Word je dik van avondeten?

Het avondeten kan een bepalend moment zijn in je dagelijkse dieet en daardoor ook voor je gewicht. Veel of slecht eten in de avond staat in direct verband met de aanmaak van vet.

In de avond verbruikt je lichaam namelijk bijna geen energie meer en verbrandt het dus ook bijna geen calorieën. Zorg er daarom voor dat je het grootste gedeelte van je dagelijkse calorieën in de eerste helft van de dag consumeert.


Zoals het gezegde ‘Ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een bedelaar’ aangeeft, is het belangrijk dat we ’s avonds licht en weinig eten – tenzij we uiteraard juist ’s avonds nog actief moeten zijn.

Over het algemeen echter geldt dat als we op natuurlijke wijze gewicht willen verliezen, we met name ’s avonds onze calorie-inname sterk moeten beperken. We zullen hierdoor niet alleen afvallen, maar ook onze levenskwaliteit verbeteren en zelfs beter slapen.

Is het waar dat je dik wordt van het avondeten?

Absoluut niet. Je kunt echter wel dik worden als je te veel of verkeerd voedsel eet in de avond. Helaas is dit iets wat we soms maar moeilijk vinden te vermijden om onder andere de volgende redenen:

Misschien komt het je wel bekend voor. In de ochtend ga je goed van start door ‘licht’ en gebalanceerd te ontbijten, maar tegen de tijd dat je weer thuiskomt zijn deze goede voornemens wel het laatste waar je nog mee bezig bent.

Stressvolle dagen op het werk kunnen ervoor zorgen dat we thuis alleen nog maar willen relaxen met de eerste de beste snack die we in de koelkast vinden. Dikwijls is dit voedsel dat veel calorieën en vet bevat.

Soms eet je door je baan of verantwoordelijkheden in de ochtend even snel wat kleins of ontbijt je helemaal niet en eet je in de middag weer snel een kleine lunch, waardoor je wanneer je dan eindelijk thuiskomt zo veel honger hebt, dat je je meteen op de koelkast stort.


Ook dit is een slechte gewoonte waar je snel de gevolgen van zult zien.

Op sommige dagen kom je laat thuis, doe je eerst nog wat andere dingen en eet je uiteindelijk pas vlak voordat je gaat slapen. Het is duidelijk dat je dit natuurlijk niet moet doen.

Het beste is om minstens twee uur voor het slapengaan te eten, zodat je lichaam nog voldoende tijd heeft om alles te verteren.

Voedsel dat je ‘s avonds beter kunt vermijden

Sommige voedingswaren kun je beter vermijden in de avond, omdat ze te veel calorieën bevatten en onverteerbaar zijn.


Dit soort voedsel zorgt er niet alleen voor dat je aankomt, maar ook dat je slecht zult slapen. Vermijd naast de voedingswaren in onderstaande lijst ook zwaar, gefrituurd en vettig voedsel en koolzuur- en cafeïnerijke dranken.

1. Sandwiches

Het is makkelijk om voor een sandwich te kiezen in de avond, omdat je denkt dat het iets ‘lichts’ is.

Hoewel het ook afhangt van waarmee je je brood belegt, is het hoe dan ook niet aangeraden om veel brood te eten tijdens het avondeten, vooral als je gevoelig bent voor koolhydraten.

Koolhydraten zijn namelijk lastig op te breken, waardoor ze zich opstapelen en worden omgezet in vetweefsel in de vorm van cholesterol.

2. Salades met kropsla

Het is misschien verrassend, maar kropsla is erg onverteerbaar, doordat het grote hoeveelheden onoplosbare vezels bevat. Dit kan er ook voor zorgen dat we ’s avonds last hebben van darmgas en een opgeblazen buik.

Veel mensen kiezen voor een salade als avondeten, maar het is beter om een tomatensalade te maken met daarnaast een product dat proteïne bevat, waardoor je verzadigd zal zijn.

3. Knoflook en ui

Eet ’s avonds nooit rauwe knoflook of ui. Ui en knoflook zijn namelijk erg onverteerbaar op dit tijdstip en hier zal je maag ’s nachts last van hebben.

4. Pasta, rijst en pizza

Overdrijf nooit met pasta, rijst of pizza en eet altijd kleine hoeveelheden. Koolhydraten uit groenten zijn altijd een betere keuze dan die uit pasta of rijst, maar als je alleen maar kleine hoeveelheden eet, dan kan het nog net.

Welk voedsel mag ik wel eten bij het avondeten?

Het avondeten is de laatste maaltijd van de dag en kan dus je dagelijkse inname van calorieën en voedingsstoffen in balans brengen. Het is daarom altijd goed om een goede portie groenten te eten.

  • Soep
  • Gegrilde of gebakken groenten
  • Gazpacho samen met wat zalm of kalkoen
  • Tomatensalade met mozzarella en garnalen, wat zalm en toastjes.
  • Courgettesoep met heek, een appel en wat yoghurt met honing.
  • Gebakken champignons met een omelet met magere kaas en een stukje meloen of watermeloen.

Wat gebeurt er als ik het avondeten oversla?

Het overslaan van maaltijden is niet effectief. Soms veroorzaakt het zelfs meer stress, waardoor je meer zult eten bij de volgende maaltijd.

Door geen avondeten te eten kan je bloedsuikerspiegel omlaag gaan, waardoor je last kunt hebben van hypoglykemie en mogelijk te weinig calorieën zult binnenkrijgen.

Hier zal je gezondheid onder lijden. Het is dus niet aangeraden je avondeten over te slaan.