Het is een feit dat een zwangerschap op een oudere leeftijd bepaalde risico’s kan hebben. Hoewel vrouwen die kinderen krijgen na hun 35-jarige leeftijd gelukkig niet altijd dit soort problemen hebben. Maar in ernstige gevallen kunnen deze problemen zelfs de gezondheid van de moeder of de baby in gevaar brengen.
Daarom is het belangrijk om stil te staan bij deze risico’s. Zoals gezegd zijn die hoger bij een zwangerschap na je vijfendertigste.
Zwangerschap na je vijfendertigste
Uiteraard is het niet verboden om na die leeftijd zwanger te worden. Maar tijdens deze tijd zouden een aantal speciale voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden. De geneeskunde is tegenwoordig een stuk beter dan vroeger en over het algemeen veroorzaakt een zwangerschap geen zeldzame complicaties.
Een verminderde vruchtbaarheid
Over het algemeen vermindert de vruchtbaarheid van een vrouw na 30-jarige leeftijd. Daarom is het een beetje moeilijker om zwanger te worden op die leeftijd dan op jongere leeftijd. Dit kan gebeuren omdat de ovulatie minder frequent is.
Experts raden aan om contact op te nemen met een dokter als er na 6 maanden proberen nog steeds geen zwangerschap is. Het is interessant om te vermelden dat vrouwen tussen de leeftijd van 35 en 39 jaar een grotere kans op tweelingen hebben.
Gezondheidsproblemen op latere leeftijd
Als we graag zwanger willen worden, dan kunnen we het beste eerst contact opnemen met een dokter om een idee te krijgen over de gesteldheid van de gezondheid. Daarnaast hebben vrouwen die na de leeftijd van 35 zwanger worden een grotere kans op bepaalde ziektes. Denk daarbij aan ziektes zoals een hoge bloeddruk of diabetes.
Dit is door verscheidene onderzoeken bewezen, waarbij gefocust werd op het analyseren van bepaalde ziektes bij vrouwen die zwanger zijn en vervolgens naar de leeftijd te kijken.
Aandoeningen bij de baby
Er is nog iets waar een vrouw die na 35-jarige leeftijd zwanger wil worden rekening mee moet houden. Dat is dat er een vergroot risico vergeleken met jongere vrouwen is op de geboorte van een baby met een chromosomale stoornis, zoals het syndroom van Down. Uiteraard kan je altijd een prenatale test doen om vast te stellen of de foetus dit heeft.
Volgens onderzoeken is het risico op een baby met het syndroom van Down bij vrouwen van 35 jaar en ouder één op de 378.
Miskraam
Over het algemeen is het risico op een miskraam het grootst tijdens het eerste trimester. Uiteraard wordt de kans groter op latere leeftijd. Vrouwen tussen de leeftijd van 20-30 jaar hebben bijvoorbeeld een kans van 15% op een miskraam, waarbij rond de 40 jaar dit aantal stijgt naar 25%.
Dit gaat hand in hand met het feit dat vrouwen boven de 35 een grotere kans hebben op een foetus met een chromosomale complicatie, waardoor ze een grotere kans op een miskraam hebben.
Problemen tijdens de geboorte
Vrouwen die boven de 35 voor de eerste keer zwanger worden, hebben een grotere kans op complicaties tijdens de geboorte dan jongere vrouwen. In dit geval kan je foetale nood krijgen en een tweede verlengde periode van bevallingspijnen. Daarom is het begrijpelijk dat er een grotere kans op keizersneden is bij vrouwen boven de 35 jaar.