Waarom baby’s het beste bij hun moeder slapen

De reden waarom baby’s het beste bij hun moeder slapen, is iets dat veel jonge moeders zich afvragen. “Waarom slaapt mijn baby alleen bij mij?” wordt er gevraagd met tranen in hun ogen van de vermoeidheid na verscheidene nachten zonder voldoende slaap.

Het antwoord is simpel. Het is een natuurlijk proces dat ervoor zorgt dat  baby’s beter slapen als ze dicht bij hun moeder zijn. Nadat ze negen maanden lang veilig in haar buik zaten, vielen ze in slaap en werden ze wakker met de hartslag van hun moeder. En dan denken we dat het na de geboorte anders zou zijn?


Het is normaal dat baby’s dicht bij hun moeders beter slapen

Baby’s hebben lichamelijk contact nodig en zoeken dat om zich kalm en beschermd te voelen, net als toen ze nog in de baarmoeder zaten. Ze hebben het nodig terwijl ze wakker zijn, als ze in slaap vallen. Maar ook als ze slapen en daarna weer wakker worden.

Zo was het tijdens de zwangerschap en dat blijft het ook nog een tijdje zo. Ten eerste omdat baby’s moeten wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Hun slaappatroon zal niet regelmatig worden tot ze 5 of 6 jaar oud zijn.

Sommige ouders zijn echter van mening dat ze vanaf hun geboorte in hun eigen bedje of kamer moeten slapen. Andere ouders zetten de wieg 4 of 5 maanden in hun slaapkamer, maar niet langer.

Helaas zal dit niet helpen om te slapen. Dat komt omdat baby’s het beste dicht bij hun moeder slapen, want dat is het enige dat ze kennen.

Samen slapen is een mogelijkheid

Vaak zijn jonge moeders bezorgd over het in slaap krijgen van de baby. Ze zijn naarstig op zoek zijn naar ‘magische recepten’ om ze langer te laten slapen of om ze weer in slaap te krijgen nadat ze wakker zijn geworden.

Ondertussen zien ze één van de makkelijkste oplossingen over het hoofd: samen slapen. Al generaties lang en in vele culturen slapen kinderen bij hun ouders, en hun ouders ook bij hun grootouders.


Soms sliepen ze in dezelfde kamer, of gewoon in hetzelfde bed. Dat wordt nog steeds veel gedaan door ouders, ongeacht de sociale klasse, culturele gebruiken of land van herkomst.

Tussen 1980 en 1990 werden de theorie van Ferber en Lozoff bekend. Veel artsen psychiaters en specialisten steunden het idee om je baby alleen te laten slapen, maar ze vergaten dat baby’s zich net als zoogdieren gedragen.

Zoals elk wezen dat borstvoeding krijgt van zijn moeder, vallen baby’s alleen in slaap als ze dicht bij hun moeder zijn. Tijdens de borstvoeding worden ze een beetje gewiegd en horen ze de hartslag van de moeder, ruiken hun moeder, en vallen daardoor in slaap.

Dicht bij moeder slapen

Veel mensen wijten de slaapproblemen van een baby aan de ouders. Men beweert dat de activiteiten van de ouders de baby wakker houden. Dat is echter niet het geval.

Zwangere vrouwen doen van alles, zoals:

  • Wandelen
  • Trappen op en aflopen
  • Autorijden
  • Dansen
  • Vrijen
  • Sporten

Zelfs als de zwangere vrouw volkomen rust moeten houden, voelt en hoort de baby zijn moeder. Al die bewegingen en geluiden zijn rondom de baby als ze in de baarmoeder slapen, wat helemaal niet lijkt op het alleen in een wieg slapen in een stille kamer.

Het is natuurlijk

Er zijn baby’s die alleen in slaap vallen als ze dicht bij hun moeder zijn, omdat het natuurlijk is. Veel ouders willen ze toch alleen in hun wiegjes leggen. Om te voorkomen dat ze huilen en slecht slapen – net als jij en je partner – kun je het jezelf makkelijk maken door je baby dicht bij je te houden.

Hoewel velen van ons niet met onze ouders of grootouders op een kamer sliepen, kunnen wij ervoor kiezen het anders te doen. Het is tijd om ons hart te vertrouwen en te doen wat onze baby wil.