Alles over teen- en voetaandoeningen

Veelal vergeten we de tenen aan onze voeten. We denken niet aan ze, tot ze uiteindelijk afgepeigerd raken en we last krijgen van allerlei voetaandoeningen. Wat kun je dan doen? Welke voorzorgsmaatregelen kun je treffen?

In dit artikel richten we ons op dit soort problemen en teen- en voetaandoeningen die vaak voorkomen, en kijken we naar manieren om deze problemen te behandelen. Onthoud dat je altijd het beste eerst bij je huisarts langs kan gaan.


Leer meer over de meest voorkomende teen- en voetaandoeningen

Het grootste gedeelte van de dag zitten onze tenen opgepropt in schoenen die niet altijd de beste keuze zijn voor onze voeten.

Misschien ben je je hier niet van bewust, maar het is helemaal niet ongewoon dat tenen na jaren verkeerde schoenen te dragen misvormd en afgemat raken door een gebrek aan beweging.

Het is dan ook belangrijk dat je een manier vindt om deze begrenzing van je voeten te balanceren.

We hebben het dan niet alleen over het soort schoenen dat je draagt, maar ook over kleine oefeningen die je met je tenen kunt doen om te voorkomen dat je tenen wegkwijnen.


Laten we dus eens wat tijd vrijmaken om te analyseren wat de meest voorkomende teen- en voetaandoeningen zijn.

1. Knobbels (hallux valgus)

Vaak denken mensen dat knobbels op de voeten alleen veroorzaakt worden door gedurende lange periodes de verkeerde schoenen te dragen. Dit is echter niet helemaal waar.

Het komt namelijk ook voor dat mensen die ‘nooit schoenen dragen’ last hebben van deze misvorming. Waar worden ze dan door veroorzaakt?

  • Sommige mensen hebben aanleg om deze aandoening te ontwikkelen. Deze afwijking is vaak erfelijk en daardoor tegelijkertijd ook aangeboren, overgebracht van moeder op dochter.
  • Als je een genetische aanleg hebt en daarnaast ook nog eens ongepaste schoenen draagt, dan zal het probleem alleen maar erger worden of zich veel sneller voordoen.
  • Platvoeten: vooral in het geval je grote teen veel groter is dan de rest van je tenen. Een overdreven grote grote teen (ook wel bekend als de Egyptische voet) is de voornaamste oorzaak van het ontstaan van knobbels op de voeten.

Dit komt doordat de grote teen het meest prominent is. Hierdoor wordt deze teen veel meer bekneld door schoenen dan de andere tenen, met na verloop van tijd een knobbel als gevolg.


Hoe kun je knobbels op de voeten behandelen?

  • Als andere leden van je familie (je moeder, oma of tante) dus ook last hebben van dit probleem, dan is het verstandig om al vanaf jongs af aan geen schoenen te dragen die strak zitten bij de tenen.
  • Het is belangrijk dat je vormen van beweging uitoefent waarbij de tenen veel moeten bewegen, zoals wandelen. Je kunt ook proberen om met je tenen dingen van de grond op te rapen (zoals doekjes, handdoeken etc.).
  • Als je al last hebt van knobbels, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de knobbel niet ontstoken raakt. Neem ontspannende voetbaden en voeg rozemarijn of lavendel toe aan het badwater.

2. Ingegroeide teennagels

Ingegroeide teennagels komen heel vaak voor en zijn hartstikke pijnlijk. Heb jij er weleens last van gehad?

  • Ingegroeide teennagels worden veroorzaakt door het dragen van schoenen die te strak zitten en ontstaan bijna altijd op de grote teen.
  • De manier waarop je je teennagels knipt kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van ingegroeide teennagels. Soms knip je je nagels misschien te kort of laat je de hoeken vierkant in plaats van ze rond te maken.
  • Vergeet daarnaast niet dat sommige mensen nu eenmaal de pech hebben dat ze zijn geboren met teennagels die naar beneden buigen, in de huid geduwd, waardoor deze mensen een grotere kans hebben om last te krijgen van dit probleem.

Hoe kun je ingegroeide teennagels voorkomen?

  • Week je voeten in heet water.
  • Knip je nagels niet te kort af en knip ze altijd rond, zodat er geen scherpe hoeken ontstaan die de huid onder de nagel kunnen beschadigen.
  • Vermijd het dragen van zeer strakke schoenen waarin je grote teen bekneld wordt.

3. Eelt, ontstekingen en pijn in je tenen

Wie heeft er nu nog nooit last gehad van een blaar of eelt op zijn voeten? Deze voetaandoeningen komen vrij vaak voor en kunnen heel vermoeiend zijn.

In onze voeten zitten zesentwintig botten en veertien van deze botten zitten in de tenen. Wanneer je tenen pijn doen, dan kun je niet goed lopen. Dit betekent dat je de dag niet comfortabel en zelfverzekerd aan kunt gaan.

Wat zijn de oorzaken van eelt?

  • Het dragen van hoge hakken of strakke sokken.
  • Droge voeten
  • Gebrek aan exfoliatie
  • Eelt ontstaat meestal op de hielen of aan de zijkant van de grote of kleine tenen en wordt doorgaans veroorzaakt door wrijving. Dit probleem kan uiteindelijk vrij pijnlijk worden.

Wat kan je doen om eelt te behandelen?

  • Als je doorgaans een groot gedeelte van de dag dichte schoenen moet dragen, probeer dan om aan het eind van de dag een voetbad te nemen en je hielen goed te exfoliëren.
  • Masseer je tenen en smeer je voeten voor het slapengaan in met etherische rozenbottelolie. Draag tijdens het slapen comfortabele sokken.
  • Om eelt te verwijderen, kun je een infusie maken van één liter water en 10 gram brandnetel. Giet de vloeistof over in een klein badje en laat je voeten hier twintig minuten in weken.
  • Vervolgens schrob je de eelt van je voeten met een puimsteen.
  • Tot slot masseer je je voeten en tenen met etherische kamille-olie.