Als we het hebben over liefdesrelaties, denken we meteen aan twee mensen. We vergeten echter dat die twee mensen onafhankelijk zijn. “Ik kan tenslotte hetzelfde leven leiden, met of zonder jou.”
Het klinkt misschien niet erg romantisch, maar de waarheid is dat we ons niet aan iemand anders hoeven vast te houden om gelukkig te zijn.
“Of ik nu ergens met of zonder jou ben, er is geen reden waarom mijn geluk hiervan zou moeten afhangen.
Vergeet niet dat ik ervoor kies om bij je te zijn. Ik ben niet afhankelijk van jou. Ik heb je niet nodig om gelukkig te zijn. Het belangrijkste is echter dat ik er ook voor kies om geen beslag op jou te leggen, maar eerder om je vleugels te geven zodat je kunt vliegen om je eigen geluk te vinden.”
Met elkaar verweven
We kunnen allemaal wel een voorbeeld bedenken van een stel dat alles samen doet sinds ze een relatie met elkaar kregen. Ze kennen elkaars vrienden en delen dezelfde interesses, zelfs de interesses die ze voorheen alleen zelf hadden.
Het enige probleem is dat de kans groot is dat één van hen na verloop van tijd zal zeggen:
- “Ik voel me overweldigd.”
- “Er is geen persoonlijke ruimte voor mij.”
- “Ik kan niets zelf doen.”
Vergeet niet: we hebben allemaal onze persoonlijke ruimte nodig waar zelfs onze partner niet binnen kan. Hoezeer we ook van onze partner houden, we hoeven niet in dezelfde persoon te veranderen.
Bovendien is het zeer gezond en normaal als mensen die samen een relatie hebben verschillende voorkeuren en interesses hebben. Ze hoeven elkaars interesses helemaal niet over te nemen.
Natuurlijk is het ook belangrijk en noodzakelijk om minstens een paar gedeelde interesses te hebben. Alles samen doen en dezelfde interesses en voorkeuren willen hebben is echter een verwachting waar we heel moeilijk aan kunnen voldoen.
Het is dus belangrijk dat geen van beide partners zich alleen voelt en tegelijkertijd toch zijn eigen individualiteit kan bewaren.
Zonder jou ben ik niks
“Wanneer ik mijn individualiteit aan de kant zet en denk dat mijn partner en ik één zijn, neem ik het idee van ‘met of zonder jou’ niet eens in overweging, omdat ik denk dat ik zonder jou niet besta. Alsof ik dan dood zou zijn.”
Deze manier van denken zie je vaak bij mensen die lijden aan emotionele afhankelijkheid. De liefde van het echtpaar en de manier waarop het wordt begrepen, creëert een afhankelijkheid voor de ander.
We moeten onze dromen blijven volgen en de dingen blijven doen die we leuk vinden, zelfs als onze partner er niet aan deelneemt.
We moeten individuen blijven, ook al delen we een leven met iemand anders. Feit blijft namelijk dat we nu eenmaal anders zijn. We hebben ervoor gekozen om ons leven te delen, maar we zijn anders.
We gaan een relatie aan om ons leven te verrijken, niet om het te beperken.
“Als ik afhankelijk ben van mijn partner, als ik geloof dat ik niets ben zonder hem, dan heeft mijn partner een negatieve invloed op mij. In plaats van me te helpen groeien, maakt hij mij kleiner. Ik word iemand die zichzelf als het ware waardeloos vindt.
Daarom moet ik zowel met als zonder jou doen wat ik zelf wil doen. Ik moet doen waar ik zin in heb en wat me in staat stelt om te groeien en mezelf als persoon te ontwikkelen. Mezelf beperken, alleen maar omdat ik een relatie hebt, zou echt zonde zijn.”
Met of zonder jou, ik zal blijven groeien
“Het zou niet uitmaken als een nieuwe baan in een ander land ons op een dag uit elkaar zou dreigen te halen. Het zou ook geen probleem zijn als je om wat voor reden dan ook geen relatie meer met mij zou willen. Met of zonder jou, ik ga mijn dromen achterna en blijf doen wat ik graag doe.
We zullen gedurende onze tijd samen over heel wat problemen struikelen, maar geen van deze problemen zal me doen opgeven wie ik ben. Als ik stop met mezelf te zijn en als jij mijn reden om te leven wordt, wat zou er dan gebeuren als onze tijd samen tot een einde komt?
Ik zou verloren zijn, ik zou niet weten wie ik ben en ook niet hoe ik moet herstellen, wat betekent dat het een moeilijk en zwaar pad zou zijn. Dit is een pad dat ik niet hoef te nemen.
Niets van dit alles betekent dat je er niet toe doet of dat ik niet om onze relatie geef. Wat ik bedoel, is dat ik mezelf wil blijven zijn, ook als ik bij jou ben.
Ik zal niet stoppen met doen wat ik leuk vind. Ik zal geen kansen voorbij laten gaan omdat wij een relatie hebben. Als ik minder word, zal ik niet groeien, zal ik niet vooruitgaan en zal vast komen te zitten. Wie ik ben, zal sterven.”
Tot slot
De waarheid is dat de wereld ons leert dat echte liefde een liefde vol pijn en afhankelijk van de ander is. Het leert ons over relaties waarin twee mensen dezelfde persoon moeten worden. Het is echter belangrijk dat we voor onszelf blijven vechten om onze individualiteit te behouden.
We kunnen onszelf niet verliezen in de aanwezigheid van de ander en we mogen niet vergeten wie we zijn. We moeten altijd sterk blijven zodat, als het allemaal eindigt, we door kunnen gaan.