6 oefeningen die kinderen met taalproblemen zullen helpen

Kinderen met taalproblemen moeten hulp krijgen van een specialist en van hun ouders. Dat is de enige manier om na verloop van tijd te ontwikkelen en verbeteren.

Laat een kind in je omgeving niet gepest worden om zijn of haar taalvaardigheid.


Allereerst is het belangrijk erop te wijzen dat een vertraging in de taalontwikkeling bij kinderen geen problemen in andere aspecten van hun ontwikkeling impliceert.

Het feit dat een kind moeite heeft met praten maakt hem of haar niet meer of minder intelligent of onbekwaam. De problemen bij kinderen met taalproblemen komen meestal alleen tijdens de kindertijd voor.

Hoewel het misschien moeilijk te geloven is, kunnen adolescenten en volwassenen met een uitstekende spreekvaardigheid ook een taalstoornis gehad hebben als ze klein waren. Het beperkte hun ontwikkeling echter niet en weerhield hen er niet van om een volledig normaal volwassen leven te hebben.

De sleutel tot succes is weten hoe je kinderen met taalproblemen moet helpen.

Welke oefeningen kunnen kinderen met taalproblemen helpen?

1. Kaartjes

Allereerst kunnen kaartjes, die verwijzen naar klanken, kinderen echt helpen om elke lettergreep correct uit te spreken.


  • De beste manier om dit te doen is om van deze oefening een spel te maken en je kind te belonen wanneer ze elk geluid correct uit spreken.

2. Spiegeloefeningen

Vervolgens zijn spiegeloefeningen erg handig voor kinderen die problemen hebben met het uitspreken van woorden en bepaalde klanken. De spiegel helpt hen om te leren op de juiste manier hun mond te bewegen en de klanken voor elk woord te maken.

3. Herhaling

Woorden geregeld herhalen is één van de meest effectieve oefeningen om kinderen met taalproblemen te helpen.

  • De herhalingen moeten echter langzaam gebeuren.
  • Op die manier kan het kind er naar luisteren en alle fonemen horen.

4. Praat met je kinderen

Ouders en andere gezinsleden moeten geregeld communiceren met kinderen die een taalachterstand hebben. Dit bevordert de verbale communicatie. Op die manier stel je het kind in staat nieuwe woorden te horen, te leren en op een correcte manier te communiceren.

5. Verbeter hun uitspraak

Om de spreekvaardigheid van kleine kinderen te verbeteren is het ’t beste om ze alleen te geven waar ze om vragen als ze het juiste woord gebruiken. Doe dit dus niet als ze hun toevlucht nemen tot handgebaren. Dit zal je kind motiveren om manieren te vinden om taal te gebruiken om op die manier te krijgen wat ze willen.

6. Voorlezen

Daarnaast is lezen een geschikt hulpmiddel om de taalvaardigheid van kinderen te verbeteren. Door te lezen ontwikkelen ze namelijk een grotere woordenschat. Ook leren ze zinnen beter te structureren en woorden uit te spreken die ze moeilijk vinden. Verhalen helpen bovendien ook om hun creativiteit en verbeeldingskracht te stimuleren.

Hoe worden taalproblemen vastgesteld?

Eén van de grootste uitdagingen waarmee ouders geconfronteerd worden is bepalen of hun kinderen effectief taalproblemen hebben en of ze de steun van een specialist nodig hebben. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat elk kind zijn of haar eigen variaties heeft in het proces van spraakontwikkeling.

Enkele van de situaties die je kunnen helpen bij het identificeren of een kind taalproblemen heeft zijn onder andere:

  • Indien een kind van 18 maanden nog geen enkel woord heeft gezegd, niet naar objecten wijst en geen interesse of intentie toont om te communiceren.
  • Als een kind van 18 maanden geen eenvoudige instructies begrijpt van maximaal 3 woorden.
  • Wanneer een kind van 2 jaar enkel herhaalt wat het hoort en je niet kunt begrijpen wat het zegt.
  • Als een kind van 3 jaar geen meervouden vormt of voornaamwoorden gebruikt.
  • Indien een kind van 4 jaar medeklinkers incorrect uitspreekt, nasale geluiden maakt of geen werkwoorden vervoegt tijdens het spreken.

Aanbevelingen voor ouders van kinderen met taalproblemen

Allereerst moeten ouders in gedachten houden dat kinderen taal leren door imitatie en door te luisteren naar de mensen om hen heen. Om die reden is het belangrijk om veel met hen te praten. Doe dit met eenvoudige en duidelijke taal.

Tijdens het geven van borstvoeding is het belangrijk om tijd te besteden aan verbale communicatie met kinderen. Geloof het of niet, het is de beste tijd om hen gebarentaal te leren en de imitatie van geluiden en gebaren.

Ook moeten ouders, vanaf het moment dat de kinderen 6 maanden oud zijn, dagelijks aan hun kinderen voorlezen. Verhalen met afbeeldingen zijn ideaal om de taalontwikkeling te stimuleren.

Profiteer van de tijd samen met je kind, tijdens het nemen van het bad of het omkleden, om hen te laten praten en hun uitspraak te verbeteren. Dit zijn ideale situaties om voorwerpen, kledingstukken en delen van het lichaam te benoemen.

Ten slotte moeten ouders en andere mensen rondom de kinderen niet lachen om hun fouten. Het is vanzelfsprekend dat het bespotten aanzienlijke psycho-emotionele schade kan aanrichten bij kinderen met taalproblemen.