Heb je acne? Stinkende adem? Veel gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door een tekort aan vitamines die je normaal gesproken uit je voeding haalt. In het artikel van vandaag zullen we kijken naar enkele van deze veelvoorkomende vitaminetekorten en hoe je deze kunt voorkomen.
Wat zijn de gevolgen van veelvoorkomende vitaminetekorten?
1. Acne
Acne is een veelvoorkomend probleem. Het wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van puistjes op je gezicht of lichaam. Het komt vooral veel voor tijdens de adolescentie. Wanneer de acne echter niet weggaat of na deze fase terugkeert, kan dit te wijten zijn aan een tekort aan vitamine A, B2, B5, C of D.
Deze vitamines beïnvloeden rechtstreeks je hormonen zodat deze goed functioneren. Een aantal voedingsmiddelen die je zou moeten eten zijn:
- asperges
- avocado
- citrusvruchten
- pepers
- wortels
2. Slechte adem
Een van de veelvoorkomende vitaminetekorten is vitamine B-tekort. Dit tekort komt vooral bij vegetariërs voor.
Deze vitamine is erg belangrijk voor een goede spijsvertering. Als je een vitamine B-tekort hebt, kan het zijn dat je een verminderde hoeveelheid enzymen in je lichaam hebt. Deze enzymen bestrijden normaal gesproken de bacteriën in je mond en in je spijsverteringskanaal.
Voedingsdeskundigen geven aan dat 50 mg niacine per dag een slechte adem helpt voorkomen. Aanbevolen voedingsmiddelen zijn onder andere:
- kip
- vis
- tomaten
- volkoren granen
- paddenstoelen
3. Gebarsten lippen
Je lippen zijn een uitwendig orgaan van je lichaam. Ze worden meestal niet aangetast door vitaminetekorten.
Biologisch gezien hebben je lippen meer aandacht en verzorging nodig in de winter. Dat komt omdat je huid natuurlijke oliën maakt om je lippen te hydrateren. Bij koud weer gaat het vocht echter verloren.
Gebarsten lippen kunnen worden voorkomen met vitamine E. Deze vitamine werkt als een krachtige antioxidant. De beste manier om deze vitamine binnen te krijgen is via tarwekiem-, amandel-, zonnebloem- en olijfolie.
4. Roos
Roos ontstaat wanneer er een teveel aan dode huidcellen op je hoofdhuid zit. We hebben allemaal een bepaalde hoeveelheid dode huidcellen. Dit is normaal, maar als er teveel zijn, is er een probleem.
De belangrijkste oorzaken van roos zijn seborroïsch eczeem, overmatig gebruik van shampoo, psoriasis, schimmel en tekorten aan vitamine B, zink en magnesium.
Aanbevolen voedingsmiddelen om roos tegen te gaan zijn bijvoorbeeld:
- mosterd
- amandelen
- pure chocolade
- lamsvlees
- groene bladgroenten
5. Nijnagels
Het is je waarschijnlijk wel opgevallen dat je tijdens de winter vaker nijnagels hebt. Dit komt doordat koud weer je huid aanzienlijk uitdroogt. De uitdroging wordt verergerd wanneer je agressieve chemische producten gebruikt of wanneer je handen voortdurend in contact komen met water.
Vul deze veelvoorkomende vitaminetekorten aan door eiwitten, foliumzuur en vitamine C te consumeren.
6. Droge huid
Miljoenen mensen zijn op zoek naar een manier om hun huid er zacht en gehydrateerd uit te laten zien. Vergeet echter niet dat een droge huid een genetische aandoening kan zijn.
Heb je pas sinds kort een droge huid of heb je niet heel erg gevarieerd gegeten? Misschien heb je één van de veelvoorkomende vitaminetekorten of drink je niet genoeg water.
Als dit je bekend voorkomt, probeer dan voedingsmiddelen uit met veel vitamine A en C. Deze helpen bij het herstellen van de huid.
7. Voetschimmel
Vitamine D2 en D3 zijn nodig voor een goede huidverzorging. Een tekort aan deze vitamines kan zorgen voor verschillende aandoeningen, waaronder voetschimmel.
Vitamine D2 en D3 hebben calcium nodig om goed te worden opgenomen. Je moet dagelijks 10 microgram vitamine D binnenkrijgen, maar sommige mensen krijgen daar maar de helft van of minder van.
8. Geelzucht
Deze aandoening zorgt ervoor dat het wit van je ogen en je huid een gelige kleur krijgen. Dit komt door een overmaat aan bilirubine in het bloed. Deze stof hoopt zich op wanneer je lever niet normaal functioneert en zorgt voor de gele kleur.
Geelzucht kan op elke leeftijd voorkomen. Het wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld:
- bloedziekten
- genetische syndromen
- hepatitis
- infecties
- bepaalde medicijnen
Een tekort aan vitamine A, C, E, B12 en B6 kan zorgen voor geelzucht.
9. Bleke huid
De aanwezigheid van melanine zorgt voor de pigmentatie van je huid. De pigmentatie is afhankelijk van genetische factoren, hoeveel tijd je in de zon doorbrengt, enz.
Er zijn ook veelvoorkomende vitaminetekorten die de kleur van je huid negatief kunnen beïnvloeden.
Vitamine C helpt bij het produceren van collageen. Een tekort aan deze vitamine veroorzaakt bijvoorbeeld extreme bleekheid, schade aan je huid en bloedvaten en zelfs verlies van tanden. Je hebt maar 80 mg van deze vitamine nodig per dag.
Een gebrek aan foliumzuur of vitamine B9 kan er ook voor zorgen dat je huid pigment verliest. Deze vitamine is van vitaal belang bij de productie van energie en rode bloedcellen.
Als je niet genoeg vitamine B9 consumeert, loop je het risico bloedarmoede te krijgen. Dit kan ook zorgen voor een bleke huid. Je hebt er 400 mg per dag van nodig.
10. Zichtproblemen
Vitamines die antioxidante eigenschappen hebben (A, C, E en bèta-caroteen), samen met B-complex vitamines, zijn erg belangrijk voor de gezondheid van je ogen.
Zelfs een klein tekort aan vitamine A kan diverse problemen veroorzaken zoals:
- vermoeidheid van de ogen
- gevoeligheid voor licht
- uitdroging van de ogen
Daarnaast kan het een groter risico op infecties veroorzaken.
Wanneer het een ernstig tekort is, kunnen er in het ergste geval zweren, problemen met het hoornvlies en blindheid optreden. Vitamine A is ook essentieel voor een goed nachtzicht.
Daarnaast kunnen ernstige tekorten aan B-complexvitamines gevoeligheid voor licht, verlamming van je oogspieren, een branderig gevoel en overmatige traanproductie veroorzaken.