De beste manier om een baby te leren de nacht door te slapen, is door samen te slapen. Dit is inderdaad een omstreden idee. Er zijn evenveel voor- als tegenstanders. Toch slapen steeds meer gezinnen samen met hun baby’s.
In landen als het Verenigd Koninkrijk, Zweden, China en Japan is het gebruikelijk. In Spaanssprekende landen bijvoorbeeld slapen sommige mensen samen met hun baby terwijl het voor anderen een taboe is.
Nu hebben mensen het vaak over hoe ze baby’s kunnen leren om alleen te slapen. Ze maken zich dus ook zorgen over hoe ze hen kunnen leren de nacht door te slapen. Dit klinkt net alsof slapen niet voor alle mensen iets natuurlijk is.
Is het mogelijk een baby te leren om de nacht door te slapen?
Om jouw baby de nacht door te leren slapen bestaan er specifieke methoden. Voorbeelden zijn de Ferber-methode en de Estivill-methode. Deze technieken doen echt wat ze beweren te doen. Ze leren baby’s alleen slapen zonder dat hun moeder in de nabijheid is.
Het doel van deze methodologieën is een baby leren om alleen te slapen in een andere kamer dan in die van de moeder. Dit is een rustige ruimte die totaal niet lijkt op de warme gezellige omgeving van de baarmoeder.
Vele kinderartsen adviseren aan mensen die voor de eerste keer ouders geworden zijn om de eerder genoemde methodes te gebruiken. Ouders stellen een baby ’s avonds dus vaak bloot aan stress en dat terwijl samen slapen overeen met de slaapcycli van baby’s. Het beantwoordt ook beter aan hun behoeften.
Voor baby’s zijn de technieken voor slaaptraining stressvol. Ze huilen omdat ze dichtbij hun moeder willen zijn. Zij wijst echter zijn vraag om vastgehouden te worden af. Baby’s blijven dan huilen en vallen alleen van uitputting in slaap.
Waarom is samen slapen natuurlijker?
Een groot deel van de 40 weken in de baarmoeder brengt een baby slapend door. Baby’s weten dus hoe zij moeten slapen. Er is geen reden om het hen te leren. Ze hebben het al geleerd en kunnen dat al in een bewegende, lawaaierige omgeving.
De moeder deed van alles tijdens de zwangerschap. Zij:
- liep
- trainde
- ging de trappen op en af
- reed met de auto
- et cetera
Al die tijd sliep de baby. Ze hoorde haar moeder praten en luisterde naar haar bloedcirculatie, vertering, ademhaling … Toch bleef ze slapen.
Men beschouwt samen slapen als de beste manier om baby’s gelukkig te houden. Toch kiezen vele moeders ervoor om een wieg in een aparte kamer te plaatsen.
De baby’s van zoogdieren slapen altijd samen met hun moeders. Menselijk wezens worden verondersteld de meest rationele soort te zijn. Toch zijn zij de enige soort die de nakomelingen afzondert nog voor ze klaar zijn om onafhankelijk te zijn. Een tegenstrijdigheid, toch?
Is samen slapen gevaarlijk voor baby’s?
Over samen slapen met je baby en baby’s laten ‘uithuilen’ bestaan allerlei soorten mythes.
- De ene mythe beweert dat ouders hun baby verwennen als ze elke keer dat de baby huilt, aan komen rennen.
- Een andere mythe is dat ze de baby kunnen ‘pletten’ als ze met hem samen slapen.
In landen als Japan en China slapen baby’s samen met hun ouders tot ze 5 of 6 jaar oud zijn. Ze stellen zichzelf geen vragen over hoe ze hun baby moeten leren slapen. Bovendien slapen ze ook niet in aparte kamers.
Landen als het Verenigd Koninkrijk en Zweden passen samen slapen ook toe. In deze landen komt wiegendood eigenlijk heel zelden voor. Het is precies het tegenovergestelde. Wiegendood komt vaker voor bij baby’s die apart van hun ouders slapen.
Wat is de mening van deskundigen?
Margo Sunderland
Margo Sunderland is kinderpsycholoog. In haar boek The Science of Parenting stelt zij dat samen slapen goed is voor kinderen. Het helpt hen om op te groeien tot gezonde, evenwichtige volwassenen.
Sunderland is directeur van het Centre for Child Mental Health in Londen. Ze heeft meer dan 20 boeken gepubliceerd.
Slaaptraining of een baby dwingen om enkele weken na de geboorte alleen te slapen lokt volgens Sunderland de vrijmaking van stresshormonen uit.
Zij zegt dat samen slapen daarentegen de beste keuze is tot de leeftijd van 5 jaar oud. De reden is dat kinderen tot die leeftijd (en soms langer) verlatingsangst ervaren.
Nils Bergman
Nils Bergman is kinderarts en neonatoloog. Hij is ook de ontwerper van de methode met de naam Kangaroo-zorg voor vroeggeboren baby’s. Bergman is het eens met Sunderland. Zijn theorie is dat een baby huid-op-huid contact met de moeder nodig heeft.
Wanneer de baby gescheiden wordt van de moeder dan wekt dit negatieve emoties op. Het maakt ook hormonen vrij die schadelijk zijn voor de hersenen van de baby. Volgens Bergman moeten moeders minstens gedurende de drie eerste levensjaren van het kind samen slapen met hun kind.
Wat zijn de voordelen van samen slapen?
- Een baby zal zich veiliger en meer beschermd voelen. Wanneer de baby in het holst van de nacht huilt, dan is zijn moeder dichtbij. Zij kan hem de troost bieden die hij nodig heeft. Bovendien helpt ze hem om opnieuw in slaap te vallen.
- Zowel de moeder als het kind zullen beter slapen. Een baby zal tijdens de nacht meerdere keren wakker worden. Als hij in dezelfde kamer slaapt als de moeder, dan zal hij haar dichtbij voelen. Hij zal dan ook gemakkelijker in slaap vallen.
- Er is geen gevaar dat de ouders hun baby zullen pletten. Ze zullen zich daarentegen bewuster zijn van de behoeften van hun kind. Ze kunnen ook oplettender zijn.
- Als de baby gevoed moet worden, hoeft de moeder niet op te staan en naar zijn kamer te gaan. De baby kan dus onmiddellijk gevoed worden.
- Het huilen tijdens de nacht zal bijna verdwijnen. De stressniveaus bij de baby zullen immers lager zijn. De baby zal zich in het algemeen gelukkiger voelen. Iedereen in het huis zal dus beter slapen.
- Bovendien laat samen slapen ook werkende moeders kwaliteitsvolle tijd met hun baby doorbrengen en een band smeden. Wanneer werkende moeders thuiskomen, dan reiken hun baby’s wanhopig naar hen. Wanneer ze hun baby voeden, dan wil de baby niet loslaten. Samen slapen verschaft deze moeders tijd om een band te vormen.
Tot slot nog enkele aanbevelingen
Samen slapen als een gezin is iets mooi. Het is dus de moeite waard om het te proberen! Probeer het eens vóór je jouw kind aan stress blootstelt omdat het helemaal alleen in een kamer moet slapen.
Je kan erop vertrouwen dat al jouw beschermende instincten actief zullen zijn als je samen slaapt. Dit is uiteraard niet van toepassing in gevallen van alcohol- of druggebruik. In deze situaties kunnen de ouders immers het bewustzijn verliezen en hun kind pijn doen.
Als je kiest voor samen slapen, dan zal je er zijn om jouw baby de nodige veiligheid te geven. Je zal hem de liefde geven die hij nodig heeft om gezond en gelukkig op te groeien. Het is ook de beste manier om ervoor te zorgen dat de hersenen van de baby zich tot hun volle potentieel ontwikkelen.