Iemand ontmoeten en een relatie beginnen is zo geweldig en op het eerste gezicht lijkt alles perfect. Naarmate de relatie vordert komen er echter kleine dingen aan het licht: houdingen en acties die mogelijk relaties kapotmaken.
In deze overgangsperiode kunnen er moeilijkheden ontstaan als je niet echt over dingen praat. Weten wat jullie beiden wel en niet leuk vinden en het vanaf het begin duidelijk maken, is de beste optie.
De meeste koppels begaan de fatale fout om niets te zeggen en daardoor wordt alles alleen maar erger. Je verbergt je ergernissen om een ruzie te voorkomen, maar je partner kan dat mogelijk opvatten alsof er niets aan de hand is. Daarom is het zo’n goed idee om uit te vinden wat de dingen zijn die mogelijk relaties kapotmaken, zodat je ze kunt vermijden.
7 meest voorkomende dingen die relaties kapotmaken
Hoewel er duizenden factoren zijn die tot een relatiebreuk kunnen leiden, zijn dit de meest voorkomende. Houd ze in gedachten, zodat je ze niet per ongeluk begaat!
1. Druk maken om wat anderen denken
Als je familie en vrienden te veel inbreng in de relatie hebben, kan dat een vergissing zijn die de relatie kapotmaakt. De eerste paar keer dat ze hun mening geven, accepteer je die mogelijk uit respect.
Het kan echter schade onder de oppervlakte veroorzaken, die na verloop van tijd ernstig kan worden. Ondertussen denken je vrienden mogelijk dat hun input over je relatie belangrijk is, net alsof ze er een onderdeel van uitmaken. Maar dat is niet het geval.
2. Destructieve kritiek
Harde, spottende kritiek kan het gevoel van eigenwaarde van een persoon echt schaden. Als je het met liefde en gevoel doet en de communicatielijnen open hebt, dan zal men ongetwijfeld blij zijn met je advies.
Als je het echter doet zonder dat ze erom vragen en met een neerbuigende stem, dan kan het één van de dingen worden die relaties kapotmaken. Het resultaat? De persoon die zich gekwetst voelt, zal zich waarschijnlijk isoleren om zichzelf te beschermen.
3. Te veel controle
Sommige mensen, zowel mannen als vrouwen, willen absoluut alles beheersen, ook hun relaties. Onevenredige jaloezie, de mobiele telefoon bekijken en je schema beheersen, zijn dingen die niemand leuk vindt. Ze leiden ook vaak tot leugens. Vertrouwen is essentieel en niet alleen met woorden.
4. Problemen negeren
Gewoon doorgaan en net doen alsof er niets aan de hand is terwijl je partner overweldigd wordt door een probleem, kan ook relaties kapotmaken. Familie- en financiële problemen moeten worden gedeeld.
Als je het bestaan ervan negeert, zal je partner het hele gewicht zelf moeten dragen en zal de woede toenemen omdat je niet helpt. Vervolgens komt er mogelijk een moment dat de relatie verbroken wordt, zelfs als de oorspronkelijke oorzaak al vergeten is.
5. Seks vergeten
Het kan ook schadelijk zijn wanneer één of beide leden van een huwelijk niet geïnteresseerd zijn in seks. Eerst accepteer je mogelijk de smoesjes, maar daarna komen de discussies. Een belangrijk onderdeel van serieuze relaties is seksuele intimiteit.
Het is immers het moment wanneer jullie op alle zintuigen samenkomen en de buitenwereld even vergeten. Als er geen seks is, maar één persoon dit wel wil, dan kan diegene de relatie mogelijk verbreken of het elders zoeken.
6. De kleine dingen zijn er niet meer
In het begin ben je attent en vergeet je nooit de verjaardagen, jubilea en Valentijnsdag. Het zijn tijden van liefde en romantische datums. Als je ziek bent, zorgt je partner voor je of helpt je in huis, zodat je kunt rusten.
Maar naarmate de jaren verstrijken, vergeten veel koppels deze ‘kleine dingen’. De vergeten persoon voelt zich vergeten en onbemind, wat ze mogelijk zullen delen. Dit leidt vaak tot problemen in veel relaties.
7. Niet voor jezelf zorgen
Er zijn mensen die stoppen met het verzorgen van henzelf en hun uiterlijk zodra ze een partner hebben. Ze komen veel aan, stoppen met sporten en vergeten dat er kappers bestaan. Het is niet ongewoon om ze de hele dag in pyjama’s door het huis te zien lopen.
Deze houdingen kunnen mogelijk relaties kapotmaken, omdat je iemand anders wordt. Waar is die strak geklede persoon met een geweldig kapsel van de eerste afspraakjes naartoe gegaan?
Mensen worden volwassen en veranderen terwijl ze opgroeien. Relaties moeten op dezelfde manier volwassen worden. De beste manier om volwassen te worden, is om de dingen die in eerste instantie hielpen om de relatie tot stand te brengen niet te vergeten.