Hummus (of hoemoes) van kikkererwten is voor vele mensen een favoriet gerecht geworden. Dat komt omdat vegetariërs en veganisten het als bijgerecht gebruiken.
Deze bereiding is echter typisch voor de Arabische keuken. Het is bovendien bekend in het Middellandse zeegebied en in de rest van het Midden-Oosten.
Men gelooft dat het recept oorspronkelijk uit het oude Egypte komt. Dit is niet bewezen. Wat we wel met zekerheid weten, is dat het woord hummus in de Arabische taal ‘kikkererwt’ betekent.
Mensen eten hummus meestal als beleg of als hapje. Vaak geniet men van dit gerecht op pitabrood. Het is echter ook heerlijk op allerlei toast. Bovendien gaat het ook geweldig samen met rauwe wortelreepjes of andere groenten.
Hoe maak je een lightversie hummus van kikkererwten?
Deze crème van kikkererwten is op zich al gezond genoeg. Toch vragen vele mensen zich af of ze nog een lightversie kunnen maken. Het doel is om de ingrediënten te verminderen die ervoor zorgen dat je aan kunt komt. Tegelijkertijd willen we de lekkere smaak van de hummus niet aantasten.
We geven je hier het recept om onze lightversie van hummus van kikkererwten te maken.
Ingrediënten (voor 3 tot 4 personen)
- Het sap van een halve citroen
- 1 theelepel zout (5 g)
- 1/4 kop warm water (50 ml)
- 2 eetlepels tahin (30 g)
- 2 knoflookteentjes
- olijfolie (de nodige hoeveelheid)
- 2 1/2 koppen gekookte kikkererwten (500 g)
- 1 theelepel gemalen komijn (5 g)
- 2 eetlepels olijfolie (30 ml)
- Garnering: fijngesneden peterselie of zoete peperpoeder
- Je kan het eventueel ook kruiden met karwij en koriander.
Bereiding
- Het eerste wat je moet doen, is de gekookte kikkererwten in een kom met warm water gieten. Belangrijk is dat het water de kikkererwten volledig bedekt. Laat de kikkererwten dan gedurende minstens 1 uur in het water staan zodat de schil afvalt.
- Na deze tijd beginnen we met de hummus te maken. Om dit te doen zeef je de kikkererwten om de afgevallen schil te verwijderen. Gooi bijna al het water weg (bewaar een beetje).
- Daarna pureer je de kikkererwten met behulp van een staafmixer. Pureer ook de knoflookteentjes.
- Pers dan een halve citroen en voeg het sap toe aan de kikkererwten (de citroen hoeft niet erg groot te zijn).
- Doe alle ingrediënten samen in de kom. Mix ze nu opnieuw op middelmatige snelheid. Terwijl je dit doet, voeg je gewoon een beetje olijfolie toe.
- Zodra het klaar is, proef je van de hummus. Voeg dan indien nodig wat meer kruiden toe.
- Garneer het gerecht en dien het op.
Hoe maak je tahin?
Ingrediënten
- 1 snufje zout
- 2 eetlepels sesamzaden (30 g)
- 1 eetlepel water (15 ml)
- 1 eetlepel olijfolie (15 ml)
Bereiding
- Spoel eerst de sesamzaden met water. Het is heel belangrijk dat je ze daarna goed laat uitdruipen.
- Als de sesamzaden niet geroosterd zijn, dan moet je ze in een bakpan roosteren op een hoog vuur. Dat is om een intensere smaak te verkrijgen.
- Doe de zaden in een kom. Voeg dan de olijfolie, het water en het snufje zout toe. Klop daarna alles op. Herhaal deze procedure tot de zaden een gladde pasta vormen.
We vinden het de moeite waard te vermelden dat de olijfolie het geheim van deze bereiding is. Hoe minder olijfolie je immers gebruikt, hoe beter.
Om de hummus vers te houden moet je het in de koelkast bewaren (tot 3 dagen houdbaar). Aangezien het geen conserveermiddelen bevat, zal het na die tijdsduur niet meer goed zijn.
Je kan de hummus pittiger maken door 2 of 3 eetlepels scherpe peperpoeder of cayennepeper toe te voegen. Sommige mensen doen zelfs een snufje zwarte peper bij de hummus om de smaak te versterken.
Dit hangt echter volledig af van jouw persoonlijke smaak en de resultaten die je wilt bereiken.
Hummus van kikkererwten is echt een gezonde en lekkere snack die je op elk moment van de dag kan eten. Je moet het absoluut eens thuis zelf maken. Laat je smaakpapillen genieten.
Blijf ook oefenen want je recept zal op die manier steeds beter worden. Het is echt heerlijk!