4 redenen waarom laat naar bed gaan slecht is voor kinderen

Een goede kwaliteit slaap is niet minder belangrijk dan goede voeding voor de algemene ontwikkeling van kinderen. Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt denken veel mensen geen seconde na over de slaapschema’s en het laat naar bed gaan van hun kinderen. 

Onze moderne levensstijl heeft dit erg beïnvloed. Mensen slapen minder en minder vanwege het overvolle programma. Het feit dat ouders zo druk zijn met werken, kinderen zoveel schoolactiviteiten hebben en dat niemand de ogen van de elektronische apparaten kan afhouden speelt mee.


Het meest zorgwekkende is dat velen zich niet bewust zijn van de gevolgen van laat naar bed gaan. Hoewel het overslaan van dutjes of laat naar bed gaan onschuldig lijkt, hebben deze dingen  in werkelijkheid negatieve effecten waar je je hele leven last van kunt hebben.

Waarom is dit zo slecht? Wat kun je doen om het te veranderen?

Aangezien niet veel ouders hier aandacht aan besteden hebben we besloten de belangrijkste risico’s en enkele tips te delen om je te helpen de slaapgewoonten van je kind te veranderen.

Waarom is het belangrijk dat je kind goed slaapt?

Voordat we in gaan op de gevolgen van laat naar bed gaan is het belangrijk om te onthouden waarom kinderen goed moeten slapen. Hoewel sommige kleintjes weigeren vroeg naar bed te gaan, is deze gewoonte belangrijker dan het lijkt.

Een goede nachtrust is een van de beste manieren om energie op te wekken. Door te slapen wordt de ‘batterij’ van de hersenen opgeladen, zodat je gedurende de dag een optimale mentale prestatie kunt leveren. Daarom zal het brein van het kind alert en kalm zijn na een goede nachtrust.

Aan de andere kant heeft slaap ook invloed op lichamelijke vermogens. Als je uitrust ontdoen de spieren zich van de stress van die dag en zijn er zo klaar voor om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Dit is uiteraard de sleutel voor de school- en sportactiviteiten van je kind.

Wat betekent gezonde slaap?

Een gezonde slaap voor kinderen betekent niet alleen vroeg naar bed gaan, maar ook:

  • Voldoende slaap krijgen (niet minder dan 10 uur per nacht).
  • Ononderbroken slapen.
  • Genoeg dutjes doen.
  • Een slaapschema dat synchroon loopt met de circadiane ritmes van het kind (interne biologische klok).

Als een van bovenstaande dingen in de war is kan dit symptomen van slaapgebrek veroorzaken. Het goede nieuws is dat er verschillende gewoonten zijn die kunnen helpen alles op het goede spoor te houden.

Redenen waarom laat naar bed gaan slecht is voor kinderen

Een van de moeilijkste dingen voor ouders is om hun kinderen vroeg naar bed te laten gaan. Met zoveel afleiding willen kinderen gewoon niet naar bed.


Maar als dit probleem niet wordt aangepakt kan dit hun ontwikkeling en groei schaden. Hoewel het misschien niet relevant lijkt kan een slechte nachtrust de oorzaak zijn van veel toekomstige problemen.

1. Het veroorzaakt concentratieproblemen

Een slechte slaapkwaliteit heeft een negatief effect op de geestelijke gezondheid van het kind. Door niet genoeg te slapen wordt het kind mentaal minder alert en kan het zich niet concentreren op zijn activiteiten.

Een slechte nachtrust is de meest voorkomende oorzaak van een gebrek aan concentratie in de klas. Ook kan het kind er minder actief en zelfs luier door worden.

2. Het veroorzaakt slaperigheid

Laat gaan slapen kan de reden zijn dat kinderen overdag last hebben van slaperigheid. Door niet genoeg te slapen (minder dan 10 of 12 uur, afhankelijk van hun leeftijd) kunnen ze zich de hele dag moe en slaperig voelen.

3. Het kind voelt zich vermoeid

Slaperigheid gaat hand in hand met vermoeidheid. In tegenstelling tot wat sommigen denken hebben niet alleen volwassenen hier last van. Kinderen kunnen ook last hebben van zwakte en vermoeidheid als gevolg van slechte slaap.

Ze kunnen ook in een ‘hyper-alerte’ toestand raken wat nog meer lastige slaapstoornissen kan veroorzaken. Dit komt omdat in deze toestand de afscheiding van hormonen zoals adrenaline verhoogt. Deze houden de hersenen wakker.

4. Het risico op obesitas neemt er door toe

Slechte slaappatronen kunnen het risico op obesitas bij kinderen verhogen. Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek dat gegevens verzamelde van 29 onderzoeken in 16 landen.

Dit onderzoek stelt dat laat naar bed gaan of onderbroken slaap een risicofactor kan zijn voor obesitas.

Hoe kun je de slaapgewoonten van je kind verbeteren?

Ouders moeten begrijpen dat kinderen hun slaapproblemen niet zomaar ontgroeien en ze dus hun hulp nodig hebben om het op te lossen. Om dit te doen moet je hun slaappatroon in de gaten gaan houden. Onthoud daarbij dat ze tussen 19.30 en 20.30 uur naar bed moeten gaan.

De hele familie moet bij dit proces betrokken worden. Het is makkelijker voor het kind om te begrijpen dat ze moeten rusten als ze zien dat hun ouders en broers en zussen ook genoeg slaap krijgen.

Om ervoor te zorgen dat hun slaap ononderbroken is zouden ze ook moeten slapen in kamers zonder afleiding zoals tv’s, computers of tablets.