Vanwege hun anatomie zijn vrouwen vatbaarder voor een nierontsteking. Een simpele urineweginfectie kan al gecompliceerd worden, een van de nieren bereiken en de onaangename consequenties veroorzaken die sommigen van ons helaas al kennen.
1. Wat veroorzaakt een nierontsteking?
De symptomen verschijnen waarschijnlijk erg plotseling en veranderen van de ene op de andere dag zonder waarschuwing. De meeste vrouwen zijn verrast wanneer een nierinfectie wordt vastgesteld, toch doet dit probleem zich om verschillende redenen voor. Let op:
- De meest voorkomende oorzaak is een blaasontsteking die nooit goed is genezen. Soms komt dit doordat je niet de juiste behandelingsroutine volgt. Veel vrouwen proberen bijvoorbeeld zelfmedicatie en dat is absoluut geen goed idee. Er is een geschikt antibioticum voor elke soort bacterie die een ontsteking kan veroorzaken, want bacteriën zijn niet allemaal hetzelfde. Het is dus belangrijk om naar je huisarts te gaan, zodat je blaasontsteking volledig kan genezen voordat deze bij de nieren terecht kan komen.
- Vanwege hun anatomie zijn vrouwen over het algemeen vatbaarder voor deze ontstekingen. Vanwege dit feit is het belangrijk om een goede hygiëne te behouden, zodat je ze kan vermijden. Maar pas op, want als je ‘daar beneden’ te veel schoonmaakt, dan kan je de goede bacteriën verwijderen die de natuurlijke balans van het lichaam helpen behouden. Je zou altijd voorzichtig moeten zijn tijdens geslachtsgemeenschap om te voorkomen dat je een ontsteking krijgt.
- Polycysteuze nieren kunnen ook de oorzaak van deze ontstekingen zijn.
- Diabetes is een andere factor die je zou moeten overwegen.
- Een geschiedenis van nierstenen is zeker weten een veroorzaker van nierontstekingen.
- Een slechte afweer of verzwakt immuunsysteem is een andere risicofactor.
2. Symptomen van een nierontsteking
Onverklaarbare vermoeidheid
De vermoeidheid wordt steeds erger. Het is heel normaal om dagen te hebben dat we ons vermoeider voelen dan normaal, zoals bijvoorbeeld tijdens de menstruatie, als je migraine hebt… Bij een nierontsteking merk je echter dat je na verloop van tijd helemaal geen kracht meer hebt. Het is net alsof je aangereden bent door een trein en alleen zitten of liggen kan verlichting bieden.
- De vermoeidheid zal progressief zijn, wat inhoud dat het elke dag erger wordt en er geen dag is dat je je in een keer beter voelt.
- Het is niet gerelateerd aan stress of de hoeveelheid fysieke beweging die je doet.
- Geen enkel medicijn laat je beter voelen en je vindt het moeilijk om je dagelijkse taken af te ronden.
Verschillende soorten pijn
Nierontstekingen veroorzaken over het algemeen verschillende soorten ongemak, die je zou moeten leren herkennen:
- Pijn aan beide kanten van de buik.
- Pijn die soms uitstraalt naar de lies. Op het gebied drukken geeft tijdelijke verlichting.
- Hevige pijn in de onderrug, die aan één kant zit. Het voelt als een hete discus in het gebied.
- Periodieke maar zware hoofdpijn.
Veranderingen in de urine
- Een veelvoorkomend symptoom van een nierontsteking is de constante behoefte om naar het toilet te gaan. Elke keer nadat je geplast hebt, heb je het gevoel dat je weer moet.
- De urine krijgt een andere kleur, net als cola. Dit is een teken dat er mogelijk bloed of pus in zit.
- De simpele taak van urineren is aardig pijnlijk.
Pas op voor koorts
Een paar graden koorts kan al een waarschuwing zijn dat er iets gaande is in het lichaam en dan voornamelijk een ontsteking. Als je een van de bovenstaande symptomen en koorts hebt, dan moet je snel naar de huisarts gaan. Het is meestal een duidelijk teken dat je last hebt van een nierontsteking.
Verlies van eetlust
Vaak zal je extreme vermoeidheid gepaard gaan met een verlies van de eetlust. Je hebt nergens zin in, zelfs niet een simpele salade. Wat nog meer voorkomt is dat je erg dorstig bent. Dat komt omdat ontstekingen het lichaam meer uitdrogen, waardoor je meer hunkert naar vloeistoffen.
Snelle hartslag
Een snelle hartslag of tachycardie is een direct gevolg van koorts en een ontsteking. Het lichaam reageert snel op de aanval en dit zorgt ervoor dat je hart sneller gaat werken. Dit zorgt ook voor de vermoeidheid.
Misselijkheid en overgeven
Als je het stadium van misselijkheid en overgeven hebt bereikt, dan is dit vaak een teken van een meer gevorderde nierontsteking. Je begint last te krijgen van problemen met de spijsvertering en wordt intolerant voor bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan leiden tot meer zwakheid, rillingen, vermoeidheid en nog meer…
Probeer te voorkomen dat het zo ver komt. Je kan een nierontsteking vaak redelijk vroeg ontdekken als je last hebt van koorts, vermoeidheid, pijn in de onderrug en bloed in je urine.
Onthoud altijd dat je huisarts degene moet zijn die de meest geschikte en juiste behandelingsroutine voorschrijft. Normale antibiotica zijn nodig om een nierontsteking te behandelen, maar volg hierbij altijd het advies van een medische professional op.
Zorg er ondertussen voor dat je goed eet, voldoende rust en de hoop niet verliest. Je zal volledig herstellen!