Zo genees je slapeloosheid op een natuurlijke manier

Als je problemen met slapen hebt en je kan niet makkelijk in slaap vallen in de nacht, dan moet je een aantal natuurlijke aanbevelingen onthouden. Slapeloosheid is een veelvoorkomende aandoening vandaag de dag. Bovendien kan het ook gebeuren dat een persoon erg licht slaapt (hij of zij wordt snel wakker door geluiden).

Leer hoe je op een natuurlijke manier slapeloosheid kan genezen.


Wat veroorzaakt slapeloosheid?

Volgens onderzoeken die een paar jaar geleden uitgevoerd zijn over dit probleem, dat bij zoveel volwassenen voorkomt, wordt slapeloosheid veroorzaakt door verschillende factoren, van stress tot depressie en angst. Daarnaast beïnvloedt onze levensstijl ook hoe we slapen. Het kan ook komen door een verandering in je schema, aanpassingen in je gewoontes of door naar een ander land te reizen.

Het is heel normaal dat personen moeilijk in slaap kunnen komen door een discussie op het werk of ruzie met hun partner. Ook zijn te weinig eten tijdens de avondmaaltijd of denken over wat de volgende plaats gaat vinden (een trouwerij, de eerste schooldag etc.) factoren. Nog een reden kan een verandering in je gewoontes zijn, bijvoorbeeld tijdens de vakantie.

Het lichaam moet wennen aan het nieuwe schema, wat slapeloosheid kan veroorzaken.

Natuurlijke geneesmiddelen om slapeloosheid te behandelen

Als je vaak last hebt van dit probleem en het gebeurt op willekeurige tijden, neem dan een kijkje bij de volgende natuurlijke geneesmiddelen, die je thuis kan toepassen om slapeloosheid te behandelen.

  • Warme melk: Bevat het hormoon melatonine, wat gerelateerd is aan een diepe slaap. Daarom is het effectief voor het bestrijden van slapeloosheid en andere vergelijkbare problemen. Drink voordat je naar bed gaat een kop warme melk, zonder toevoegingen (geen suiker).
  • Echte valeriaan: Deze plant heeft kalmerende eigenschappen, die helpen bij een diepe slaap en sneller in slaap vallen. Drink een infusie of thee in de avond, wat perfect is “om als een baby te slapen”. Je moet wel opletten hoeveel je consumeert.  Want als je teveel drinkt zal je de wekker de volgende dag niet horen.
  • Lindebloesem: Is kalmerend en een geweldig verdovingsmiddel. Drink thee met dit kruid voordat je gaat slapen, wat je slaapkwaliteit zal verbeteren. Dit is ook aanbevolen voor patiënten met angst of problemen met stuiptrekkingen, omdat het spanning in de spieren bestrijdt en verdooft door de antispasmodische eigenschappen.

Natuurlijke remedies

  • Sla: Wordt vaak gebruikt bij baby’s wanneer ze niet kunnen slapen of wanneer ze ’s nachts vaak wakker worden. Voor hen is het aanbevolen om sla-thee te drinken voor een beter effect, dan wanneer ze het als een salade tijdens de avondmaaltijd eten. Het bevat verscheidene stoffen die pijnstillende en kalmerende effecten hebben. Laat voor kinderen sla in het bad weken en giet het water met je handen over het gezicht van je kind, terwijl hij of zij een bad neemt.
  • Lavendel: Als je van aromatherapie houdt, dan is dit iets voor jou. De geur van deze plant ontspant het zenuwstelsel, wat jou helpt bij het slapen en stress te bestrijden. Je kan je kamer besprenkelen met essentiële lavendelolie en als een blok slapen.
  • Sinaasappelbloem: De bloemen van een sinaasappelboom hebben een verdovend effect, dat tegelijkertijd ontspannend is. Het zal je helpen om fijner te slapen. Je kan thee met deze bloem drinken, een klein beetje essentiële olie inhaleren voordat je naar bed gaat of het toevoegen aan het water tijdens het badderen. Als je een tuin hebt, aarzel dan niet om deze struik te planten, bij voorkeur naast je slaapkamerraam.

Tips om slapeloosheid te voorkomen

Naast het gebruiken van de eerder genoemde natuurlijke geneesmiddelen, is het aanpassen van je routine en dagelijkse activiteiten ook een goed idee:

  • Gebruik je bed om te slapen, niet om te werken of te studeren. Het beste is ook om geen televisie te kijken of je telefoon te gebruiken.  Zelfs het lezen van een boek wordt afgeraden (als het iets is waarmee je je hoofd leeg maakt, dan is het oké). Het lichaam zal wennen aan elke activiteit, die in je bed doet naast slapen (of seksuele relaties) en zal wakker en paraat willen blijven.
  • Pas op met je avondmaaltijd. Als je teveel eet in de avond, dan is het erg goed mogelijk dat je moeite hebt met in slaap vallen. Hetzelfde geldt als je voedingsmiddelen rijk aan vet, bloem of suiker eet. Dit veroorzaakt spijsverteringsproblemen, wat er voor zorgt dat je moeilijk in slaap valt. Maar je moet ook niet voor de andere extreme kant kiezen en niks eten, want een lege maag zal je net zoveel storen en je wordt waarschijnlijk wakker in nacht met een verlangen om de koelkast te plunderen. Dus het beste is om iets lichts te eten in de avond.

Afsluitende tips

  • Mediteer. Slapeloosheid zorgt ervoor dat het lichaam en de hersenen langer of op tijden wanneer dat niet zo zou moeten zijn wakker en alert blijven. Mediteren en ontspanning helpen mogelijk om je slaapcyclus te reguleren.
  • Maak gebruik van de voordelen van muziektherapie. Bepaalde melodieën helpen je om beter te slapen. Maar voornamelijk wanneer je naar klassieke muziek of natuurgeluiden luistert, zoals een waterval, oceaangolven, vogels etc. Je moet focussen op de muziek en ontspannen. Je lichaam zal langzaam gaan slapen. We adviseren niet om erg luide liedjes, muziek van je favoriete popster of muziek met songteksten te luisteren.
  • Voorkom consumptie van koffie, alcohol, tabak of thee. Je moet minimaal vier uur wachten voordat je kan slapen na de consumptie van deze middelen. Doe je dat niet, dan zal je zenuwstelsel erg worden gestimuleerd. Daardoor kan je moeilijk ontspannen of in slaap vallen. En als het je wel lukt, dan zal je geen goede slaapkwaliteit hebben.

Foto’s ter beschikking gesteld door Jacob Stewart, Carlos Martz, Alyssa L. Miller, Casey Fleser en Alisdair.