Naarmate je ouder wordt krijgt je dieet steeds meer invloed op je gewicht

Waarom wordt het naarmate je ouder wordt steeds moeilijker om af te vallen (of gemakkelijker om aan te komen)?


Voor dit normale proces, waar miljoenen mensen onder lijden, is minstens één verklaring te vinden. In dit artikel leggen we uit waarom eten naarmate je ouder wordt steeds meer invloed krijgt op je gewicht.

Meer jaren = meer pondjes?

Je lichaam evolueert en verandert eigenlijk de hele tijd door gedurende je hele leven. Je spieren, botten en stofwisseling zijn voortdurend in verandering.

Het lichaam van een tienjarige functioneert niet op dezelfde manier als het lichaam van iemand die vijfentwintig, veertig of zelfs zestig jaar oud is. Gedurende je volwassen jaren zul je meer of minder spiermassa hebben, afhankelijk van hoe oud of jong je bent.

Daarom is het ook normaal om veranderingen waar te nemen in je lichaamsgewicht en in de manier waarop je lichaam vet opslaat. Zo zal het zich bijvoorbeeld ineens opslaan op plekken waar je vroeger eigenlijk vrij weinig vet had.

De hoeveelheid energie die je verbruikt zal ook veranderen met elke nieuwe fase in je leven. Wanneer je jonger bent verbruikt je lichaam meer energie, maar dit neemt met de jaren af. Dit komt doordat je lichaam eraan gewend raakt om energie op een efficiëntere manier te verbruiken.

Er zijn twee factoren waardoor je lichaam minder energie gaat verbruiken, die we met je zullen bespreken.

1. Je lichaamscompositie verandert

Naarmate je ouder wordt verlies je spiermassa en krijg je meer vet.

Het vetpercentage van een man die tussen de twintig en dertig jaar oud is ligt ergens tussen de achttien en eenentwintig procent. Terwijl het vetpercentage van een man tussen de eenenveertig en vijftig jaar oud al is opgelopen tot vijfentwintig procent. Wanneer een man de zestig bereikt zal dit vetpercentage boven de zesentwintig procent liggen.


Bij vrouwen gebeurt uiteraard hetzelfde. Vrouwen van rond de twintig à dertig jaar oud hebben een vetpercentage dat tussen de tweeëntwintig en vierentwintig procent ligt. Dit loopt op tot zevenentwintig tot dertig procent wanneer ze tussen de eenenveertig en vijftig jaar oud zijn. Uiteindelijk komt dit boven de eenendertig procent te liggen wanneer ze zestig jaar of ouder zijn.

Het vetpercentage loopt van nature op terwijl de spiermassa afneemt – dit komt doordat je spieren meer energie verbruiken.

2. Je hormonen veranderen

Dit gebeurt niet alleen bij vrouwen die door de overgang gaan, maar ook bij volwassen mannen.

Je hormonale patronen hebben veel te maken met je gewicht, omdat ze de manier waarop je eet en slaapt beïnvloeden.

Hoe ouder je wordt, hoe harder je hormonen hun best doen om energie te besparen, omdat ze niet meer tot hetzelfde in staat zijn als ze waren toen je nog jonger was. Dit betekent dat je lichaam steeds meer vet zal opslaan (met name rond je middel).

Dit is hoe je lichaam zich voorbereid op het gegeven dat je naarmate je ouder wordt minder zult bewegen.


Het is gemakkelijker om aan te komen na je dertigste

Dit betekent niet dat je vrijspel hebt om te eten wat je wilt voordat je de dertig bereikt. Het is slechts een manier om je eraan te herinneren dat de veranderingen in je lichaam zich niet alleen voordoen als gevolg van ouderdom.

Naarmate je ouder wordt, zul je zien dat je taille steeds breder wordt, je kunt een buikje krijgen en je kleding zal niet meer zo zitten als vroeger.

Het verband tussen het aantal kaarsjes op je verjaardagstaart en het toenemende aantal kilo’s op je weegschaal lijkt misschien onvermijdelijk, vooral als je er dezelfde eetgewoontes op na blijft houden.

De strijd tegen obesitas en overgewicht wordt steeds zwaarder naarmate de jaren verstrijken.

Een slecht dieet, te veel stress, genetische factoren, een sedentaire levensstijl, kunnen allemaal van invloed zijn op hoeveel je aankomt. Dit geldt ook voor de medicijnen die je mogelijk inneemt of de hormonale onevenwichtigheden waar misschien sprake van is.

Hormonen

Hormonale onevenwichtigheden zijn de voornaamste oorzaak van een toenemende vetophoping.

Na je dertigste, functioneren de hormonen oestrogeen, progesteron en androgeen niet meer zoals ze voorheen deden. Doordat deze hormonen van essentieel belang zijn om je lichaamsmassa in balans te houden, is het normaal om veranderingen te zien in je heupen, buik of dijen.

Die energiebronnen die toen je nog tussen de vijftien en twintig jaar oud was zo onuitputtelijk leken, beginnen nu te verdwijnen. En je levensstijl begint steeds meer sedentair te worden.

Als je daarbij rekening houdt met het aantal uren dat je op je werk doorbrengt en alle ontspannende activiteiten die je onderneemt (zoals uit eten gaan, op een cruise gaan, naar de bioscoop gaan), dan zal dit onvermijdelijk leiden tot gewichtstoename naarmate je ouder wordt. Dit is supersimpel.

Gewichtstoename is niet de enige verandering die zich voordoet naarmate je ouder wordt

Wat nu als je een gezonde levensstijl hebt, voldoende aan lichaamsbeweging doet en goed eet? Dan is het belangrijk om rekening te houden met het aantal calorieën dat je dagelijks binnenkrijgt.

  • Een eenendertig jaar oude vrouw die 57 kilo weegt, zal bijvoorbeeld 2000 kilo per dag moeten consumeren om haar gewicht te kunnen behouden.
  • Diezelfde vrouw heeft, wanneer ze eenmaal vijfenveertig is, al genoeg aan 1850 calorieën.

Als je ervoor kiest om 2000 calorieën te blijven consumeren, dan zul je dagelijks 150 calorieën te veel binnenkrijgen. Binnen zes maanden komt dit uit op ongeveer vier kilo aan lichaamsgewicht.

Het zijn echter niet alleen de extra kilo’s waar je rekening mee moet houden. Het gaat ook om mogelijke ziektes en aandoeningen waar je last van kunt krijgen naarmate je ouder wordt.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan osteoporose, doordat je botmassa afneemt, of artrose door gewrichtsproblemen.

Om gewichtstoename naarmate je ouder wordt te voorkomen, is het belangrijk om je gewoontes voortdurend aan te passen op je nieuwe realiteit.  Bijvoorbeeld:

  • Doe nog vaker aan lichte vormen van lichaamsbeweging (yoga, pilates, zwemmen etc).
  • Probeer minder vet, zout en bloem te consumeren.
  • Vermijd alcohol en sigaretten.
  • Zorg ervoor dat je voldoende slaapt.

Tot slot is het belangrijk om te accepteren dat het vrijwel onmogelijk is om op je vijftigste hetzelfde lichaam te behouden als toen je nog vijfentwintig was. Er is niet alleen vijfentwintig jaar voorbijgegaan, maar ook je gewoontes zullen anders zijn en je lichaam zal aan de hand daarvan zijn veranderd.