Veel mensen zijn bang dat hun partner vreemdgaat. Zowel mannen als vrouwen hebben de angst bedrogen te worden door degene van wie ze houden. Maar wat zijn precies de tekenen van overspel?
Onzekerheid hierover is zelfs de voornaamste reden voor mensen om uit elkaar te gaan. Terwijl het ene koppel in staat is de twijfels te overwinnen, is het voor het andere stel reden genoeg om de relatie te beëindigen.
Ondanks de argwaan is het vaak lastig met zekerheid te weten of onze partner trouw is of niet. Er zijn echter wel degelijk bepaalde gedragingen en veranderingen die op ontrouw kunnen wijzen.
Is je partner de laatste tijd afstandelijk, of heb je het gevoel dat dingen anders zijn dan vroeger? Vertelt je geliefde wel dat hij of zij van je houdt, maar geeft hij je tegelijkertijd ook redenen om achterdochtig te zijn?
In dit artikel vertellen we je wat de duidelijkste tekenen van overspel zijn, om erachter te komen of je partner vreemdgaat.
Wat zijn de belangrijkste tekenen van overspel?
Er is geen genegenheid meer tussen jullie
Natuurlijk heeft sleur impact op alle relaties, maar in het geval van overspel, krijg de band die een stel bij elkaar houdt telkens opnieuw een klap. De genegenheid naar elkaar neemt dan af.
Enkele tekenen:
- Je partner is niet meer zo liefdevol naar jou toe als voorheen.
- Er is geen lichamelijk of seksueel contact meer.
- Je geliefde lijkt in gedachten mijlenver weg.
Deze situaties komen vaak voor als er net overspel is gepleegd. Als je gedachten namelijk bij een ander zijn, dan verdwijnt de lichamelijke en emotionele behoefte naar je eigen partner.
Je partner verzint smoesjes om alleen te kunnen zijn
Om een relatie te laten werken, heb je allebei af en toe tijd voor jezelf nodig. Het is volkomen normaal om even met je eigen vrienden weg te gaan, of wat tijd te reserveren voor jezelf.
Er is echter een probleem als je geliefde steeds vaker smoesjes verzint om alleen te kunnen zijn:
- overwerken
- spontane uitjes met vrienden
- zakenreizen
Doordat je partner bij die ander wil zijn, moet hij gaan liegen om zijn afwezigheid te verklaren.
Je geliefde gedraagt zich opeens anders
Als het je gaat opvallen dat je partner opeens nieuwe dingen gaat doen, kan er reden zijn voor argwaan. Voorbeelden van tekenen dat hij of zij vreemdgaat kunnen heel divers zijn:
- telefoontjes
- berichtjes
- een ‘spontaan’ uitje
Waarom moet je geliefde elke keer op hetzelfde tijdstip weg? Zou het kunnen dat hij of zij rekening houdt met de dagindeling van iemand anders? Bemerk je nerveus of gehaast gedrag, dan kan het zijn dat je partner iets verborgen voor je houdt.
Je geliefde doet geheimzinnig over telefoontjes
Gaat je partner vaak eventjes weg als hij een telefoontje krijgt? Pakt hij of zij liever niet op waar jij bij bent, omdat hij ‘niet gestoord wil worden’?
Als je niets te verbergen hebt, dan hoef je je nergens zorgen om te maken. Als je partner echter geheimzinnig gaat doen over telefoontjes, dan is het mogelijk dat hij of zij iets voor je achterhoudt.
Je moet je partner natuurlijk altijd vertrouwen, en respecteren wat hij met zijn of haar telefoon doet. Echter, begint hij zich opeens vreemd te gedragen en defensief te reageren, dan zou dat een waarschuwingssignaal kunnen zijn.
Je geliefde besteedt wel erg veel aandacht aan zijn uiterlijk
Eerst denk je misschien dat je partner er gewoon voor jou zo mooi uit wil zien. Merk je echter dat hij of zij zich teveel zorgen maakt over het uiterlijk, en jouw mening daarover niet belangrijk vindt, dan kan het zijn dat hij zich voor iemand anders mooi wil maken.
Het begint meestal bij:
- het aanmeten van een andere look
- het gebruiken van teveel after shave
- het kopen van nieuwe kleren
Soms hebben mensen echter simpelweg behoefte aan verandering. Je moet dus bedenken of de veranderingen een seksueel motief hebben.
Plotselinge jaloerse buien
Veel mensen die zelf vreemdgaan, zijn vaak ook bang dat ze door hun eigen partner worden bedrogen. Door er alleen maar aan te denken, worden ze nog jaloerser dan normaal.
Is je partner dus opeens jaloers op een vriend of op iemand anders uit jouw omgeving, dan zou dat kunnen komen omdat hij zijn eigen gedrag spiegelt.
Vraagt je partner bijvoorbeeld steeds:
- of je iemand anders misschien leuker vindt?
- of de man die je hebt ontmoet wellicht meer van je wil?
Humeurigheid
In veel gevallen zorgt het schuldgevoel dat voorkomt uit het overspel voor nerveus of angstig gedrag. De complexiteit van de situatie en het niet weten hoe het op te lossen, kan ervoor zorgen dat je partner zich teneergeslagen voelt.
Wellicht bemerk je vreemd gedrag, of heeft je partner opeens geen interesse meer in zijn oude hobby’s. De stress die je partner voelt, omdat hij of zij iets voor jou verborgen moet houden, maakt dat je geliefde een ander mens wordt.
Zie jij alarmerende signalen van overspel? Hoe ga je daar dan mee om? Heb je genoeg reden om te denken dat je partner je bedriegt, praat dan met hem of haar!