Miljoenen mensen over de hele wereld hebben last van maagzweren. In de meeste gevallen wordt een maagzweer veroorzaakt door de Helicobacter Pylori-bacterie en dus niet door voedsel of emotionele spanningen, zoals veel mensen wel denken.
In dit artikel leren we je hoe je een maagzweer kunt herkennen en hoe je kunt bepalen wat de juist behandeling is.
Belangrijke informatie over maagzweren
Maagzweren zijn blaasjes op de maagwand en het begingedeelte van de dunne darm (de duodenum). Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van maagzweren.
Het voornaamste symptoom van dit spijsverteringsprobleem is een brandend gevoel in de maag en de navel, zelfs wanneer je helemaal niks hebt gegeten.
Hoe weet ik of ik een maagzweer heb?
Het is verstandig om de symptomen die zich voordoen wanneer je last hebt van een blaasje in het maagslijmvlies te leren herkennen. Dit zal je helpen om een gepast middel te kiezen. Let dus goed op:
Buikpijn
Het kan zijn dat je een scherpe pijn voelt tussen je borstbeen en je navel, zelfs wanneer je helemaal niet te veel hebt gegeten of op een bepaalde manier hebt bewogen. De intensiteit en de duur van de pijn kunnen echter verschillend zijn.
De pijn doet zich doorgaans voor in de tijd tussen maaltijden in; de maag is dan namelijk leeg. De beste manier om deze pijn te omschrijven is door het een ‘brandend’ gevoel in de buik te noemen. Waarschijnlijk heb je hier ’s nachts en op momenten dat je honger hebt meer last van of wanneer je al langere tijd niks gegeten hebt.
Andere symptomen
Zoals we eerder ook al aangaven, doen zich bij maagzweren verschillende symptomen voor. Je moet goed voor deze symptomen uitkijken en onthouden dat je niet altijd dezelfde symptomen zult ervaren. Het kan zelfs zo zijn dat je nooit last zult hebben van bepaalde symptomen. Dit kunnen symptomen zijn als:
- Meer oprispingen
- Meer darmgas
- Onvermogen om vocht te drinken
- Het gevoel alsof je buik vol zit terwijl je niks gegeten hebt
- Honger meteen na het eten
- Lichte misselijkheid in de ochtend
- Gebrek aan eetlust
- Algemeen gevoel van onbehaaglijkheid
- Vermoeidheid
- Gewichtsverlies
Symptomen van een ernstige maagzweer
Als je er geen aandacht aan hebt besteed toen de bovenstaande symptomen zich voordeden en je dus ook nooit een vorm van behandeling hebt toegepast (huismiddelen of iets anders), dan zal je maagzweer chronisch worden en symptomen veroorzaken als:
- Braken (soms bloed)
- Donkere ontlasting die erg dik is en lijkt op cement
- Bloederige ontlasting
Aanleg voor maagzweren
Hoewel maagzweren inderdaad kunnen worden veroorzaakt door bacteriën, zijn sommige mensen er toch gevoeliger voor dan anderen. Mensen die een sterkere aanleg hebben om een maagzweer te ontwikkelen zijn mensen die:
- Reeds eerder geïnfecteerd zijn geweest met de Helicbacter Pylori-bacterie of een andere bacterie.
- Regelmatig niet-steroïdale ontstekingsremmende medicijnen innemen. Hiertoe behoren ook aspirine en ibuprofen.
- Een familiegeschiedenis hebben met maagzweren.
- Te veel alcohol drinken.
- Een nier-, long- of leverziekte hebben.
- Ouder zijn dan vijftig.
Tips om een maagzweer te voorkomen
Als je merkt dat je last begint te krijgen van deze symptomen of als je valt onder een van de groepen mensen die een grotere kans hebben op het krijgen van een maagzweer, dan is het belangrijk dat je enkele gewoontes verandert. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Probeer daarom om:
Te stoppen met roken
Roken is nauw verbonden aan de ontwikkeling van maagzweren. Daarnaast is deze gewoonte verbonden aan een slechte bloedsomloop, wonden in de slijmvliezen en een terugkeer van maagzweren.
‘Opwekkend voedsel’ te vermijden
We hebben het in dit geval over voedingsmiddelen die de gezondheid van de maag beschadigen, waardoor de maag gevoeliger is voor maagzweren. Dit houdt ook in dat je geconserveerd voedsel het beste kunt vermijden als je last hebt van een maagzweer. Vermijd daarnaast ook:
- Koffie
- Chocola
- Alcohol
- Munt
- Tomaten
- Vetten
- Pittig voedsel
- Rauwe knoflook
- Citrusvruchten
Geen medicijnen te slikken
Sommige medicijnen kunnen misschien wel helpen om de pijn te verlichten, maar verergeren eigenlijk je maagzweer. Ontstekingsremmende medicijnen die bijvoorbeeld worden gebruikt voor artritis of spierpijn beschadigen het spijsverteringsslijmvlies. Raadpleeg daarom je dokter voor een alternatief voor deze medicijnen of ga op zoek naar een natuurlijke remedie.
Sappen en andere natuurlijke remedies tegen maagzweren
Als je hebt vastgesteld dat je inderdaad last hebt van een maagzweer, dan zou het verstandig zijn om een paar van deze huidmiddeltjes te gebruiken om je aandoening te behandelen.
- Meng twee eiwitten met twee eetlepels olijfolie en drink dit mengsel voor het ontbijt.
- Maak sap van een half blad boerenkool en een stengel bleekselderij. Voeg daarna een beetje water toe en maak het sap zoeter met wat honing.
- Eet elke dag een gekookte groene banaan.
- Maak een smoothie van één banaan en een schijfje papaja. Drink deze smoothie vervolgens twee keer per dag.
- Eet tarwezemelen, bereid op verschillende manieren.
- Maak een genezend sap van een halve kiwi en een kwart cantaloupe. Voeg de benodigde hoeveelheid water toe en drink de smoothie gelijk op.
- Kook twee eetlepels kamille en twee eetlepels citroenbalsem in een kopje water. Laten de ingrediënten daarna vijf minuten trekken en giet het door de zeef. Drink het vervolgens na het avondeten.
Nog meer tips om een maagzweer te bestrijden
- Meng eerst één eetlepel marshmallow en één theelepel gember met een kopje kokend water. Laat het mengsel vervolgens een paar minuten trekken. Drink het daarna op.
- Maak een infusie van één liter water en twee eetlepels fenegriek. Giet het door de zeef en voeg wat honig toe om het zoeter te maken.
- Kauw op één eetlepel lijnzaad en slik het vervolgens door. Je kunt de zaadjes ook malen met een vijzel of een keukenmachine.
- Maak een smoothie van twee wortelen en een blad kool. Giet het door de zeef en drink de smoothie tussen je maaltijden.
- Gebruik rauwe honing voor meerdere gerechten, zoals op een geroosterd broodje of in koekjes.
- Doe twee eetlepels aloëvera in een glas water en voeg hier een eetlepel honing aan toe. Drink dit mengsel vijftien minuten na je middageten en avondeten.
- Maak thee van één eetlepel kamille, één eetlepel citroenbalsem, één eetlepel sint-janskruid en een glas water. Giet het door de zeef en drink het op.