Als er iets is waardoor deze huisgemaakte sinaasappelcake opvalt, is het wel dat het één van de meest veelzijdige nagerechten zijn die er maar bestaan. Dit is vooral dankzij het feit dat de manier waarop je het maakt je de kans geeft om veel smaken en combinaties te gebruiken.
Ook is sponscake zo’n populair recept dat je het zelfs in de magnetron kunt maken, binnen vijf minuten. Dit gemak komt door het feit dat je de cake kunt maken in de vorm van een yoghurtbakje, bijvoorbeeld in een kopje of glas. Daarom is de cake goed te gebruiken als toetje. Zo is het bijvoorbeeld:
- een toetje dat enkele dagen vers zal blijven.
- iets dat je koud of warm uit de oven kunt eten, als je het maakt met chocola.
Idealiter moet je het maken in een vierkante of rechthoekige cakevorm, vooral als het er één is die speciaal gemaakt is voor dit soort nagerecht.
Hoewel we, zoals gezegd, je het ook in een glas of een kopje kunt maken, moet je dan wel de hoeveelheden in het recept hieronder aanpassen. Het is echter een heel geschikt recept om te maken, ook samen met je kinderen.
Stappen om een huisgemaakte sinaasappelcake te maken
Laten we eens kijken hoe makkelijk het is om een huisgemaakte sinaasappelcake te maken binnen vijf minuten. Je kunt ook andere smaken gebruiken. Je hoeft dan alleen de sinaasappel te vervangen door een ander ingrediënt, zoals citroen of chocolade.
Ingrediënten
- 1 bakje natuurlijke yogurt
- 3 eieren
- 3 yoghurtbakjes bloem
- 2 yoghurtbakjes suiker
- 1 grote sinaasappel
- 1 yoghurtbakje olijfolie
- boter om de vorm in te vetten, of bakpapier
- 1 pakje gist
- zachte of sterke smakende olie, naar smaak
Zo maak je de sinaasappelcake
- Als eerste maak je het yoghurtbakje leeg, door de yoghurt in een andere kom te scheppen. Je gebruikt het yoghurtbakje dan als maatbeker.
- Verwarm de oven voor op 180ºC.
- Rasp de schil van de sinaasappel, en zorg ervoor dat je alleen het oranje gedeelte gebruikt. Het witte smaakt namelijk bitter.
- Dan pel je de sinaasappel, waarna je deze in een aparte kom plet.
- Voeg hier dan de suiker, eieren, de yoghurt, sinaasappelschil en olie aan toe. Meng de ingrediënten goed.
- Daarna zeef je de bloem en gist, waarna je ze toevoegt aan het mengsel.
- Smeer de bakvorm in met boter (met je vinger of een kwastje) of bedek de vorm met het bakpapier. Zo zorg je ervoor dat de cake niet aan de vorm blijft plakken.
- Giet het beslag in de vorm, zet de cake vervolgens op een rooster in het midden van de oven, en bak de cake gedurende ongeveer 35 minuten.
- Hierna prik je met een vork of satéprikker in de cake. Als die er droog uitkomt, is de cake goed. Als er nog wat beslag aan vastzit, moet je de cake nog een paar minuten in de oven laten staan. Herhaal dit totdat de cake gaar is.
- Als de cake gaar is, haal je hem uit de oven. Laat hem wat afkoelen voordat je de vorm verwijderd, zodat hij niet instort of uit elkaar valt.
- Het enige dat je nu nog hoeft te doen is te genieten van de heerlijke smaak.
De presentatie
Om de cake er mooi uit te laten zien, bijvoorbeeld als je gasten hebt, kun je er gekonfijte sinaasappels opleggen. Hieronder zullen we laten zien hoe je die maakt.
Ingrediënten
- 1 of twee sinaasappels
- 1 liter water
- 5 koppen suiker
Bereiding
- Meng de suiker door het water, en laat daar de sinaasappels in weken.
- Als je ze wilt karameliseren, doe je ze vijf minuutjes in de oven voordat je de huisgemaakte sinaasappelcake eruit haalt.
Zoals je ziet is het heel makkelijk om deze cake te bereiden. Denk eraan dat je de sinaasappel ook kunt vervangen door citroen of chocolade als je dat zou willen.
- Bij citroen volg je dezelfde procedure: je raspt de schil en voegt het vruchtvlees toe net als bij de sinaasappelcake.
- Als je chocolade wilt gebruiken, laat je die eerst au bain-marie smelten. Daarna voeg je de gesmolten chocolade toe aan het beslag.
Ook kun je honing toevoegen aan het recept voor een ander smaakje.