Vandaag willen we het hebben over enkele verrassende feiten over je lichaam die je vast en zeker nog niet kent.
Het doel van deze blog is om ruimte te bieden om te bespreken hoe je het beste voor je gezondheid kunt zorgen, om je algehele te bevorderen en om eenvoudige huismiddeltjes te bespreken die je uiterlijk ten gunste komen. We houden ervan je steeds de nieuwste tips en trucjes te kunnen aanbieden.
Het menselijk lichaam wordt soms vergeleken met een fijn afgestemd instrument dat heel wat mysteries bevat. Het is ongetwijfeld uniek en bijzonder. Daarom nemen we hier een kijkje naar sommige heel speciale en merkwaardige eigenschappen.
1. Jouw spijsvertering
Gemiddeld blijft het eten dat je eet tussen de drie en zes uur aanwezig in je maag door. De maag kan maximaal twee liter voedsel bevatten, waardoor het bij sommige mensen lang duurt om zich vol te voelen.
Verrassender is echter dat het voedsel acht tot twintig uur in de dikke darm kan blijven. Hoe komt dit? Bij sommige mensen verloopt het proces door de darmen langzamer, dus het proces van digestie, synthese en verwijdering kan lang duren.
2. Hoe lang kunnen we overleven zonder voedsel en water?
Waarschijnlijk heb je je dit ooit als eens afgevraagd. Wat lijkt jou het ergste? Hoe zou het zijn om te moeten overleven zonder voedsel of water?
Feit is dat het lichaam beter bestand is om zonder eten te functioneren dan zonder water. Daarom is het ook zo belangrijk ervoor te zorgen dat het lichaam steeds gehydrateerd blijft. Onvoldoende wateropname kan schadelijke gevolgen hebben voor het lichaam.
Het lichaam kan namelijk zeven dagen overleven zonder voedsel, afhankelijk van de conditie van je gezondheid, maar zonder water kan het lichaam niet langer functioneren na twee of drie dagen. Zodra het lichaam uitgedroogd raakt, treden er ernstige gezondheidsproblemen op.
3. Het mysterie van je huid
De huid is een zeer merkwaardig onderdeel van je lichaam. Weet jij de hoeveelheid dode huidcellen die we gedurende ons hele leven afstoten? Gemiddeld wel meer dan ongeveer vijftien kilo! Zie dit echter niet als een vieze bedoening, maar bedenk dat dit een bijzonder proces is dat onze gezondheid beschermt.
Door het afstoten van oude huid en het genereren van nieuwe cellen kunnen we namelijk jarenlang onze gezonde en stralende huid behouden.
4. Waarom krijgen je vingers rimpels als ze lang onder water blijven?
Als je kinderen hebt, dan heb je vast en zeker deze vraag al meer dan eens gehoord. Als je lang in het bad of zwembad blijft, merk je op dat de huid van je vingers en zelfs je voeten deze merkwaardige, gerimpelde structuur krijgt. Deze eigenschap erfden we van onze voorouders!
Een gerimpelde huid op de vingertoppen bood immers een betere houvast om zaden en planten te plukken in een vochtige omgeving. Waarom probeer je het zelf niet uit?
Strooi enkele knikkers in de badkuip en probeer ze vast te grijpen. Moeilijk? Probeer het dan eens opnieuw na een minuutje of tien als de huid op de vingers al flink gerimpeld is. Merk je het verschil?
5. Een vreemde eigenschap van de tong
Wist je dat elk individu een unieke tong heeft? Geen twee tongen zijn dezelfde. De gemiddelde lengte van de tong is ongeveer tien centimeter, maar de vorm, de groeven en lijntjes zijn even uniek als vingerafdrukken.
Weet je wat bovendien nog bijzonderder is aan de tong? Bij de geboorte heeft elk individu miljoenen smaakpapillen, die we echter na verloop van tijd verliezen. Smaken die je kende uit je vroege kindertijd, kunnen nu reeds volledig verdwenen zijn.
6. De wereld van een baby
Wist je dat baby’s geboren worden met ongeveer 300 botten? Dat is heel wat! Na verloop van tijd groeien veel van deze botten samen en blijven er nog ongeveer 206 over in je lichaam op het moment dat je een volwassen leeftijd bereikt.
Een ander verrassend weetje over baby’s is dat vrijwel elke baby kalm wordt door het horen van een kloppend hart. Het is het geluid dat hen negen maanden lang vergezelde in de baarmoeder tijdens elk stadium van ontwikkeling.
Raakt je baby moeilijk in slaap? Leg de baby met het hoofdje op je borst en merk op hoe het geluid van je hartslag meteen ontspannend werkt.
7. Het groeien van je haar
Je hebt al vaak genoeg gehoord dat het belangrijk is elke nacht voldoende lang te slapen. Tijdens de slaap is je lymfesysteem namelijk aan het ontgiften en worden groeihormonen uitgescheiden bij kinderen. A
ls je als volwassene reeds volledig volgroeid bent, zal je lengte natuurlijk niet meer veranderen. Dat geldt echter niet voor de haren, want die blijven twee tot drie nanometer per week groeien.
8. Je lichaam produceert drie gram antilichamen per dag
Dit is misschien toch wel een van de meest interessante feiten over je lichaam. Jouw afweersysteem maakt elke dag ongeveer drie gram antilichamen aan om je te beschermen tegen micro-organismen, virussen en bacteriën. Bedenk dat zonder deze ongeloofelijke eigenschap we vrijwel doorlopend ziek in bed zouden liggen.
9. Bloos je vaak?
Ben jij ook iemand die zo vaak bloost en meestal een roze gekleurde gloed op de wangen heeft? Bedenk dan dat op het moment dat je bloost, de maagwand eveneens een roze kleur aanneemt. Vergeet dat beroemde gezegde niet dat “je maag je tweede brein is”. Emoties worden daar vaak in weerspiegeld.
10. Je navel is een broeihaard van bacteriën!
Wist je dat je navel een volledig ecosysteem van bacteriën bevat? Probeer te onthouden om het schoon te houden. Vergeet dit aantrekkelijke deel van je middel niet.