
Dit zorgt voor een enorm risico voor de gezondheid. Er hebben dan ook al verschillende campagnes plaatsgevonden die zich tegen de fabrikanten van tampons keerden.
Productwaarschuwing
Producten voor vrouwelijke hygiëne moeten nu een waarschuwing op de verpakking hebben. Maar vaak is deze waarschuwing zo klein geprint dat erg weinig vrouwen hem ook echt lezen.
Wanneer de ziekte en de symptomen niet meteen herkend worden, kan de bacterie enorme schade aanrichten in het lichaam, zonder dat het slachtoffer zich daarvan bewust is. Zo wordt er dan ook vaak te laat ingegrepen.
En dit is exact wat er gebeurde in het geval van Lauren Wasser. Nadat zij de verschrikkelijke gevolgen van dit syndroom ervoer, besloot ze haar verhaal met de wereld te delen om zo bewustwording te wekken bij de vrouwen die tampons gebruiken.
Het verhaal…
Laurens ongelukkige verhaal begon op 3 oktober 2012. Lauren voelde zich zwak en dacht dat ze de griep had. Ze was echter op datzelfde moment ook ongesteld en gebruikte zoals gewoonlijk tampons, omdat ze die erg praktisch vond wanneer ze werkte.
Lauren had op dat moment al 11 jaar haar menstruatie en tampons waren altijd haar favoriete product voor vrouwelijke hygiëne geweest. Daarom voelde ze zich dan ook veilig en gerust tijdens “die tijd van de maand”.
Zoals dat bij vele meisjes gebeurt, had Laurens moeder haar op een bepaalde leeftijd uitgelegd hoe je tampons hoort te gebruiken, hoe de inbrenghuls werkt en dat je tampons elke drie à vier uur hoort te vervangen, omdat ze anders schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn.
De dag dat de infectie startte, verving Lauren haar tampons op de gepaste tijdstippen, zoals ze dat gewend was en zoals haar moeder haar had uitgelegd.
Die nacht ging ze echter naar een verjaardagsfeestje en daar begonnen haar griepsymptomen te verergeren.
Lauren probeerde zich normaal te gedragen, maar had moeite om te blijven staan. De mensen om haar heen zeiden ook dat ze er verschrikkelijk uitzag. Toen ze de symptomen niet langer kon verdragen, ging Lauren op bed liggen en sloot haar ogen.
Ze wou enkel nog slapen. Lauren ging die avond niet naar het ziekenhuis, maar vertelde haar moeder dat ze enkel wou slapen en ging dan ook naar bed. Laurens moeder was erg bezorgd en liet de volgende dag een vriend en een politieagent haar dochter opzoeken.
Deze vonden haar op de vloer van haar kamer.
Mirakel
Het wordt als een mirakel beschouwd dat Lauren het syndroom overleefde. Dokters zeggen dat ze nog maar tien minuten te leven had toen ze naar het ziekenhuis gebracht werd. Ze had hoge koorts en enkele van haar organen waren niet langer werkend.
In eerste instantie leek het opdat dat Lauren een hartaanval gehad had. Nadat de dokters haar leven redden, kreeg Lauren de diagnose toxischeshocksyndroom. De verslagenheid was enorm toen bleek dat de infectie gangreen had veroorzaakt.
Nadat ze als het gevolg van de gangreen haar been verloor, dacht Lauren dat haar leven geen zin meer had. Uiteindelijk slaagde ze erin te herstellen en realiseerde ze zich dat er nog steeds heel wat mogelijk was.
Ze gebruikte deze kracht dan ook om vrouwen bewust te maken van het bestaan van de ziekte.
Haar advocaat moedigde haar aan om de fabrikant van de tampons die Lauren gebruikte (Kotex Natural Balance) aan te klagen, omdat de verpakking niet voldoende duidelijk maakte welke risico’s het gebruik van tampons met zich meedraagt.
Weer aan de slag als model
Nu, enkele jaren later, is Lauren genezen en werkt ze weer als model dankzij de steun van de mensen om haar heen, die steeds in haar zijn blijven geloven.
In een recente fotoshoot besloot Lauren het resultaat van haar tragische verhaal voor het eerst met de hele wereld de delen door haar prothese op de foto’s te tonen.