Proberen jij en je partner zwanger te worden? Heb je tot nu toe nog geen geluk gehad? Onthoud dan goed dat dit in veel gevallen normaal is. Voordat je de hoop opgeeft, is het dus belangrijk om te begrijpen dat er meerdere redenen zijn dat het op dit moment niet lukt. In dit artikel noemen we zeven redenen voor onvruchtbaarheid bij vrouwen.
Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze redenen, zodat je er op een goede manier naar kunt handelen. Sommige van deze zeven redenen voor onvruchtbaarheid bij vrouwen zijn makkelijk te bestrijden. Anderen vereisen misschien een medische behandeling.
Zeven redenen voor onvruchtbaarheid bij vrouwen
1. Eisprong-problemen
Eisprong-problemen komen voor wanneer je eitjes niet rijpen in de eierstokken. Ze zouden ook voor kunnen komen als je eierstokken geen rijpe eitjes kunnen vrijlaten.
Dit probleem is een van de grootste redenen voor onvruchtbaarheid bij vrouwen. Sommige van de symptomen zijn:
- Onregelmatige menstruatie.
- Matig of veel bloedverlies tijdens de ongesteldheid.
- Weinig tot geen menstruatiesymptomen voor de ongesteldheid.
Om dit probleem op te lossen, wordt meestal bepaalde medicatie voorgeschreven. Ieder lichaam is anders, dus kun je het beste een afspraak maken bij de dokter. De dokter kan jouw toestand evalueren en de juiste medicatie voorschrijven.
Het is vooral belangrijk om te blijven hopen. Als je medicatie niet werkt, vraag de arts dan of de dosering aangepast kan worden of dat je een ander medicijn kunt proberen. Het kan zijn dat jouw lichaam tijd nodig heeft om aan deze veranderingen te wennen. Daarom zie je soms niet meteen resultaten.
2. Endometriose
Endometriose is een andere reden voor onvruchtbaarheid bij vrouwen. Dit is een goedaardig gezondheidsprobleem waar sommige vrouwen tijdens hun productieve leeftijd last van krijgen.
Deze ontsteking kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat organen verkleven. Deze adhesie is gemaakt van weefsel dat normaal gesproken binnen je eierstokken groeit. In het geval van endometriose groeit dit weefsel buiten de eierstokken.
Sommige vrouwen met endometriose hebben geen last van de symptomen. Ze leven zonder enige problemen te ervaren. Andere vrouwen hebben hier echter wel last van. Zij ervaren problemen zoals:
- hevige pijn en kramp tijdens de ongesteldheid.
- pijn tijdens seks.
- bloedverlies buiten ongesteldheid om.
- pijn in de bekken.
- hevig bloedverlies tijdens menstruatie.
Als je last hebt van deze problemen en nog geen afspraak hebt gemaakt bij de gynaecoloog? Dan is het een goed idee om routinematig op controle te gaan. De dokter kan je suggesties geven die je kunnen helpen als je zwanger probeert te worden. Daarnaast kan hij je vertellen hoe je deze problemen onder controle krijgt.
Als jij zelf geen last hebt van deze problemen, maar je moeder, oma, tantes of zussen wel, is het een goed idee om dat bij de gynaecoloog te melden.
3. Leeftijd
Je leeftijd kan een grote rol spelen als het aankomt op onvruchtbaarheid bij vrouwen. De kans om zwanger te worden neemt geleidelijk af naarmate je ouder wordt.
Helaas kun je deze factor niet bestrijden. Je lichaam is immers net een machine. Als het ouder wordt, zullen sommige processen veranderen.
- Als je gezond bent, ligt de beste leeftijd om zwanger te worden tussen de 22 en 35 jaar.
- In het geval van een chronische ziekte kan deze leeftijd wat anders zijn. Vraag je gynaecoloog of dit bij jou het geval is. Je gynaecoloog zou je kunnen vertellen dat vrouwen met diabetes vanaf hun 31ste meer problemen kunnen ervaren.
- Sommige vrouwen hebben echter geen moeite om zwanger te worden na hun 35ste.
4. Polycysteus ovariumsyndroom
Een kwart van alle gevallen van onvruchtbaarheid bij vrouwen komt door onevenwichtigheid in vrouwelijke geslachtshormonen. Ze kunnen voor veranderingen in je menstruatiecyclus en cysten op je eierstokken zorgen.
De kleine follikels in de eierstokken ontwikkelen zich niet genoeg om te kunnen rijpen. Dit voorkomt het vrijgeven van de eitjes. De meestvoorkomende symptomen van dit probleem zijn:
- onregelmatige ongesteldheid
- overmatige haargroei
- acne
- obesitas
Als je last hebt van dit probleem, is het belangrijk om een afspraak te maken met de dokter. Hij kan je hormonen testen en andere routinematige onderzoeken uitvoeren. Hij kan je daarnaast wat veranderingen in je levensstijl aanraden.
5. Je immuunsysteem valt sperma aan
Je immuunsysteem zou één van de redenen voor onvruchtbaarheid bij vrouwen kunnen zijn. Het meest voorkomende probleem zijn antilichamen die jouw eierstokweefsel aanvallen. Hoewel dit je tegenwerkt als je zwanger probeert te worden, betekent het wel dat je lichaam erg gezond is.
Er zijn verschillende manieren waarop je dit probleem op zou kunnen lossen. Het heeft alles te maken met de kracht van je antilichamen. Alleen de dokter kan je de beste methoden aanraden.
6. Beschadigingen van de eileiders
Je eileiders fungeren normaal gesproken als een soort vishengel. Ze grijpen het vrijgelaten eitje tijdens de eisprong, transporteren sperma naar het eitje en leiden het bevruchte ei naar de baarmoeder.
Als je eileiders beschadigd raken, kan dat ervoor zorgen dat het bevruchte ei niet in de baarmoeder terechtkomt.
Deze beschadiging kan ontstaan door:
- ontstekingen
- seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) als chlamydia en gonorroe
- sommige operaties aan de bekken
- veranderingen door een geboorte
Deze beschadigingen kunnen niet alleen een reden zijn voor onvruchtbaarheid bij vrouwen. Ze kunnen ook de oorzaak zijn van buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Zoals de naam aanduidt, zijn dit zwangerschappen die buiten de baarmoeder plaatsvinden. In sommige gevallen vindt de zwangerschap dan binnen de eileiders plaats. Deze bevruchting is niet levensvatbaar en kan gevaar opleveren voor de moeder.
7. Niet genoeg seks op het juiste moment
Als we de medische redenen voor onvruchtbaarheid bij vrouwen aan de kant zetten, kunnen we ook kijken naar onze seksuele relaties. Het kan namelijk zo zijn dat jij en je partner niet op het juiste moment seks hebben.
Het is belangrijk om te onthouden dat je niet iedere dag van de maand vruchtbaar bent. Als je niet precies weet wat de beste tijd voor seks is, maak dan een afspraak met de dokter.