9 bloedzuiverende kruiden en specerijen

Heb je er wel eens over nagedacht hoe belangrijk het is om schoon bloed te hebben? En wist je dat bloedzuiverende kruiden en specerijen je kunnen helpen om dit te bereiken?

Je bloed is verantwoordelijk voor het transporteren van elementen naar je cellen om functies uit te voeren met betrekking tot:


  • Ademhaling: transporteert zuurstof en elimineert kooldioxide uit de longen.
  • Immuunsysteem: beschermt je lichaam met witte bloedcellen en antilichamen in het plasma.
  • Uitscheidingsstelsel: verzamelt afval en residu en scheidt dit uit.
  • Transport: transporteert eiwitten, vet, koolhydraten, hormonen etc.
  • Regelgevend: behoudt een balans van water en ionen in je lichaam en reguleert de lichaamstemperatuur.

Je bloed heeft dus allerlei belangrijke taken en moet daarom schoon blijven.

Gifstoffen stapelen zich op door bijvoorbeeld:

  • Niet genoeg fysieke activiteit.
  • Een dieet dat rijk is aan dierlijke eiwitten.
  • Een gebrek aan gezonde levensmiddelen.

Wanneer je niet de tijd neemt om je bloed te zuiveren, kunnen je slechte gewoonten vervolgens leiden tot ernstige problemen. Denk bijvoorbeeld aan hartaanvallen of kanker.

Welke bloedzuiverende kruiden en specerijen zouden kunnen helpen?

In dit artikel willen we het daarom hebben over bloedzuiverende kruiden en specerijen. Deze zullen je helpen je bloed op een natuurlijke en gezonde manier te zuiveren.

1. Knoflook

Onze eerste bloedzuiverende specerij is knoflook.

  • Het helpt namelijk vochtophopingen en een slechte doorbloeding te voorkomen en het helpt de slechte cholesterol in je bloed (LDL) te verminderen.
  • Knoflook beschermt je aderen, vooral je aorta, kransslagaders en cerebrale slagaders, doordat het bloed makkelijker en zonder problemen naar je organen transporteert.
  • Ook is het rijk aan zwavelverbindingen (allicine). Dit is onmisbaar om gifstoffen uit je bloed te halen. Het ondersteunt ook je ingewanden door schadelijke micro-organismen te verwijderen.

Je kan je knoflookinname verhogen door bijvoorbeeld elke ochtend op twee teentjes knoflook te kauwen of door ze toe te voegen aan je dieet.

2. Paardenbloem

Paardenbloem bevat hoge hoeveelheden antioxidanten en veel voedingsstoffen die je spijsverteringskanaal ontdoen van gifstoffen. 

Ook helpt het leveraandoeningen te behandelen en verwijdert het gifstoffen uit je bloed.

Deze plant groeit in het wild op velden en in tuinen en heeft opvallende gele bloemen en gekartelde bladeren.

De makkelijkste manier om paardenbloem te consumeren is bijvoorbeeld in een thee, door de wortel van de bloem te koken. Geniet van maximaal drie kopjes per dag. 


3. Kurkuma

Deze plant komt uit India en is ook erg bekend. Het wordt al eeuwenlang gebruikt. Kurkuma wordt vaak gebruikt vanwege de smaak, maar het heeft ook veel medicinale eigenschappen.

  • Een van de beste eigenschappen is dat het kanker zou helpen tegen te gaan. Ook is het in staat celschade te repareren en helpt het chronische ontstekingen te verminderen.
  • Daarnaast is kurkuma anti-ontstekend en helpt het hartziekten en bloedproppen voorkomen. 
  • Ook help het plaque in je aderen voorkomen en verlaagt het het niveau van slechte cholesterol (LDL).

4. Basilicum

Basilicum helpt je lever en nieren om opgestapelde gifstoffen te verwijderen. Dit voorkomt daardoor spijsverteringsproblemen en infecties.

Daarnaast werkt het ook als een vochtafdrijver.

5. Koriander

Koriander is ook een van de bloedzuiverende kruiden dat specifiek helpt om kwik en andere schadelijke mineralen te verwijderen. 

Een teveel aan kwik in je bloed is namelijk een veel voorkomend probleem. Het wordt gevonden in bijna alles, van vullingen tot bepaalde vissoorten.

6. Mariadistel

Zaden van de Mariadistel zijn erg bekend in de medische wereld dankzij de flavonoïde die ze bevatten. Het zou bijvoorbeeld helpen beschadigde cellen te repareren en de nieuwe cellen te beschermen.

Ook stimuleert het de productie van enzymen die vitaal zijn voor het uitscheiden van gifstoffen uit je lichaam.

7. Brandnetel

  • Brandnetels zijn goed om je bloed mee te zuiveren dankzij de actieve ingrediënten, zoals histamine en mierenzuur.
  • Ook is het hemostatisch, wat betekent dat het de kracht heeft om bloedingen te stoppen.
  • Daarnaast zou brandnetel helpen tegen hemofilie, dysmenorroe, hemoptyse en stoornissen die samengaan met de menopauze.

Als je deze problemen wilt aanpakken, neem dan een eetlepel vers brandnetelsap. Voor een bloedneus maak je een wattenschijfje of een doekje nat met dit sap en doe je deze in de neus.

8. Neem

De antioxidanten in neem (Azadirachta indica) zouden gifstoffen, vrije radicalen en bacteriën uit je lever en bloed helpen te verwijderen. 

Drink eens per dag een kopje neemthee. Je kan wat honing toevoegen als je de smaak te bitter vindt.

9. Cuscuta

Cuscuta is een parasitaire plant die hoge flavonoïdeniveaus bevat. Het is een detoxplant die je helpt gifstoffen uit je lever te verwijderen. 

Cuscuta zou ook een effectieve reiniger voor je bloed zijn dankzij zijn micro-organismen. Ook helpt het je huid gezond te houden.