Voor de eerste keer mama? Dit zijn vier fouten die je moet vermijden

Wat beangstigt nieuwe mama’s? Mama worden is een onvergetelijke ervaring. Want de zwangerschap is een periode vol unieke gevoelens. Maar als je voor de eerste keer mama wordt, dan zit je hoofd waarschijnlijk vol vragen en twijfels.


Je bent voor de eerste keer mama geworden. Hoe goed je ook voorbereid bent, toch bestaat de kans dat je enkele dingen over het hoofd ziet.

  • “Heeft de baby honger?”
  • “Wanneer moet ik hem een bad geven?” 
  • “Hoe vaak moet ik hem voeden?” 

Dit zijn enkele van de meest voorkomende vragen die vrouwen die voor de eerste keer mama worden zich stellen. Blijf gewoon kalm en lees verder.

Word je voor de eerste keer mama, maak je dan geen zorgen. Dit is voor jou en je familie een leerfase. Met vallen en opstaan zal je leren hoe je jouw baby moet begrijpen.

Word je voor de eerste keer mama? Vermijd dan deze fouten!

Over het moederschap bestaan er in de wereld vele mythes die niet bewezen zijn. Dit kan ervoor zorgen dat nieuwe mama’s fouten maken die het aanpassingsproces van de baby en van het gezin belemmeren.

Een veel voorkomende fout is dat men een borstvoedingsschema opstelt. Vóór je dit doet, moet je weten dat je jouw baby de borst moet geven wanneer hij of zij vraagt om gevoed te worden. Dit kan inderdaad vervelend zijn. Maar op deze manier zorg je ervoor dat je baby zich altijd verzadigd en tevreden voelt.


Pasgeborenen zijn heel fijngevoelig en vatbaar voor bijna alles. Vermijd dus om je baby op een ruwe manier te behandelen zodat ze niet nog meer huilt. Een pasgeboren baby heeft bescherming nodig. Maar als nieuw mama hoef je dit niet te overdrijven. Pak je baby ook niet te stevig in. Want dit zorgt ervoor dat de baby zich niet op zijn gemak voelt, huilt en uitdroogt.

Het is mogelijk om vast te stellen of je baby het koud of warm heeft. Het enige wat je hoeft te doen is hem observeren en te voelen. Als de handen en voeten van je baby koud aanvoelen of een lila-achtige kleur hebben, dan heeft je baby het koud. Dan moet je hem of haar bedekken. Als je merkt dat je baby in de hals zweet en warm aanvoelt, dan kan je het beste enkele kledingstukken uitdoen.

1. Luisteren naar de meningen van anderen

Aangezien je voor de eerste keer mama wordt, zal iedereen aan je zijde staan en van je zwangerschap genieten. Ze zullen je ook proberen te helpen. Op dit speciale moment in je leven kunnen rekenen op je vrienden en familie is onbetaalbaar. Het is echt belangrijk dat je tijdens je zwangerschap veel gezelschap hebt. Maar het is mogelijk dat je overweldigd wordt. En dit is normaal.

  • “Doe nooit zijn sokjes uit.”
  • “Knip zijn haar wanneer hij drie maanden oud is”
  • “Je moet alles steriliseren.”

Vermijd om te veel aandacht te schenken aan deze meningen. Laat niet toe dat de tips van mensen je stres bezorgen maken. Ook al zijn sommige adviezen waar, andere zijn dat niet.


Heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt, raadpleeg dan iemand die op dit vlak gespecialiseerd is. Er is een enorme keuze aan diensten en begeleiders die je kunnen helpen. Je kan bijvoorbeeld hulp vragen aan een vroedvrouw. Ga op zoek naar mensen die jou tijdens deze heel belangrijke fase in je leven nuttige inzichten kunnen geven.

2. Niet naar je instincten luisteren

Zodra je je bewust bent dat er een baby in je lichaam groeit, ontwikkelen je hersenen hun eigen moederlijke intuïtie. Het moederschap zorgt ervoor dat vrouwen in hun zuiverste en meest natuurlijke staat komen. Wees dus niet bang om enkele beslissingen te nemen zonder de steun van andere mensen.

Als je instincten je zeggen dat je iets moet doen, dan is de kans groot dat je gelijk hebt.

3. Je partner verwaarlozen

Je pasgeboren baby is een daad van liefde. De liefde die jij en je partner voor elkaar voelen. Jullie beiden moeten de vonk tussen jullie levendig houden. Behandel elkaar goed en luister naar elkaar. Je baby zal al deze liefde en rust voelen en zich op zijn gemak voelen.

Wanneer jullie uiteindelijk gewend raken aan het ouderschap en aan de routine van je baby dan moet je afspraakjes en uitstapjes plannen. Hou jullie liefde levendig. Je moet ook zorgen dat je relatie gebaseerd is op respect, verdraagzaamheid en eerlijkheid.

4. Niet toelaten dat de papa meedoet of helpt

De eerste dagen in het leven van je kind kunnen je volkomen uitputten. Je zal je zelfs nog meer gestrest voelen omdat je voor de eerste keer mama bent. Je kan rekenen op de steun van een specialist die je vertrouwt. Maar je moet ook onthouden dat je partner je beter kent dan wie dan ook. Hij zal net als jij opgewonden zijn. Ook hij zal zijn rol als vader willen vervullen.

Toon hem hoe hij met geduld bepaalde taken kan uitvoeren. Leer hem hoe hij de baby moet vasthouden en hoe hij de luier moet verschonen. Dit zijn namelijk gedenkwaardige momenten. Ze zullen ongetwijfeld een glimlach op je gezicht toveren. Laat hem ook altijd weten dat jij er bent om hem te helpen. Jullie beiden zijn aan het leren.

Tot besluit

Word je voor de eerste keer mama dan mag je niet vergeten om geduldig te zijn. Dit moet jouw mantra zijn. Leer elke dag nieuwe dingen. Onthoud de dingen die voor jou werken. Laat je partner je altijd helpen. Vermijd stressvolle of ongemakkelijke situaties zodat die het humeur van je baby niet beïnvloeden. Je moet ook wat tijd alleen doorbrengen en wat tijd aan je partner en je vrienden besteden. Dit zijn de dingen die je gelukkig maken.