Het lijkt misschien zo dat je geen strakkere spieren zult krijgen van yoga. Eigenlijk is yoga echter moeilijker dan op het eerste gezicht lijkt. Vandaag zullen we uitleggen waarom je van yoga stevigere en strakkere spieren kunt krijgen. Daarbij ontkrachten we ook enkele mythes die beweren dat je van yoga niet sterker kan worden.
Yoga kan ons helpen om ons lichaam en onze geest te harmoniseren terwijl we werken aan onze balans. Het mooie van deze vorm van lichaamsbeweging is echter dat we ons ook op de spieren kunnen richten.
Ontdek hoe yoga kan helpen om strakkere spieren te krijgen
1. Je versterkt je kracht
Bij het beoefenen van yoga moet je best wat kracht gebruiken. Daarom zul je op lange termijn ook strakkere spieren krijgen. Niet alle vormen van yoga zullen je daar echter bij helpen. Sommige vormen zijn meer ‘fitnessgericht’ of meer ‘atletisch’ dan andere.
Ashtanga, vinyasa en power yoga worden bijvoorbeeld beschouwd als de beste vormen van yoga voor krachttraining. De vraag is dan: hoe werken die drie methodes precies?
- Ashtanga: Bestaat uit verschillende houdingen die je op een continue, vloeiende en consistente manier uitvoert. De bedoeling is dat je de houdingen alsmaar sneller aanneemt en geen rustpauzes neemt tussen iedere positie.
- Vinyasa: Ook wel flow yoga genoemd. Dit type maakt gebruik van asana’s om een specifiek choreografie te creëren en soepel te bewegen.
- Power yoga: Een routine die ook fitnessbewegingen en pilates bevat. De muziek die je opzet tijdens de oefeningen kan variëren van jazz, tot soul of hiphop. Het is een innovatieve vorm van yoga.
2. De houdingen zijn uitdagend
Er zijn enkele houdingen bij yoga die een heuse uitdaging kunnen vormen. De kraanvogelhouding (bakasana) is bijvoorbeeld zeker niet geschikt voor beginners. Bij deze houding is evenwicht erg belangrijk, evenals je armkracht.
Elke asana moet een bepaalde tijd worden vastgehouden. Ook worden sommige houdingen uitgevoerd met behulp van je lichaamsgewicht. Zo span je je spieren op en zet je ze aan het werk.
Laten we eens kijken naar wat meer houdingen:
- De zonnehouding (purvottanasana): Ideaal voor gewichtsverlies en om je armen in vorm te krijgen.
- Stoelhouding (utkatasana): Is niet alleen goed voor meer evenwicht, maar kan ook helpen met het versterken en in vorm brengen van zowel je bilspieren als je benen.
- IJzeren houding (utthita chaturanga dandasana): Verstevigt je armen, benen en bilspieren. Het is belangrijk om je lichaam niet te dwingen deze houdingen aan te nemen, want als je niet flexibel genoeg bent en net begonnen bent met yoga, kun je jezelf pijn doen.
Hoewel deze activiteit niet veel risico’s met zich mee lijkt te brengen, moet je steeds oppassen dat je jezelf niet blesseert.
3. Je traint je hele lichaam
Wanneer je yoga beoefent kun je strakkere spieren krijgen omdat je je hele lichaam aan het werk zet. Je gebruikt de spieren bijna allemaal tegelijk om in een bepaalde houding te komen.
Als je bijvoorbeeld de astavakrasana of achthoekige houding (geavanceerde yoga) doet, werk je onder andere aan:
- je borstspieren
- armspieren (biceps en triceps)
- schouderspieren
- beenspieren
- buikspieren
- schuine buikspieren
- lende-spieren
- et cetera
Je gebruikt niet zomaar één spiergroep zoals je doet bij gewichtheffen, maar in plaats daarvan train je meerdere groepen tegelijk.
Doordat je zo veel spieren op hetzelfde moment gebruikt zullen sommige spieren andere moeten ondersteunen om de houding mogelijk te maken. Als die delen van ons lichaam echter niet werken als een eenheid, zul je niet in staat zijn om de houding aan te nemen.
4. Je spieren worden geleidelijk aan opgebouwd
Het is waar dat je met krachttraining je spieren sneller zou kunnen opbouwen. De voordelen van het beoefenen van yoga kunnen echter veel groter zijn dan wanneer we alleen maar met apparaten trainen.
Het beoefenen van yoga:
- bouwt geleidelijk aan spieren op
- kan ook je balans verbeteren
- kan je helpen om een beter gevoel te krijgen
Yoga kan daarnaast ook een aanvulling worden op je krachttraining. Als je echter alleen maar je lichaam wilt trainen en kracht wilt opbouwen, is deze routine waarschijnlijk voldoende om je doelen te bereiken.
De sleutel is doorzettingsvermogen en om verder op te bouwen naar moeilijkere posities. Vele van die houdingen zullen in het begin misschien erg frustrerend zijn, omdat je ze niet kunt uitvoeren. Een yogahouding correct uitvoeren kost tijd.
Doe je regelmatig aan yoga? Heb je na een paar maanden al veranderingen in je lichaam gemerkt? We raden je ten zeerste aan om deze discipline eens uit te proberen, omdat het zoveel te bieden kan hebben.