Heerlijk recept voor ambachtelijk brood

Brood is zonder twijfel een van de oudste voedingsmiddelen die de mens zelf is gaan bereiden. Het is vast en zeker al duizenden jaren een trouwe metgezel van een hele hoop mensen. In de loop der tijd is de bereiding van brood natuurlijk geperfectioneerd. Hierdoor is het ook steeds makkelijker geworden om je eigen brood te maken, ongeacht het soort brood dat je wilt bereiden, zoals in het geval van ambachtelijk brood.


Natuurlijk zijn er verschillende recepten voor ambachtelijk brood, volgens de traditie van een bepaald gebied of de persoonlijke voorkeuren van elke persoon. Het recept voor ambachtelijk brood dat we in dit artikel delen, zal echter ook dienen als basis voor andere, soortgelijke broden.

Voordat we ingaan op de details van de ingrediënten en de bereidingswijze van ambachtelijk brood, zullen we even kort kijken naar de bestanddelen en de voedingsstoffen en bijdragen die dit brood levert. 

Wat brood betreft, moeten we rekening houden met de ingrediënten waarvan het is gemaakt. In het algemeen zijn tarwebloem, gist, zout en water de basisingrediënten voor het deeg, om later in de oven te worden afgebakken tot brood.

Je moet in gedachten houden dat er veel mythes over brood bestaan. De meest voorkomende overtuiging met betrekking tot brood, is dat ‘het alleen koolhydraten bevat en dik maakt’.

Hoewel we natuurlijk niet kunnen ontkennen dat tarwebloem veel koolhydraten bevat, betekent dit niet noodzakelijk dat het negatief en contraproductief is voor het lichaam.

In feite zijn koolhydraten ook noodzakelijk (in meer of mindere mate, afhankelijk van ons metabolisme) voor het goed functioneren van het lichaam in het algemeen.


Tegelijkertijd moet je weten dat er geen enkel voedingsmiddel bestaat dat volledig bestaat uit koolhydraten. Zo zit voedsel nu eenmaal niet in elkaar. Daarom moet je heel voorzichtig zijn met mythes.

Dan is het nu hoog tijd om je te vertellen hoe je je eigen brood kunt maken en tevens om zo dicht mogelijk in de buurt van de objectieve realiteit van elke maaltijd te komen die we aanbevelen.

Hoe kun je zelf ambachtelijk brood maken?

De voedingswaarde van tarwebloem

Om te voorkomen dat je blindelings in valse mythes gelooft, moet je weten wat tarwebloem echt is en wat het voor je kan betekenen. Het is gebruikelijk om te lezen  dat ‘je tarwebloem het beste kunt vermijden’. Vaak hebben dit soort teksten echter de neiging om de ware informatie over bloem volledig te verdraaien of veranderen.


Tarwezemelen bevatten allerlei voedingsstoffen en probiotica. Kort door de bocht, zijn zemelen de elementen die bloem alsook andere soorten voedsel kwaliteitsvol maken.

Bovendien is tarwe de enige graansoort die optimaal is voor het maken van brood. Dat wil zeggen, de productie van ambachtelijk brood zou vrij onwaarschijnlijk zijn als er geen tarwe zou bestaan, of de uiteindelijke productie van geraffineerd tarwebloem (met of zonder gist).

Als je dan ook ergens voorzichtig mee zou moeten zijn, dan zijn het altijd de porties die je consumeert. 200 gram brood vormt geen gevaar voor je gewicht, mits je een gezonde levensstijl hebt en een uitgebalanceerd dieet aanhoudt. Als dit echter niet het geval is, en je tamelijk slechte eetgewoonten hebt, dan is brood misschien niet de beste optie voor jou.

Nu we de menigen over de ingrediënten die ambachtelijk brood bevat hebben opgehelderd, is het tijd om je te laten zien hoe je zelf thuis je eigen ambachtelijke brood kunt maken.

Ingrediënten

  • 4 kopjes tarwebloem, zonder gist (400 g)
  • 1 eetlepel gist voor bloem (25 g)
  • 10 kopjes lauwwarm water (850 ml)
  • 1 eetlepel zout (25 g)

Bereidingswijze

  • Pak er om te beginnen een grote, bij voorkeur diepe, kom bij, zodat alle ingrediënten erin passen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden.
  • Doe alle droge ingrediënten in de kom. Dat wil zeggen, de bloem, het zout en de gist, en zorg ervoor dat je er een kuiltje in maakt waar je vervolgens het water in kunt gieten.
  • Nadat je de vorige stap effectief heeft voltooid, giet je het water in het kuiltje en gebruik je een vork om erin te roeren.
  • Je kunt hiervoor ook een plastic lepel gebruiken om klontjes te voorkomen. Het geheim is om ervoor te zorgen dat je deeg glad is.
  • Gooi de inhoud van de kom vervolgens op je aanrecht om het te kneden tot een deeg. Voor deze stap is het belangrijk om kracht te gebruiken.
  • Kneed het deeg met je handen, zodat het glad, elastisch en vrij van klontjes wordt.
  • Het resultaat hoort een elastische maar stevige massa te zijn.
  • Op dit punt maak je er een langwerpige vorm van, die karakteristiek is voor ambachtelijk brood.
  • Bak het brood ongeveer 25 minuten op 120 ºC.
  • Haal het brood na 25 minuten uit de oven, laat het een beetje afkoelen op kamertemperatuur en voilà, genieten maar!