Jezelf alleen voelen in het gezelschap van anderen

Mensen zijn sociale wezens, daarom is socialisatie en interactie met andere mensen zo belangrijk. Wanneer we ons alleen voelen, zelfs in het gezelschap van anderen, kan dit soms erg verwarrend zijn.


Enkele van de redenen waarom we ons misschien alleen voelen, kunnen zijn een gebrek aan sociale vaardigheden of in andere gevallen, simpelweg de verkeerde vriendengroep.

Als we ons alleen voelen nadat we onszelf hebben geïsoleerd

Er zijn momenten in ons leven waarop we ons gedwongen voelen onszelf te isoleren, hetzij omdat we daar behoefte aan hebben, of vanwege onze omstandigheden.

Na een ernstig ongeval kan het bijvoorbeeld voorkomen dat iemand maandenlang thuis moet blijven totdat hij volledig hersteld is. Dit kan een voorbeeld zijn waarin iemand zich wel moet isoleren van anderen.

Er zijn echter nog andere redenen die tot isolatie kunnen leiden. Depressie of sociale angst kunnen een paar voorbeelden zijn.

Het probleem verschijnt echter tijdens het herstel. In het eerste voorbeeld, na het ongeluk: in het tweede, in de latere stadia van de depressie of sociale angst.

Het is op dat moment dat we onszelf opnieuw voor de wereld openstellen. We kunnen echter overvallen worden door paniek omdat we ons alleen voelen, zelfs in het gezelschap van anderen.

Wanneer we naar een feestje gaan, hebben we het gevoel dat we er helemaal niet bij horen. Daardoor kunnen we er uiteindelijk ook niet meer van genieten. Het maakt niet uit hoeveel mensen we om ons heen hebben, we blijven ons alleen voelen.


De vraag die we onszelf moeten stellen is: hoe gedragen we onszelf in dit soort situaties? Het normale antwoord zou zijn: we proberen contact te maken en gesprekken te voeren… Wat is nu eigenlijk het probleem?

Misschien is er iets misgegaan. Misschien zijn we onze sociale vaardigheden enigszins verloren.

Sociale vaardigheden worden opgedaan

Zoals we al aangaven, kan het soms zijn dat we ons alleen voelen vanwege een gebrek aan sociale vaardigheden. Misschien zijn we vergeten hoe we met andere mensen moeten omgaan.

Dientengevolge worden we overmand door onzekerheid en schaamte.

Er zijn genoeg mensen die zich alleen voelen in het gezelschap van anderen omdat ze nooit de juiste sociale vaardigheden hebben opgedaan. De sociale vaardigheden die nodig zijn om ongestoord interacties aan te gaan met de mensen om zich heen.


Tegelijkertijd kan het ook zijn dat ze een veel te laag zelfbeeld hebben. Dit zelfbeeld vormt vervolgens hoge, dikke muren, die maar niet lijken te kunnen worden neergehaald.

Voor al het bovenstaande bestaat echter een oplossing. We kunnen sociale vaardigheden herstellen, net zoals we ze kunnen verwerven en verliezen.

Wanneer we in een sociale situatie terechtkomen, kan het zijn dat we ons een beetje misplaatst voelen. We voelen ons helemaal niet op ons gemak en willen eigenlijk het liefst meteen vluchten. Het beste is echter om onze angsten onder ogen te zien.

Hoe vaker we ermee geconfronteerd worden, hoe minder ongemakkelijk we onszelf zullen voelen.

Socialiseren met andere mensen kan ons helpen om de sociale vaardigheden te herstellen die we verloren zijn door onze eerdere isolatie. Bovendien kan het ons ook helpen om die ongegronde angsten aan te pakken die ons het gevoel geven minderwaardig en onbelangrijk te zijn wanneer we met anderen communiceren.

Als we ons alleen voelen in het gezelschap van anderen, dan bestaat hiervoor maar één oplossing: blijf op zoek gaan naar sociale situaties en treed ze vol moed tegemoet.

Met wat voor soort mensen ga je om?

Als geen van de bovenstaande redenen op jou van toepassing is, dan moet je de boel misschien eens helemaal omdraaien. Kijk goed naar je sociale kring, met wat voor soort mensen ga je eigenlijk om?

Misschien hebben we het niet altijd doorgehad, maar het kan zijn dat we ons alleen voelen omdat we voortdurend worden genegeerd en vernederd. Misschien worden we behandeld alsof we onzichtbaar zijn, of worden we op een andere manier gemanipuleerd.

Er zijn genoeg giftige mensen die zichzelf camoufleren met bescheiden maskers. Daardoor lopen we gemakkelijk in hun val.

Het kan echter ook zijn dat je je alleen voelt omdat je niets met je vrienden gemeen hebt. In dit geval is het normaal om je alleen te voelen omdat dergelijke interacties niet veel opleveren.

We moeten altijd mensen kiezen die gemeenschappelijke interesses hebben. Dit zorgt er namelijk voor dat onze gesprekken natuurlijk verlopen. Het moeten mensen zijn met wie we onze ervaringen en gedachten kunnen delen. En tegelijkertijd mensen die we kunnen leren te vertrouwen.

Jezelf alleen voelen, is iets dat je kunt veranderen. Je moet alleen leren om je situatie goed te observeren en analyseren. Zodra je het probleem hebt geïdentificeerd, kun je werken aan een oplossing.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com