Heb jij wel eens last van beenkramp? Deze pijnlijk samentrekkingen van de spieren kunnen iedereen overkomen. In dit artikel laten we je zien hoe je ze kunt vermijden.
Krampen zijn onvrijwillige samentrekkingen van de spieren en worden ook wel spierspasmen genoemd. Ze kunnen lichte tot zware pijn veroorzaken. Ook kunnen ze verharding van de spieren veroorzaken. Ze komen meestal voor bij atleten en oudere mensen. Iedereen kan er echter wel eens mee te maken krijgen.
Waardoor ontstaan krampen?
Er zijn mensen die in het midden van de nacht wakker schrikken door een sterke pijn in hun kuit, voet of dijbeen. Dit is een zeer vervelende manier om wakker te worden.
In de meeste gevallen is beenkramp niet slecht voor de gezondheid. Krampen kunnen worden verminderd en uiteindelijk worden voorkomen door strekoefeningen en veranderingen in je dagelijkse gewoontes.
Als de spierkrampen regelmatig zijn en ook gedurende de dag voorkomen, raden wij je aan om je arts te raadplegen. Die kan je vertellen waardoor de krampen veroorzaakt worden en hoe je het probleem kunt oplossen.
Er zijn verschillende oorzaken van krampen. De belangrijkste zijn echter gerelateerd aan:
- beweging (of een gebrek daaraan)
- te weinig of te veel van bepaalde voedingsstoffen
Als het gaat om beweging, kunnen we kramp verdelen in twee groepen.
- Kramp die te wijten is aan te veel beweging of inspanning (bijvoorbeeld atleten die niet strekken voordat ze gaan sporten, of als je het hele weekend zwaar werk hebt gedaan).
- Het kan ook verschijnen als gevolg van het tegenovergestelde: als je meerdere uren per dag niet beweegt. (Dit geldt voor kantoormedewerkers of mensen die vanwege een andere reden veel zitten in het dagelijkse leven).
Als we het hebben over voedingsstoffen, is het de moeite waard om verschillende dingen te weten. Zo kan bijvoorbeeld uitdroging dit probleem veroorzaken. Bovendien kan een tekort aan magnesium, calcium of kalium in je voedingspatroon krampen veroorzaken.
Let echter goed op. Kramp kan ook optreden als je bepaalde medicijnen gebruikt. Dit omvat diuretica, medicijnen voor hoge bloeddruk en bètablokkers.
Andere redenen voor beenkramp (zowel overdag als ’s nachts) kunnen bepaalde ziekten zijn. Dit zijn onder andere diabetes en schildklierproblemen. Dit komt omdat in beide gevallen de stofwisseling wordt aangetast.
Hoe kun je beenkramp vermijden?
De krampen kunnen enkele seconden tot enkele minuten duren. Om verlichting te krijgen, moet je de aangetaste spieren masseren. Dit zal ze ontspannen en strekken.
Als je last hebt van krampen in je kuit, helpt het om te gaan staan. Het strekken van de spieren en het gebruik van ijs of een verwarmingselement zijn goede remedies voor deze gevallen.
Als je meer dan eens kramp hebt gehad en je niet wilt dat ze opnieuw ontstaan tijdens de slaap, let dan op de volgende preventiemethoden:
Blijf gehydrateerd
Het is erg belangrijk om minimaal acht glazen water per dag te drinken. Zo hydrateert je lichaam zich. Dit zorgt ervoor dat de cellen en organen werken zoals ze zouden moeten. Hetzelfde gebeurt met je spieren, pezen en bloed.
Om uitdroging te voorkomen, kun je ervoor kiezen om ook andere vloeistoffen te drinken. Je kunt bijvoorbeeld kruidenthee en natuurlijke sappen drinken.
De zaken veranderen als je een lichamelijke activiteit doet of je in de zomerhitte bevindt. In deze gevallen moet je minstens twaalf glazen drinken. Je kunt ook voedsel met een hoog watergehalte eten. Dit zijn onder andere tomaten, komkommer en spinazie.
Strekken
Het maakt niet uit of je een sport beoefent of niet, je moet je spieren altijd goed strekken. Je moet dit minstens een keer per dag doen. Op deze manier kun je nachtelijke beenkramp en algemene spierpijn voorkomen.
Het is aan te raden om je voor het slapen goed uit te rekken. Je moet altijd de mogelijkheden van iedere beweging in gedachten houden.
- Ga op je bed zitten, strek je benen en laat je borst zakken. Het doel is om je voeten met je handen aan te raken (of zo dicht mogelijk te komen).
- Een andere oefening die kan helpen, wordt staand gedaan. Plaats je rechterbeen op het bed en strek je lichaam door je borst naar je rechtervoet te brengen. Herhaal met het andere been.
Beweging
Zelfs als je gewoon een korte wandeling in het park maakt of je hond gaat uitlaten, kan dit genoeg zijn om krampen te voorkomen. Fietsen, joggen of yoga kunnen heel gezonde activiteiten zijn.
Op deze manier worden je spieren sterker en soepeler. Vergeet niet om rekoefeningen te doen na het afronden van de beweging. Zorg er bovendien voor dat je de moeilijkheid van de activiteit steeds blijft verhogen.
Eet gebalanceerde voeding
Voeding vormt de basis van je gezondheid. Als je goed eet, zul je daarom minder kans hebben om spierkrampen te krijgen.
Kies voedsel dat rijk is aan kalium (bijvoorbeeld bananen) en magnesium (zaden zijn een grote bron van deze voedingsstof). Deze zullen helpen bij het voorkomen van deze pijn tijdens de nacht.
Je moet ook gezonde voedingsmiddelen eten, zoals fruit, groenten en noten. Stop ook met het eten van geraffineerd meel, suiker en gefrituurd voedsel.
Gebruik goede schoenen
Vaak komt kramp voor omdat je niet goed loopt. Vrouwen die te veel uren doorbrengen op hakken of mensen die geen goede schoenen hebben voor lichaamsbeweging, krijgen meestal last van spierkrampen.
Probeer voor schoenen te kiezen die de onderkant van je voet ondersteunen. Je kuiten mogen niet veel moeite doen om je voeten op te tillen.
Draag geen plateauzolen, zware schoenen of schoenen met kleine zolen. Het is beter als ze gesloten zijn. In ieder geval mogen ze niet bewegen als je loopt.
Let ook op je sokken. Als ze te strak zitten, blokkeren ze de bloedstroom. Dit kan je spieren te veel verstevigen en ervoor zorgen dat ze kwetsbaarder zijn voor kramp.
Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com