Het is goed om te weten hoe vaak je je maandverband zou moeten verwisselen tijdens je menstruatie. In dit artikel lees je namelijk hoe vaak je dit moet doen en waarom.
Het is erg belangrijk om goed voor je intieme zone te zorgen. Vooral als je lichaam door een aantal veranderingen gaat. Als je op dit moment door deze veranderingen gaat of net voor het eerst ongesteld bent geworden, lees dan vooral verder.
Hoe vaak je je maandverband zou moeten verwisselen is voor veel meisjes en vrouwen een punt van aandacht. Het is erg belangrijk om te weten hoe je goed voor je lichaam zorgt. Zeker als het aankomt op je intieme zone. Zeker in deze fase van je leven is het belangrijk om op zoek te gaan naar het maandverband dat het beste bij je past.
Hoe lang duurt een menstruatie?
De duur van een ongesteldheid is voor iedere vrouw anders:
- Voor sommige vrouwen duurt een ongesteldheid twee tot drie dagen. Voor andere vrouwen kan een ongesteldheid echter tot acht dagen duren.
- Net als de duur, is ook het bloedverlies voor iedere vrouw verschillend. Naar schatting verliest iedere vrouw ongeveer veertig milliliter bloed tijdens haar menstruatie.
Verschillende soorten maandverband
Er zijn verschillende soorten maandverband die ieder inspelen op de behoeften van een vrouw. Er bestaat onder andere:
- maandverband met of zonder vleugels
- maandverband voor de nacht
- maandverband voor een normale flow
- katoenverband voor vrouwen met een gevoelige huid en synthetische maandverband
- maandverband met of zonder geur
- inlegkruisjes die je tijdens de laatste dagen van je ongesteldheid kunt gebruiken
Het is belangrijk om het juiste maandverband te selecteren. Kies het maandverband dat bij je past en is aangepast op je bloedverlies. Zo zul je ‘ongelukjes’ kunnen voorkomen.
Hoe vaak je je maandverband zou moeten verwisselen
Het maakt niet uit of je nu weinig, gemiddeld of veel bloed verliest. Je zult er altijd voor moeten zorgen dat je je maandverband iedere vier uur verwisselt.
Zelfs als je maandverband er nog schoon en droog uitziet, betekent dit niet dat er geen bloed in je maandverband zit. Het ontwerp van je maandverband kan er namelijk voor zorgen dat je bloed volledig geabsorbeerd wordt.
Als dit gebeurt is er een kans dat micro-organismen die slecht kunnen zijn voor je lichaam zich gaan vermenigvuldigen. Als je tijdens je menstruatie veel bloed verliest is het een goed idee om iedere twee uur je maandverband te verwisselen. Zo vermijd je ongelukjes en blijf je te allen tijde droog.
Het is goed om je ervan bewust te zijn dat opgehoopt bloed in je maandverband kan gaan zorgen voor vervelende luchtjes. Dit is normaal. Let er echter wel op dat deze luchtjes niet ondragelijk worden of rottend gaan ruiken. Dit kan namelijk betekenen dat er iets ernstigers aan de hand is:
- Deze luchtjes kunnen betekenen dat micro-organismen en bacteriën snel aan het groeien zijn.
- Deze micro-organismen en bacteriën groeien door de warmte en vochtigheid in je maandverband.
Persoonlijke hygiëne tijdens je menstruatie
Of je nu last hebt van een lichte, gemiddelde of zware ongesteldheid, het is altijd belangrijk om je intieme zone goed te wassen als je je maandverband verwisseld. Zorg er ook voor dat je je goed afdroogt voordat je een nieuw maandverbandje in je ondergoed legt.
Als je je maandverband verwisselt, is het ook belangrijk om je gebruikte maandverband op de juiste manier weg te gooien.
- Je doet dit door je oude maandverband in de verpakking van je nieuwe maandverband te vouwen en vervolgens weg te gooien.
- Probeer je maandverband nooit door het toilet te spoelen. Dit kan namelijk voor verstopping zorgen.
Maandverband is daarbij ook niet zo goed voor het milieu. Zorg er dus altijd voor dat je je maandverband in de prullenbak gooit. Onthoud goed dat het belangrijk is om goed voor je intieme zone te zorgen.
Als je verandering opmerkt omtrent je menstruatie, bezoek dan zo snel mogelijk een specialist om uit te vinden of deze veranderingen normaal zijn of niet. We hopen tevens dat we je op de hoogte hebben gesteld van hoe vaak je je maandverband zou moeten verwisselen en waarom.